News

Cresc tensiunile între NATO și Rusia. SUA ar putea trimite 1.000 de militari în România și în alte state est-europene. Update

Criza din Ucraina se adâncește. NATO va trimite Kremlinului o propunere scrisă pentru rezolvarea situației, iar Joe Biden este pregătit să impună sancțiuni chiar lui Vladimir Putin.
26.01.2022 | 19:43
Cresc tensiunile intre NATO si Rusia SUA ar putea trimite 1000 de militari in Romania si in alte state esteuropene Update
ADVERTISEMENT
26-01-2022
17:43

SUA ar putea trimite 1.000 de militari în România și în alte state est-europene

Situația din estul Europei rămâne una extrem de tensionată. În acest context, Statele Unite ale Americii şi o parte dintre aliații NATO discută despre o desfăşurare a aproximativ 1.000 de militari în 3 state membre NATO din Europa de Est: România, Bulgaria şi Ungaria.

Această detașare militară ar fi un semn de susţinere împotriva unei Moscove tot mai agresive, declară pentru CNN 3 oficiali americani la curent cu aceste discuții.

Scopul militar SUA este ”realizarea capacităţii” cerute de către aliaţii NATO din regiune. Forţele americane pot opera, aşa cum o fac deja, în mod unilateral în Europa, însă ar putea opera şi în cadrul unor structuri NATO existente.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat marți, în cadrul unui interviu pentru CNN, că la sfârșitul acestei săptămâni Alianța va trimite Kremlinului o propunere scrisă pentru a ”încerca să găsească o cale”  de rezolvare a crizei din Ucraina.

”Vom sublinia că suntem gata să stăm și să discutăm despre controlul armelor, dezarmare, transparența activităților militare, mecanismele de reducere a riscurilor și alte probleme care sunt relevante pentru securitatea europeană. Și, de asemenea, să ascultăm și să ascultăm preocupările Rusiei”, a declarat Jens Stoltenberg la CNN.

ADVERTISEMENT

Cum ar putea Rusia ieși pe cale diplomatică din criza creată la granița Ucrainei

Spusele lui Stoltenberg vin la o zi după ce NATO a transmis că anumite țări membre pun în alertă forţele militare, dar și că trimit un număr suplimentar de nave şi avioane de luptă în Europa de Est.

Concret, Danemarca și-a exprimat intenția de a trimite o fregată în Marea Baltică. De altfel, va pregăti și patru avioane de luptă F-16 în Lituania, ca sprijin pentru misiunea poliţiei aeriene a NATO din zonă.

ADVERTISEMENT

Spania ar vrea să trimită avioane de luptă în Bulgaria, Franţa este dipsusă să trimită trupe NATO în România și tot în Bulgaria, Olanda vrea să trimită 2 avioane de luptă F-35.

Astfel de mișcări au dus la apariția unor temeri că ar putea avea loc o invazie rusă a Ucrainei. Jens Stoltenberg a mai precizat că ar exista o cale de ieșire diplomatică din tot ce se întâmplă acum la granița Ucrainei. Pentru aceasta, Vladimir Putin va trebuie să aibă o discuție de ”bună-credință” cu NATO și aliații săi.

ADVERTISEMENT

 ”Există încă o cale de ieşire diplomatică” din criza Rusia-Ucraina, dar că pentru aceasta este nevoie ca Rusia să detensioneze situaţia şi să fie gata să se angajeze cu bună-credinţă în discuţiile politice cu NATO şi aliaţii NATO”, a mai declarat Jens Stoltenberg.

Joe Biden, sancțiuni personale lui Putin

Referitor la Joe Biden, el a spus tot marți, în cadrul unei conferințe de presă, că are de gând să aplice sancțiuni personale lui Vladimir Putin, dacă va invada Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Nu avem nicio intenţie să desfăşurăm forţe americane sau NATO în Ucraina”, a declarat Joe Biden, jurnaliștilor, în timpul unei conferințe de presă.

Pe lângă toate acestea, Kremlinul neagă faptul că ar intenționa să atace Ucraina, însă consideră o amenințare sprijinul NATO pentru ţară. În schimb, secretarul general al NATO a mai transmis că nu va desfășura forțe de luptă în Ucraina.

”NATO nu va desfăşura forţe de luptă NATO în Ucraina, dar trebuie să fim siguri că nu există nicio înţelegere greşită cu privire la pregătirea noastră, angajamentul nostru de a apăra toţi aliaţii, în special în partea de est a alianţei”, a mai declarat Stoltenberg pentru CNN.

ADVERTISEMENT