News

Cum vrea Occidentul să sancționeze Rusia dacă Ucraina va fi atacată. Moscova amenință cu oprirea transporturilor energetice spre Europa 

Rusia riscă să primească o sancțiune dură din partea Occidentului dacă va ataca Ucraina. În schimb, Kremlinul amenință că nu va mai livra gaze și petrol în Europa.
27.01.2022 | 11:38
Cum vrea Occidentul sa sanctioneze Rusia daca Ucraina va fi atacata Moscova ameninta cu oprirea transporturilor energetice spre Europa
ADVERTISEMENT

Criza din Ucraina ia tot mai multă amploare. Țara vecină stă sub un semn de întrebare în privința unui posibil atac al Rusiei, care i-a amplasat la graniță mii de trupe de soldați și diverse echipamente militare.

Occidentul, însă, nu stă indiferent la războiul care ar putea izbucni în Ucraina și avertizează Kremlinul cu o sancțiune dură din punct de vedere economic. Moscova promite, la rândul ei, oprirea livărilor de gaz și petrol către Europa.

ADVERTISEMENT

Rusia, avertizată cu excluderea din SWIFT

Mai exact, Occidentul amenință Rusia cu decuplarea de la sistemul bancar global, SWIFT. Rețeaua conectează mii de instituții financiare, de la nivel global, așadar, populația rusă ar fi grav afectată.

”Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, noi nu vom mai primi valute străine, dar cumpărătorii, în primul rând țările europene, nu vor mai primi mărfurile noastre: petrol, gaze, metale și alte componente importante”, a declarat vicepreședintele Camerei Superioare a Parlamentului rus, Nikolai Zuravlev, scrie rt.com.

ADVERTISEMENT

În pofida unui posibil ordin de scoatere a Kremlinului din SWIFT, din partea britanicilor și americanilor, acest lucru nu ar fi suficient, punctează Zuravlev. Asta pentru că ar fi nevoie de un acord al tuturor țărilor ce fac parte din importantul sistem.

”SWIFT este o companie europeană, o asociație care implică o mulțime de țări. Pentru a lua o decizie privind deconectarea, este necesară o singură decizie a tuturor țărilor participante.

ADVERTISEMENT

Deciziile Statelor Unite și ale Marii Britanii nu sunt suficiente cu siguranță. Nu sunt sigur că alte țări, în special cele în care ponderea comerțului cu Rusia este semnificativă, vor sprijini deconectarea”, a mai subliniat Zhuravlev.

Ce este, mai exact, SWIFT

SWIFT sau Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a apărut în 1973. SWIFT este un înlocuitor al telexului și ajută peste 11.000 de instituții financiare să trimită rapid mesaje și ordine de plată în mod securizat.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, dacă Rusia va fi eliminată din SWIFT, instituțiile financiare nu ar mai putea trimite și expedia bani din Rusia. Cumpărătorii de țiței rusești ar simți foarte mult consecințele.

În urmă cu câteva zile, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, transmitea că la finalul acestei săptămâni va trimite Rusiei o propunere scrisă pentru ca situația de la granița Ucrainei să se rezolve pașnic,iar Joe Biden, liderul SUA, promitea sancțiuni personale lui Vladimir Putin.

De altfel, nu este prima oară când Rusia este avertizată asupra excluderii din SWIFT. S-a mai întâmplat în anul 2014, odată cu anexarea Crimeei. Atunci, Parlamentul European a cerut pentru prima dată, deconectarea Federației Ruse de la acest serviciu.

ADVERTISEMENT