News

Criza laptelui praf, la cote alarmante în SUA. Administrația Biden ia măsuri drastice pentru rezolvarea situației fără precedent

Pentru a combate criza de lapte praf care stăpânește SUA, administrația Biden a recurs la activarea unei legi speciale și la aeronave militare cu care transportă produsul din alte țări.
23.05.2022 | 19:16
Criza laptelui praf la cote alarmante in SUA Administratia Biden ia masuri drastice pentru rezolvarea situatiei fara precedent
Criza laptelui praf a afectat în special familiile din comunitățile mai sărace Foto: REUTERS/Kaylee Greenlee Beal
ADVERTISEMENT

Mulți părinți au avut dificultăți în accesarea produselor vitale pentru bebelușii lor de la începutul crizei. La începutul lunii mai, 43% din laptele praf destinat copiilor era epuizat la comercianții cu amănuntul.

Administrația Biden, măsuri drastice pentru rezolvarea crizei laptelui praf

CEO-ul Abbott, compania a cărei rechemare voluntară a mai multor mărci de lapte praf pentru bebeluși vândute pe scară largă a contribuit la declanșarea unui deficit la nivel național, și-a cerut scuze pentru criză, în momentul în care primul transport de lapte praf din străinătate aprobat de președintele Biden a sosit în SUA.

ADVERTISEMENT

„Ne pare rău pentru fiecare familie pe care am dezamăgit-o de când rechemarea noastră voluntară a exacerbat deficitul de lapte praf pentru bebelușii din țară”, a scris CEO-ul Robert Ford într-un articol de opinie publicat sâmbătă în Washington Post.

Penuria la nivel național își are rădăcinile în întreruperile lanțului de aprovizionare și într-o piață caracterizată prin concurență limitată, contracte exclusive și puțini furnizori mari.

ADVERTISEMENT

Dar a fost adusă în prim plan în februarie, când Abbott, cel mai mare producător de lapte praf pentru copii din țară, a închis voluntar o fabrică mare din Michigan, după ce patru copii s-au îmbolnăvit de infecții bacteriene dintre care doi au decedat.

„Credem că retragerea noastră voluntară a fost lucrul corect de făcut. Nu ne vom asuma riscuri când vine vorba de sănătatea copiilor”, a scris Ford.

ADVERTISEMENT

În lunile de la rechemare, părinții s-au plâns că nu au mai găsit produsele în magazine și au raportat  limitări la achizițiile din locurile în care laptele praf este în stoc.

Fond pentru familiile copiilor spitalizați din cauza crizei laptelui praf

Copii din Tennessee, Georgia, Wisconsin și alte state au fost spitalizați ca urmare a penuriei de lapte praf. Unele dintre produsele afectate de deficit sunt cele hipoalergenice destinate copiilor cu alergii la lapte sau alte dificultăți de digerare normală a alimentelor.

ADVERTISEMENT

Abbott va înființa un fond de 5 milioane de dolari pentru a ajuta acele familii cu cheltuieli medicale și de trai până la ameliorarea crizei de aprovizionare, a anunțat Ford.

Săptămâna trecută, președintele Biden a invocat Defense Production Act, o lege specială, cu scopul de a crește producția de lapte praf pentru copii și a autorizat Departamentul Apărării să ajute la transportul aerian al produselor importate din străinătate.

Primul dintre aceste transporturi – circa 32.000 de kilograme de lapte praf hipoalergenic Nestle – a sosit în Indianapolis duminică dimineață, a anunțat Casa Albă.

Fabrica lui Abbott din Michigan se va redeschide în prima săptămână a lunii iunie. Compania a ajuns săptămâna trecută la un acord cu Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru redeschiderea fabricii închise.

Producția de Elecare și alte sortimente hipoalergenice va fi prioritară, a spus Ford. „Până la sfârșitul lunii iunie, vom furniza americanilor mai mult lapte praf decât în ianuarie înainte de retragere”, a spus el.

Ce a cauzat criza?

