News

Unde este cea mai mare criză a forței de muncă în România. Posturile vacante sunt mai puține decât erau înainte de pandemie

România se confruntă cu o criză a forței de muncă, având în vedere comentariile făcute de angajatori în ultima vreme, însă realitatea este că posturile vacante sunt mai puține decât acum doi ani.
17.02.2022 | 13:14
Unde este cea mai mare criza a fortei de munca in Romania Posturile vacante sunt mai putine decat erau inainte de pandemie
Criza forței de muncă în România se resimte diferit de la domeniu la domeniu. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Anul 2022 este privit ca fiind un an al crizei forței de muncă în România. Din ce în ce mai mulți angajatori se plâng de faptul că nu mai găsesc oameni competenți pe care să-i angajeze.

FANATIK a relatat de curând descoperirile făcute de un sondaj eJobs în rândul companiilor care caută să aducă oameni noi în echipe. Astfel, mulți recrutori ajung față în față cu persoane prea puțin pregătite pentru locurile de muncă pe care și le doresc, dar care în același timp au pretenții salariale mari, chiar nerealiste având în vedere cunoștințele deținute.

ADVERTISEMENT

Mai există și situația în care unii aplică ”la întâmplare” la joburi, în speranța că poate, poate reușesc să dea lovitura; astfel s-a concretizat și curentul aplicărilor care nu au nicio legătură cu un anumit anunț de angajare, punându-i pe angajatori într-o poziție și mai dificilă.

Cât de multe locuri de muncă sunt neocupate în România

Și totuși, cât de mare este criza forței de muncă din România? Dacă privim statisticile publicate recent de INS referitoare la locurile de muncă vacante din țară, descoperim că mai puțin de 1% din joburile disponibile în țară sunt neocupate de către cineva. Iar această rată, de 0,92% la finele trimestrului IV, este în scădere față de trimestrul anterior.

ADVERTISEMENT

Mai mult, numărul locurilor de muncă vacante este mult mai mic în prezent decât era înainte de pandemie, după cum relevă aceleași informații de la Institutul Național de Statistică. Trimestrul patru din 2018 s-a încheiat cu aproape 60.000 de locuri de muncă vacante în țară, în vreme ce actualul trimestru a luat sfârșit cu 45.000 de locuri de muncă neocupate.

locuri de munca vacante
Situația locurilor de muncă vacante în România. Sursa foto: INS.

În plus, privind graficul anterior, observăm chiar că maximul locurilor de muncă vacante, atins la finele lui 2018, nu s-a mai repetat în următorii ani. Ba chiar trimestrul doi din 2020 a înregistrat cele mai puține locuri de muncă libere din România, aproximativ 35.000.

ADVERTISEMENT

Mai puține firme închise în pandemie decât înainte de criza sanitară

Consultând și statistici de la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului, mai descoperim și o altă situație, poate contraintuitivă având în vedere discursurile publice ale părților implicate. Ai putea crede că 2020 a adus o creștere a numărului de firme care au fost radiate, pe fondul crizei, însă acest număr a fost chiar în scădere.

Pe parcursul primelor 10 luni din 2020, au fost radiate aproximativ 41.000 de firme, însă numărului este cu 54% mai mic decât aceeași perioadă a anului 2019, când a fost atins chiar un record pentru ultimii 10 ani. De remarcat este că în niciun județ nu a crescut numărul radierilor în 2020 față de 2019.

ADVERTISEMENT

Iar privind și în 2021, observăm într-adevăr o creștere a numărului de firme radiate, la aproape 53.000 în primele zece luni ale anului. Totuși, această cifră rămâne mult sub cele înregistrate înainte de pandemie.

Unde este cea mai mare criză a forței de muncă în România

Revenind la situația locurilor de muncă vacante, cea mai mare rată s-a înregistrat în administrația publică la final de 2021 (1,97%), dar și în cadrul activităților de spectacole, culturale și recreative (1,74%). Nici în sectorul informațiilor și comunicațiilor (1,62%) lucrurile nu stau foarte bine.

În schimb, în privința numărului total al locurilor de muncă neocupate, cea mai mare pondere o au cele din industria prelucrătoare, unde e un deficit de 10.600 de angajați.

Tot de la INS mai aflăm că din sectorul bugetar provin cam 28% din totalul locurilor de muncă vacante: 5.800 dintre acestea sunt în domeniul de sănătate și asistență socială și 5.500 în administrația publică. De asemenea, există un deficit de 1.400 de profesori în școli.

Trendul pare să fie unul de creștere a numărului și ratei locurilor de muncă vacante, cifre din ce în ce mai însemnate fiind prezente în ultimii doi ani, Totuși, până la atingerea valorilor de la finele lui 2018, unele pe care nu și le dorește nimeni, mai este încă destul de lungă cale.

ADVERTISEMENT
Tags: