News

Criza de semiconductori va afecta piața auto și în 2022. Renault anunță o producție redusă cu 500.000 de vehicule

Criza de semiconductori din 2021 de pe piața auto se va extinde și în 2022, estimează specialiștii. Dată fiind situația curentă, Renault estimează o producție redusă cu 500.000 de vehicule pentru anul în curs.
01.12.2021 | 13:18
Criza de semiconductori va afecta piata auto si in 2022 Renault anunta o productie redusa cu 500000 de vehicule
ADVERTISEMENT

Marile companii din domeniul auto au înregistrat pierderi de sute de milioane de euro în 2021 din cauza crizei semiconductorilor.

Această situație a făcut ca producţia globală de maşini să scadă cu 18% în timpul ultimului trimestru din acest an, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut. Criza din momentul de față va afecta piața auto și în 2022.

ADVERTISEMENT

Renault va produce cu 500.000 de vehicule mai puțin din cauza crizei de semiconductori

În această săptămână, directorul general de la Renault, Luca de Meo, a anunțat că această penurie de semiconductori va continua, cel puţin până la mijlocul anului următor, ceea ce complică planurile grupului care vizează restructurarea uzinelor sale.

Totodată, CEO-ul de la Renault a estimat că în 2021 grupul va produce cu 500.000 de vehicule mai puțin din cauza acestei crize, comparativ cu o medie de 3,75 milioane de vehicule vândute în fiecare an înainte de pandemia de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Dată fiind această situație, Renault spune că va pune pe primul plan producţia de autoturisme cu o marjă de profit mai mare precum şi a vehiculelor comerciale, deoarece cererea pentru acestea rămâne una solidă.

”Renault a fost forţat, în unele cazuri, să trimită pe cineva în Asia care să facă rost de cipuri. Este o nebunie”, a spus marţi Luca de Meo cu prilejul unei vizite la uzina de la Flins, în apropiere de Paris, anunță Agerpres.

ADVERTISEMENT

Cei de la Renault au anunțat că vor să consolideze producţia de automobile electrice din Franţa la uzina de la Douai, unde vor fi produse şi vehiculele electrice marca Megane. În plus, Renault a decis să producă în China modelul ieftin Dacia Spring.

Marca Dacia, afectată și ea de criza de semiconductori

În trimestrul al treilea din 2021, cifra de afaceri a Renault Group a fost de 8.987 milioane de euro, în scădere cu 13,4% faţă de cea înregistrată în perioada similară a anului precedent, în contextul în care vânzările mondiale au scăzut cu 22,3% în ritm anual, până la 599.027 vehicule.

ADVERTISEMENT

Și marca Dacia a avut de suferit. Compania a vândut în trimestrul al treilea 138.375 de vehicule, în scădere cu 11,2% față de perioada similară a anului precedent.

În această toamnă, din cauza crizei de semiconductori, producția de la Uzina Automobile Dacia din Mioveni a fost oprită timp de două zile, în intervalul 27-28 septembrie.

Compania Dacia a fost preluată de grupul Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. În ultimii ani, Dacia a devenit o marcă de notorietate pe piaţa auto europeană.

ADVERTISEMENT