News

Criza energetică minează tranziţia spre maşinile eco. În Italia, încărcarea vehiculelor electrice a devenit mai scumpă decât benzina şi motorina

Încărcarea maşinilor electrice, mai scumpă decât benzina. În Italia, preţul umplerii unei baterii a crescut cu 161% în ultimele 12 luni.
04.11.2022 | 16:01
Criza energetica mineaza tranzitia spre masinile eco In Italia incarcarea vehiculelor electrice a devenit mai scumpa decat benzina si motorina
În Italia, încărcarea vehiculelor electrice a devenit mai scumpă decât benzina şi motorina Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Încărcarea unei mașini electrice în Italia va costa cu 161% mai mult decât în urmă cu un an din cauza creșterii prețurilor la electricitate, potrivit calculelor făcute de experţii companiei de aigurări şi servicii de brokeraj Facile IT.

Cheltuielile cu energia se dublează în Italia

Din cauza creșterii prețurilor la energie, încărcarea unei mașini electrice este, în unele cazuri, mai costisitoare decât realimentarea tradițională a mașinii.

ADVERTISEMENT

Experții au calculat că preţul anterior al reîncărcării unei mașini electrice în Italia era cu 50-70 la sută mai mic decât pentru reîncărcarea modelelor pe benzină sau diesel. Acum, o baterie plină a unei „mașini verzi” poate costa mai mult decât un rezervor plin de benzină, reiese din analiză.

Studiul arată că pentru proprietarul unei mașini mici din segmentul B (capacitate între 100 şi 136 cai putere) benzina ar costa 83 de euro pentru a parcurge 1.000 de kilometri, acel parcurs pentru o mașină diesel ar costa 71 de euro, iar pentru o mașină cu motor electric costul s-ar ridica la 85 de euro, în condiţiile în care în urmă cu un an preţul se ridica la doar 33 de euro.

ADVERTISEMENT

Potrivit Autorității Italiene de Reglementare pentru Energie, Rețele și Mediu (ARERA), în al treilea trimestru al anului 2022, așa-numitul preț național unificat al energiei electrice a crescut de aproape patru ori față de primul trimestru.

Drept urmare, autoritatea de reglementare a luat măsuri suplimentare pentru a reduce creșterea în continuare a prețurilor la energie. În total, o familia italiană este de așteptat să cheltuiască în medie 1.322 de euro pe an pe energie electrică, în timp ce în 2021 consumul mediu a fost de 632 de euro.

ADVERTISEMENT

Tarifele la energia electrică în Italia au înregistrat luna trecută o creștere record, depășind 136 la sută anual, potrivit unui studiu al Uniunii Naționale a Consumatorilor.

Șeful think-tank-ului energetic Nomisma Energia declara săptămâna trecută că Italia, împreună cu restul Europei, se confruntă cu un șoc energetic de proporții şi fără precedent. Potrivit acestuia, italienii ar trebui chiar să se pregătească pentru raționalizare în lunile mai reci de iarnă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el a îndemnat gospodăriile să folosească metode alternative de încălzire, precum arderea lemnului de foc și a peleților, deși a remarcat că și prețurile acestora au crescut.

ADVERTISEMENT