Raportul vine într-un moment de volatilitate și incertitudine semnificativă pe piețele energetice globale, AIE precizând că invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a “modificat puternic dinamica comerțului cu cărbune, nivelul prețurilor și modelele de cerere și ofertă în 2022”.
“Piețele de cărbune au fost puternic zguduite în 2022, cu fluxurile comerciale tradiționale perturbate, cu prețuri în creștere, iar cererea va crește cu 1,2%, atingând un maxim istoric și depășind pentru prima dată 8 miliarde de tone metrice”, arată AIE în raportul său Coal 2022, citat de CNBC.
Prețul combustibililor fosili a înregistrat un salt substanțial în acest an, a mai precizat agenția, “gazele naturale înregistrând cea mai mare creștere”.
“Acest lucru a determinat un val de schimbare a combustibilului în locul gazului, ceea ce a dus la creșterea cererii pentru opțiuni mai competitive din punct de vedere al prețului, inclusiv cărbunele în unele regiuni”, a adăugat AIE.
În ciuda creșterii cererii de cărbune, imaginea este una complexă. AIE a menționat că “prețurile mai mari la cărbune, implementarea puternică a surselor regenerabile și a eficienței energetice, precum și slăbirea creșterii economice globale temperează creșterea cererii globale de cărbune în acest an”.
Aceasta a precizat că utilizarea cărbunelui în generarea de electricitate ar urma să crească cu puțin peste 2% în acest an. Utilizarea cărbunelui în industrie este de fapt programată să scadă cu mai mult de 1%, această scădere fiind atribuită reducerii producției de oțel și fier.
“Lumea este aproape de un vârf în ceea ce privește utilizarea combustibililor fosili, iar cărbunele va fi primul care va scădea, dar nu am ajuns încă acolo”, a declarat directorul pentru piețe și securitate energetică al AIE, Keisuke Sadamori.
“Cererea de cărbune este încăpățânată și va atinge probabil un maxim istoric în acest an, împingând în sus emisiile globale.
În același timp, există multe semne că actuala criză accelerează implementarea surselor regenerabile de energie, a eficienței energetice și a pompelor de căldură, iar acest lucru va modera cererea de cărbune în anii următori”, a adăugat el.
Raportul AIE a descris un tablou al incertitudinii în viitor. Acesta a prevăzut că cererea globală de cărbune se va stabiliza în apropierea nivelului din 2022, de 8 miliarde de tone metrice, până în 2025, dar a precizat că “având în vedere criza energetică actuală, cu toate incertitudinile sale, este posibilă o creștere sau o contracție”.
Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze naturale și uleiuri petroliere pentru Uniunea Europeană în 2021, potrivit Eurostat. Exporturile de gaze rusești către UE au scăzut în acest an, determinând marile economii europene să facă eforturi pentru a susține aprovizionarea pentru lunile mai reci.