Hotnews

CRIZA IMIGRANŢILOR. Numărul refugiaţilor sosiţi în Europa în 2015 a depăşit pragul de 1 milion

Numărul migranţilor şi refugiaţilor care au ajuns în acest an, pe mare şi pe uscat, pe continentul european a depăşit pragul de 1 milion, alţi 3.600 de oameni pierzându-şi viaţa sau fiind...
Autor: Ionuţ Cataramă | 22.12.2015 | 14:01
CRIZA IMIGRANŢILOR. Numărul refugiaţilor sosiţi în Europa în 2015 a depăşit pragul de 1 milion

Numărul migranţilor şi refugiaţilor care au ajuns în acest an, pe mare şi pe uscat, pe continentul european a depăşit pragul de 1 milion, alţi 3.600 de oameni pierzându-şi viaţa sau fiind daţi dispăruţi în această tentativă, au anunţat marţi, la Geneva, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM), într-un comunicat comun.

Din numărul total, 972.500 de persoane au ajuns în Europa traversând Mediterana, iar 34.000 au sosit pe rută terestră, prin Turcia.

“Una din două persoane care au traversat Meditarana în acest an — adică o jumătate de milion de oameni — a fost un sirian care încerca să fugă de războiul din ţara sa. Afganii au fost în procent de 20%, iar irakienii de 7%”, precizează cele două organizaţii internaţionale.

Din totalul celor 1.005.504 de sosiri în Grecia, Bulgaria, Italia, Spania, Malta şi Cipru până la data de 21 decembrie, marea majoritate, adică 816.752, au fost consemnate în Grecia, afirmă OIM.

“Ştim că migraţia este inevitabilă, este necesară şi este de dorit. Nu este însă suficient să-i numărăm pe cei care sosesc sau pe cei aproape 4.000 care au dispărut ori s-au înecat. Trebuie să şi acţionăm. Migraţia trebuie să fie legală şi sigură pentru toţi — atât pentru migranţii înşişi, cât şi pentru ţările care vor fi noua lor casă”, a subliniat directorul general al OIM, William Lacy Swing, în comunicatul amintit.
În timp ce UNHCR se aşteaptă ca migraţia să continue într-un ritm similar în 2016, purtătorul de cuvânt al OIM, Joel Millman, a estimat că o prognoză este imposibil de făcut. “Sunt atât de multe de luat în calcul, rezolvarea războiului din Siria, deciziile de protejare a frontierelor europene. Nu ne-am gândit niciodată că se va ajunge la acest nivel. Sperăm doar că oamenii sunt trataţi cu demnitate”, a afirmat Millman.

La nivel mondial, numărul refugiaţilor şi al persoanelor strămutate intern a depăşit 60 de milioane, a anunţat săptămâna trecută UNHCR.

“Nu înţeleg de ce oamenii insistă că aceasta este o problemă europeană. Este o problemă globală”, a declarat marţi Michael Moller, director general al Biroului Naţiunilor Unite de la Geneva, într-o conferinţă de presă.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres, a lansat vineri un apel la o “reinstalare masivă” a sirienilor şi altor refugiaţi în interiorul Uniunii Europene, el cerând statelor comunitare să recunoască contribuţia refugiaţilor şi migranţilor, şi să onoreze ceea ce el a numit “valorile europene fundamentale: protejarea vieţilor, apărarea drepturilor omului şi promovarea toleranţei şi diversităţii”.

Sursă: www.romaniatv.net

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!