News

Cum a ajuns România într-o eternă criză politică. Drumul de la mineriade până la guverne interimare

Cum a ajuns România într-o eternă criză politică și de unde au pornit scandalurile interne. Mineriade, conflicte între partide, dar și guverne demise și interimare care au aruncat liniștea în aer
18.11.2021 | 13:19
Cum a ajuns Romania intro eterna criza politica Drumul de la mineriade pana la guverne interimare
Cum a ajuns România într-o eternă criză politică după decembrie 1989. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Revoluția din decembrie 1989 nu a adus și liniște în politică și apele s-au agitat destul de repede. Partidele istorice au acuzat faptul că PCR-ul își schimbă eșaloanele și în realitate nu se întâmplă nimic altceva. FSN-ul a promis că nu se implică în alegeri, dar reprezentanții formațiunii s-au răzgândit destul de repede atrași de mirajul puterii.

Petre Roman a fost primul premier al României democrate însă guvernările acestuia au avut parte de sincope puternice. Protestele masive ale celor nemulțumiți de conducerea țării încheiate cu mineriade au fost cele mai importante borne.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns țara într-o eternă criză politică

Ianuarie, februarie, dar mai ales iunie 1990 au devenit lunile cele mai încinse. La jumătate anului, forțele de ordine susținute de mineri au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor.

Vorbim despre oameni călcați în picioare, bătuți și mulți dintre ei lăsați cu sechele pe viață. La aproape două decenii distanță, Roman a fost trimis în judecată alături de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma și alții, pentru infracțiuni contra umanității. În cele din urmă probele au fost declarate nule și dosarul retrimis la Parchet, pentru refacerea rechizitoriului.

ADVERTISEMENT

Consecințele mineriadelor au fost unele serioase. Astfel, deschiderea pieței interbancare, convertibilitatea monedei naționale și unificarea ratei de schimb, programate de Guvern au fost abandonate. De asemenea, colaborările cu FMI, BERD, Comunitatea Europeană, Consiliul Europei și GATT au rămas înghețate.

În cele din urmă Petre Roman a fost înlăturat de la guvernare. Premierul spunea atunci că și-a depus mandatul pentru o soluție politică.

ADVERTISEMENT

Ce scandaluri politice au avut loc în primele guvernări democrate

Theodor Stolojan a devenit șef la Palatul Victoria, dar nici el nu a avut parte de liniște. În timpul guvernării sale, România s-a confruntat cu un val de proteste sindicale.

Mai mult decât atât, inflația a continuat să crească vertiginos și instabilitatea economică și financiară au determinat o întârziere a apariției investițiilor străine în România.

ADVERTISEMENT

Patru ani a condus guvernul Nicolae Văcăroiu, ani la sfârșitul cărora țara a intrat într-o gravă recesiune și a fost aproape de incapacitate de plată. Întreprinderile de stat au continuat să lucreze în gol, n-au fost privatizate, deși oferte interesante erau pe masă. De altfel, investițiile străine au rămas la stadiul de promisiuni.

ADVERTISEMENT

Victor Ciorbea a ajuns premier beneficiind de un capital de imagine uriaș. Fost lider al sindicatelor și primar al Bucureștiului, acesta a fost numit șef peste Executiv de Emil Constantinescu. Partidul Democrat nu a rezistat prea mult în coaliția de guvernare și nemulțumiți de ritmul reformei economice și al privatizărilor, dar și de modificarea legii imobilelor naționalizate în favoarea foștilor proprietari, aceștia au rupt înțelegerea.

Amenințat cu o moțiune de cenzură din partea PD, sprijinită de opoziție, premierul Ciorbea a înțeles că nu mai avea cum să conducă Guvernul și și-a înaintat demisia. Emil Constantinescu a mers în continuare pe mâna unui alt nume din PNȚCD, senatorul Radu Vasile.

Crize politice și ruperi de coaliții

Acesta a fost nevoit să traverseze o nouă mineriadă, una încheiată de data aceasta prin Pacea de la Cozia. Și-a pierdut susținerea politică după ce miniștrii PNȚCD-ului, dar și cei liberali și-au dat demisia în bloc.