În februarie, Abbott Laboratories, producător de sortimente populare de lapte praf pentru bebeluși, a închis o unitate de producție din Sturgis, Michigan, după ce a rechemat produse pentru sugari.

Închiderea a venit în momentul în care a început o investigație federală, după ce patru bebeluși care erau hrăniți cu lapte praf pentru copii au dezvoltat infecții bacteriene, dintre care doi au murit. Abbott a spus că nu există nicio legătură între produsele sale și bolile dezvoltate de aceștia.

Laptele praf pentru bebeluși era deja afectat de problemele lanțului de aprovizionare legate de pandemie, dar închiderea fabricii din Michigan „a exacerbat într-adevăr lucrurile”, a spus dr. Christopher Duggan, directorul Centrului pentru Nutriție de la spitalul de copii din Boston.

Unii republicani au sugerat în mod fals că deficitul se datorează faptului că administrația Biden a trimis lapte praf pentru copii imigranților fără acte. Steven L Schooner, profesor de dreptul achizițiilor publice la Universitatea George Washington, a declarat pentru New York Times că acea cantitate achiziționată pentru imigranți „este echivalentul statistic cu zero în ceea ce privește cota de piață”, relatează The Guardian.

Categoriile cele mai afectate de penurie

Unele state se confruntă cu lipsuri mai severe, inclusiv Tennessee, Texas și Iowa, unde peste 50% dintre produsele cele mai vândute sunt epuizate.

Criza lovește în mod disproporționat familiile mai sărace. Aproape jumătate din laptele artificial pentru bebeluși din SUA este cumpărat în cadrul programului WIC, care vizează ajutorarea femeilor, sugarilor și copiilor cu venituri mici.

Statele acordă drepturi contractuale exclusive pentru acest lapte praf unei companii în cadrul unui proces de licitație. Abbott oferă lapte praf la aproximativ jumătate dintre bebelușii care primesc beneficii WIC. Când aceste produse au dispărut, familiile au fost nevoite să găsească alternative.

Există și disparități rasiale. Ratele de alăptare sunt mai mici pentru bebelușii de culoare decât pentru copiii albi, potrivit unui raport din 2019 al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Femeile de culoare au mai multe șanse să trăiască la sau sub nivelul sărăciei și mai probabil să se întoarcă la muncă mai devreme, se arată în raport.

Cât se preconizează că va dura penuria și ce fac FDA și guvernul pentru a ajuta?

Familiile ar putea vedea în curând o oarecare ameliorare în aprovizionarea magazinelor. Potrivit agenției, FDA și Abbott au ajuns la un acord care ar permite companiei să redeschidă unitatea închisă din Michigan, sub supravegherea unui expert independent.

Compania a declarat că ar putea reporni sit-ul în termen de două săptămâni și că va dura apoi încă șase până la opt săptămâni înainte ca produsele sale să fie disponibile.

FDA a anunțat, de asemenea, o serie de măsuri menite să crească oferta. Luni, agenția a precizat că va implementa procese care să le faciliteze producătorilor străini de lapte praf pentru copii să-și vândă produsele în SUA. În prezent, SUA produce aproximativ 98% din laptele praf vândut în țară pe plan intern.

De asemenea, FDA va relaxa, de la caz la caz, unele dintre cerințele pe care le pune companiilor producătoare de lapte praf, de exemplu în ceea ce privește etichetarea.

Democrații Camerei Reprezentanților au propus un proiect de lege care ar oferi FDA 28 de milioane de dolari pentru a rezolva deficitul. Dar nu este clar dacă republicanii ar sprijini această măsură.

Câte companii produc lapte praf pentru copii?

Patru companii controlează aproximativ 90% din piața de lapte praf din SUA – Abbott (care reprezintă aproape jumătate din piață), Mead Johnson Nutrition, Nestlé SUA și Perrigo. Doar 2% din lapte praf este importat, iar regulile FDA fac foarte dificilă intrarea pe piață a noilor companii.

Faptul că există atât de puține companii înseamnă că atunci când o fabrică este închisă, se creează un efect de domino.

ADVERTISEMENT
Tags: