News

Criza facturilor îi pune pe gânduri de români. Din ce în ce mai puține cereri de branșare la rețelele de gaze

Primarii din mai multe localități din România a trag atenția asupra faptului că numărul celor care vor să se branșeze la rețelele de gaze naturale a scăzut vertiginos.
26.04.2022 | 22:12
Criza facturilor ii pune pe ganduri de romani Din ce in ce mai putine cereri de bransare la retelele de gaze
Numărul celor care vor să se branșsez la gaze naturale este mult mai mic, atrag atenția primarii din unele localități. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Liberalizarea pieței energiei, dar și volatilitatea pieței gazelor naturale la nivel internațional au dus la o creștere a prețurilor pentru operatorii economici, dar și pentru consumatorii domestici.

Primarii trag un semnal de alarmă

Evoluțiile din ultimele luni ale prețului gazelor naturale nu afectează doar consumatorii obișnuiți, dar și pe cei care iau în calcul posibilitatea de a se branșa la rețelele locale de gaze, notează Realitatea.

ADVERTISEMENT

Mai exact, primarii mai multor localități din țară le-au explicat jurnaliștilor că situația din ultimele luni îi determină pe potențialii consumatori de gaze naturale să își regândească planurile de branșare.

În această situație se află și primarul comunei Vărăști, din județul Giurgiu. Această localitate se află în apropierea Bucureștiului, iar locuitorii acesteia și-au manifestat dorința în ultimii ani de a trece de la încălzirea pe lemne la cea pe gaze naturale.

ADVERTISEMENT

După cum le-a explicat o bătrână jurnaliștilor, chiar și folosirea lemnelor de foc poate fi scumpă, achiziționarea acestora venind la pachet cu alte cheltuieli.

“Dacă le cumpărăm așa, la metru cub, trebuie să găsim pe cineva cu drujba să ni le taie. Mai dăm și acolo bani, apoi să găsim pe cineva să ni le spargă, că nu putem noi ca femei bătrâne”, a declarat o bătrână.

ADVERTISEMENT

La nivel local au fost investite sume care însumează 6 milioane de lei pentru extinderea rețelei de gaze naturale pe teritoriul comunei Vărăști. Acest lucru ar urma să aibă loc în cursul anului 2023.

Totuși, scumpirea gazelor face ca locuitorii din Vărăști să privească cu reticență acum perspectiva branșării, luând în calcul posibilitatea că nu vor avea banii necesari acoperirii facturilor, asta în ciuda măsurilor luate de autorități.

ADVERTISEMENT

“Oamenii își doreau să se racordeze la gaze, însă acum înțeleg că cererea a scăzut foarte mult. Și acum cetățenii își doresc, dar una e să vrei și alta e să poți. Problema e că actualele costuri la energie reduc semnificativ dorința cetățeanului de a se racorda”, a declarat primarul Adrian Măhălean.

ADVERTISEMENT