News

Criza scumpirilor. Firea vrea actualizarea coșului minim. Când vor fi adoptate noile măsuri de protecție socială

Gabriela Firea, ministrul familiei, a anunțat că vrea ca INS să actualizeze valoarea coșului minim de consum pe baza căruia este calculat salariul minim.
08.04.2022 | 12:22
Criza scumpirilor Firea vrea actualizarea cosului minim Cand vor fi adoptate noile masuri de protectie sociala
Firea susține că INS nu poate actualiza valoarea coșului minim din cauza unor lacune legislative. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Criza energetică și creșterea prețurilor în cazul alimentelor și a altor produse îi determină pe guvernanți să caute noi soluții pentru a ajuta persoanele afectate de aceste soluții.

Firea cere actualizarea coșului minim

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Gabriela Firea, ministrul familiei, a anunțat că una dintre soluțiile pe care guvernanții le pot implementa pentru a ajuta populația vizează actualizarea valorii coșului minim.

ADVERTISEMENT

“Creșterea prețurilor din ultimele luni afectează multe familii, iar efectele pot fi un dezastru pentru viitorul țării. Veniturile trebuie adaptate vieții de zi cu zi. O soluție ar fi actualizarea valorii coșului minim de consum pentru un trai decent”, notează Firea.

Ministrul subliniază că actualizarea acestui indicator ar putea duce la o creștere a veniturilor în cazul a 1,5 milioane de persoane care lucrează pe salariul minim. Cu toate acestea, INS nu poate calcula un nou cuantum din cauza unor probleme care țin de legislație.

ADVERTISEMENT

“În ultimii doi ani, Institutul Național de Statistică nu putut fixa această valoare din cauza unei erori materiale:  o parte dintre componentele coșului lipsesc legea publicată în Monitorul Oficial, în august 2020”, explică Firea situația.

Creșterea valorii salariului minim ar trebui să ducă și la o creștere a salariului minim. De asemenea, Firea mai explică că își dorește o extindere a prevederilor legale astfel încât măsurile sociale să poată include mai multe tipuri de familii, nu doar cele formate din doi părinți și doi copii.

ADVERTISEMENT

“Discutăm proiectul în echipa guvernamentală pentru a găsi cea mai bună variantă. În acest sens, voi discuta cu Marius Budăi, ministrul Muncii, și Adrian Câciu, ministru de Finanțe, pe baza acestei propuneri. Ne putem baza pe expertiza specialiștilor de la Institutul de Cercetare a Calității Vieții și de la Institutul Național de Statistică”, a mai adăugat ministrul familiei.

Când vor fi adoptate noile măsuri sociale?

În ședința de guvern de vineri, 8 aprilie, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre pachetul de măsuri care ar urma să ajute populația să facă față scumpirilor din ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Guvernanții au anunțat în ultimele zile că vor să ofere o serie de vouchere persoanelor cu venituri mici și elevilor, dar și o serie de facilități fiscale mediului economic.

Ciucă a anunțat că miniștri vor adopta o ordonanță de urgență care să reglementeze digitalizarea interacțiunii dintre mediul privat și autorități pentru a aduce mai mulți “bani care ne sunt foarte necesari pentru tot ceea ce poate să însemne măsurile pe care noi dorim să le implementăm în domeniul economico-social, astfel ca, luni, așa cum ne-am angajat în coaliție, să putem să venim cu pachetul de măsuri economico-sociale sprijin pentru România, să putem să continuăm să sprijinim mediul de afaceri, să protejăm locurile de muncă, să protejăm cetățenii vulnerabili și să diminuăm impactul efectelor crizei generate de creșterea prețurilor la energie, la gaze naturale, precum și impactul războiului din Ucraina”.

ADVERTISEMENT