Hotnews

CRIZA IMIGRANŢILOR. 3.000 de refugiaţi pregătiţi să traverseze Marea Egee spre Grecia, arestaţi în Turcia

Autorităţile turce au reţinut în patru zile aproape 3.000 de imigranţi care se pregăteau să traverseze Marea Egee pentru a ajunge în insulele greceşti, precum şi 35 de presupuşi...
Autor: Ionuţ Cataramă | 04.12.2015 | 19:59
CRIZA IMIGRANŢILOR. 3.000 de refugiaţi pregătiţi să traverseze Marea Egee spre Grecia, arestaţi în Turcia

Autorităţile turce au reţinut în patru zile aproape 3.000 de imigranţi care se pregăteau să traverseze Marea Egee pentru a ajunge în insulele greceşti, precum şi 35 de presupuşi traficanţi, a relatat vineri agenţia turcă de presă Dogan.

Aceste operaţiuni survin după acordul încheiat duminica trecută de liderii statelor din Uniunea Europeană (UE) şi premierul turc Ahmet Davutoglu în încercarea de a limita afluxul de imigranţi.

Începând de marţi, circa 300 de jandarmi au reţinut numai în provincia Canakkale (nord-vest), în faţa insulei Lesbos, un total de 2.933 de persoane, în cea mai mare parte refugiaţi sirieni şi irakieni, şi au pus în arest 35 de presupuşi traficanţi, potrivit Dogan.

Luni, 1.300 de imigranţi au fost împiedicaţi să ajungă în Lesbos.

Turcia a afirmat că a reţinut de la începutul anului 47.622 de persoane care voiau să ajungă în Grecia din provincia Canakkale şi au salvat în largul coastelor sale peste 79.000 de imigranţi aflaţi în dificultate pe mare.

De la începutul anului, peste 650.000 de imigranţi au pornit pe mare din Turcia pentru a ajunge pe insulele greceşti, a relatat ONU. În aceeaşi perioadă, peste 500 dintre ei, dintre o bună parte copii, au murit, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

‘Planul de acţiune’ decis la Bruxelles prevede că UE va oferi un ajutor de 3 miliarde de euro Turciei, care a primit numai ea 2,2 milioane de refugiaţi sirieni, în schimbul angajamentului său că îşi va controla mai bine frontierele şi că va coopera în lupta împotriva traficanţilor care operează de pe teritoriul său.

Ankara a obţinut în schimb promisiunea unei accelerări a negocierilor în curs pentru a facilita oferirea de vize pentru intrarea în Uniunea Europeană.

Sursă: www.romaniatv.net

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!