News

Criza nevăzută care ar putea paraliza Rusia. Ce se va întâmpla peste doar două luni în statul condus de Vladimir Putin

Țara condusă de Vladimir Putin se confruntă cu o mulțime de probleme în urma sancțiunilor impuse de către Occident. Unele dintre aceste situații sunt de-a dreptul noutăți pentru stat.
18.03.2022 | 13:27
Criza nevazuta care ar putea paraliza Rusia Ce se va intampla peste doar doua luni in statul condus de Vladimir Putin
O criză neașteptată ar putea afecta grav Rusia în viitorul apropiat. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Rusia se confruntă cu o serie de probleme importante în urma invaziei declanșate în Ucraina. Lista sancțiunilor care au fost impuse împotriva Federației duce și la apariția unor probleme care poate nu păreau evidente de la bun început, dar care acum pare că se vor materializa într-o formă sau alta.

Rusia se va confrunta cu o criză gravă în următoarele două luni

Un număr mare de companii occidentale au ales să renunțe la piața din Rusia și și-au suspendat afacerile din statul condus de Vladimir Putin. Astfel, țara se confruntă cu probleme la care, în mod normal, nimeni nu s-ar fi gândit. E greu de spus care dintre aceste probleme sunt mai grave decât celelalte, însă certitudinea este dată de faptul că unele dintre aceste situații necesită atenția imediată a autorităților.

ADVERTISEMENT

Rusia se confruntă cu o mare problemă în sectorul IT, dată de o criză de spațiu de stocare digital. Providerii de servicii de cloud din Vest și-au închis afacerile aici, astfel că țara nu mai are acces la vastele capacități de stocare ale acestor firme. Cu alte cuvinte, infrastructura digitală a Rusiei mai are două luni la dispoziție până nu va mai exista spațiu de stocare disponibil în țară.

Guvernul a intrat în stare de alertă și explorează soluțiile pe care le-ar putea avea la dispoziție astfel încât să rezolve această problemă. Unul dintre scenarii presupune închirierea tuturor dispozitivelor de stocare din țară, iar celălalt se referă la confiscarea tuturor resurselor IT pe care le-au lăsat fizic în Rusia companiile care și-au suspendat afacerile de aici.

ADVERTISEMENT

Soluțiile au fost propuse în cadrul unei întruniri a Ministerului Transformării Digitale, unde au fost prezenți reprezentanți de la Sberbank, MTS, Oxygen, Rostelecom, Atom-Data, Croc și Yandex.

Conform informațiilor din presa rusă, care citează surse din interiorul ministerului, companiile prezente la întâlnire susțin că mai au aproximativ două luni la dispoziție până când vor rămâne fără spațiu de stocare necesar pentru a-și putea desfășura operațiunile digitale.

ADVERTISEMENT

Din cauza sancțiunilor impuse de către Occident în ultimele săptămâni, companiile din Rusia s-au văzut nevoite să folosească servicii de cloud locale pentru a-și putea susține activitățile în mediul online. De exemplu, capacitatea de stocare locală necesară pentru MegaFon, operator de telefonie mobilă, a crescut de cinci ori într-o săptămână. MTS, provider de internet, a avut o creștere a nevoi de spațiu de stocare de 10 ori în același interval de timp! Iar VK, echivalentul rusesc al Facebook, a avut o creștere a necesității de 20% în doar șapte zile.

Ce scenarii de lucru propun autoritățile pentru a evita un colaps

Iar acestea sunt doar trei exemple dintr-o listă lungă de companii ce au aceeași nevoie de spațiu de stocare. Problema este una fără o rezolvare evidentă, deoarece nu sunt suficiente centre de date în Rusia pentru a putea oferi spațiu de stocare tuturor operatorilor ce au nevoie de acesta. Rusia are practic o criză de stocare digitală, accentuată și de faptul că au fost demarate diverse programe ”smart city” în țară, care folosesc sisteme de supraveghere video și de recunoaștere facială. Acestea au nevoie de spații de stocare extensive.

ADVERTISEMENT

În urmă cu aproximativ o săptămână, Ministerul Dezvoltării Digitale a modificat legea Yarovaya, din 2016, pentru a suspenda o cerință anuală a operatorilor telecom de a aloca 15% din spațiile de stocare disponibile către scopuri de supraveghere anti-teroristă.

O altă posibilitate de obținere a spațiului de stocare necesar este obligarea providerilor de internet să renunțe la servicii de streaming multimedia și la alte servicii care consumă nenecesar resurse.

Există și varianta în care autoritățile cumpără tot spațiul de stocare disponibil la centrele locale de procesare de date. Asta ar putea crea, însă, probleme pentru providerii de entertainment, care au și ei nevoie de spațiul de stocare disponibil.

O soluție extremă, dar luată în calcul de ruși, este pur și simplu confiscarea echipamentelor IT pe care companiile care s-au retras din Rusia le-au lăsat în urmă și integrarea lor în sistemele publice de infrastructură digitală.

Conform informațiilor din presa rusă, ministerul analizează în prezent câte resurse ar putea obține dacă ar pune în practică aceste soluții. Ulterior, va fi pregătită o procedură de urgență, astfel încât acest spațiu de stocare să poată fi integrat, arată bleepingcomputer.com.

Mai există și o altă variantă, aceea de a apela la chinezi pentru a putea obține spațiul de stocare necesar, însă nu este momentan clar în ce formă s-ar putea face asta. China încă păstrează o poziție ambiguă și moderată în privința invaziei și, cu toate că are o relație relativ apropiată cu Rusia, încearcă totuși să rămână și în grațiile Vestului.

Huawei, una dintre cele mai importante companii telecom din China, și-a suspendat vânzarea de echipamente până în data de 26 martie 2022. Totuși, fiind ea însăși sancționată de Occident, compania ar putea totodată să profite și de oportunitatea pe care i-o oferă situația Rusiei.

ADVERTISEMENT