Aproape un an de zile a condus Executivul tehnocratul Mugur Isărescu. Acesta a avut rolul de a pregăti alegerile prezidențiale, dar și să restabilească liniștea. Coaliția a pierdut fără drept de apel atunci și premierul s-a întors șef la BNR

Adrian Năstase a beneficiat de o oarecare stabilitate politică, dar mutările sale au fost puternic contestate. Au fost criticate atunci privatizările unor companii de stat pe prețuri derizorii. De asemenea i s-a reproșat creșterea economică făcută strict pentru anumite clase sociale și colapsul din Justiție. Chiar și reprezentanții UE au transmis că la acest capitol, Adrian Năstase a rămas dator.

Cabinetul Tăriceanu a anunțat că intenționează să-și dea demisia destul de repede cu scopul de a provoca alegeri anticipate. Dorite și de Traian Băsescu, alegerile n-au mai avut loc după ce premierul și-a reconsiderat poziția. De altfel, președintele de atunci a afirmat că regretă că l-a numit pe Tăriceanu prim-ministru și l-a acuzat de parteneriat cu grupuri de interes economice.

Scandaluri recente în politica românească

Pe  1 aprilie 2007 Tăriceanu i-a demis pe toți miniștrii cu afinități pro Băsescu și a format un guvern minoritar împreună cu UDMR. A obținut atunci sprijinul PSD-ului și a demarat și un referendum pentru demiterea președintelui, acțiune căreia șeful de stat i-a rezistat în funcție.

Emil Boc a urmat ca șef la Palatul Victoria. Acesta a introdus un impozit forfetar și o lege ce interzicea cumulul pensiei cu salariul pentru angajații statului. A tăiat din salariile bugetarilor, a fost demis prin moțiune de cenzură și repus în funcție de Traian Băsescu. Și-a prezentat demisia ca urmare a protestelor din ianuarie 2012.

Mihai Răzvan Ungureanu a condus guvernul preț de 78 de zile și a fost demis prin moțiune de cenzură. L-a urmat Victor Ponta, considerat la acea oră cel mai tânăr premier din Europa. A intrat și el într-un conflict cu Traian Băsescu pe care a vrut să-l demită prin referendum.

USL a declanșat procedurile de suspendare după ce a demis președinții celor două camere ale Parlamentului și a înlocuit avocatul poporului cu o persoană implicată politic de partea sa. Referendumul a avut loc la 29 iulie 2012 și nu a fost validat din cauza prezenței la vot mai mici de 50%.

În 2014, liderul PNL de atunci Crin Antonescu a declarat că partidul său iese de la guvernare și a rupt alianța USL. Ponta și-a dat demisia în urma protestelor masive care au avut loc după tragedia de la Colectiv.

Ce s-a întâmplat după tragedia de la Colectiv

La fel ca precedentul premier tehnocrat, Dacian Cioloș a avut mai degrabă rolul de a asigura alegerile legislative din 2016 și a beneficiat de liniște politică. Sorin Grindeanu, primul om pe care a mizat Liviu Dragnea la Palatul Victoria a rămas fără susținere și a devenit primul premierul demis chiar de propriul partid.

A avut parte de proteste de amploare cu sute de mii de oameni ieșiți în stradă pentru OUG 13. Mihai Tudose a refuzat și el să intre peste legea grațierii și a amnistiei și a ajuns repede în conflict cu liderul PSD. Dragnea a mers apoi pe mâna Vioricăi Dăncilă.

Aceasta a provocat un scandal uriaș după ce i-a catalogat drept „autiști” pe europarlamentarii români care au informat UE cu privire la modificările aduse legilor justiției și a fost aspru criticată pentru greșelile gramaticale și de exprimare făcute în timpul mandatului.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost ținta unor proteste de stradă care au escaladat în violențe pe 10 august 2018. Executivul acesteia a fost demis prin moțiune de cenzură un an mai târziu.

Guvernările liberale, scandaluri în serie

Ludovic Orban nu a avut deloc liniște la Palatul Victoria. Pandemia de coronavirus a dat toate planurile liberalilor peste cap și aceștia s-au reorientat din mers. Social democrații au stat în opoziție și au atacat la cea mai mică greșeală.

Orban a fost demis în cele din urmă după un schimb de focuri între președintele Iohannis și PSD, dar și anumiți parlamentari din PNL. Pe Florin Cîțu l-au ajuns din urmă greșelile făcute în tinerețe și scandalurile n-au întârziat să apară. Și el a fost demis prin moțiune de cenzură și asigură acum interimatul până când liberalii ajung la un numitor comun cu PSD.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS