News

Belarus anunță că retrimite 5.000 de migranți în țările de origine. Lukaşenko vrea ca UE să primească alți 2.000

Belarusul și-a arătat disponibilitatea de a trimite 5.000 de migranți în țările de origine. În același timp, statul condus Aleksandr Lukaşenko vrea ca Uniunea Europeană să preia alți 2.000.
19.11.2021 | 07:59
Belarus anunta ca retrimite 5000 de migranti in tarile de origine Lukasenko vrea ca UE sa primeasca alti 2000
ADVERTISEMENT

Criza fără sfârșit a migranților izbucnită în estul Europei s-ar putea încheia în perioadă următoare, dacă Belarus și Uniunea Europeană vor ajunge la un acord în ceea ce privește repatrierile acestor persoane.

Criza migranților din estul Europei. Belarus dorește repatrierea a 5.000 de persoane și vrea ca UE să preia alți 2.000

Într-un anunț public făcut joi, 18 noiembrie, Belarusul spune că doreşte ca Uniunea Europeană să preia 2.000 de migranţi, iar autorităţile de la Minsk vor repatria în ţările lor alţi 5.000 de migranţi pentru a soluţiona actuala criză de la frontiera cu Polonia.

ADVERTISEMENT

Declarația a fost făcută de Natalia Eismont, purtătoare de cuvânt a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, scrie Agerpres.

”Uniunea Europeană creează un coridor umanitar pentru 2.000 de refugiaţi care se află în campament. Ne angajăm să facilităm (pe cât posibil şi dacă ei doresc) revenirea celorlalţi 5.000 în ţara lor”, a declarat oficialul din Belarus.

ADVERTISEMENT

Eismont a mai spus că propunerea a fost discutată în cadrul convorbirii telefonice dintre Aleksandr Lukașenko și cancelarul Germaniei Angela Merkel, aceasta din urmă fiind de acord să prezinte această variantă liderilor UE.

Regimul de la Minsk Minskul a mai anunțat că, în cursul tratativelor dintre preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi cancelarul german Angela Merkel, aceasta din urmă a spus că doreşte să obţină de la UE un ”culoar umanitar” pentru evacuarea celor aproximativ 2.000 de migranţi din lagăr în Germania. Ulterior, Berlinul a dezminţit informația.

ADVERTISEMENT

Joi, un prim avion a decolat de la Minsk cu destinaţia Bagdad, având la bord migranţi care au fost blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia, a indicat administraţia aeroportului din capitala belarusă.

Natalia Eismont a spus că la bordul avionului companiei Iraqi Airways se află 374 de pasageri, dintre care majoritatea sunt cetăţenilor irakieni. ”Ne respectăm promisiunile, deşi UE încă nu şi-a respectat o unică obligaţie”, a adăugat ea.

ADVERTISEMENT

UE continuă cu sancțiunile și acuzațiile la adresa Belarusului

Până în acest moment nu se știe dacă propunerea Minskului va fi acceptată de UE, dat fiind faptul că repatrierea celor 5.000 de migranţi ar avea loc doar cu unele condiţii. Recent, Comisia Europeană subliniase că nici nu se pune problema unei eventuale negocieri cu Lukaşenko.

UE l-a acuzat pe Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte.

Această creştere a fost raportată după adoptarea de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut.

ADVERTISEMENT