Fotbal international

Croaţia – Anglia, statistica meciurilor directe. Englezii conduc la număr de victorii

11.07.2018 | 16:29
Croatia  Anglia statistica meciurilor directe Englezii conduc la numar de victorii

Croaţia – Anglia, statistica meciurilor directe ne arată că reprezentanţii Albionului şi-au tăiat de mai multe ori partea leului. Nu sunt foarte multe meciuri între cele două reprezentative, acest lucru explicabil şi prin faptul că până la războiul din anii 1990 între sârbi şi croaţi a existat un stat federativ, Iugoslavia, în care erau înglobaţi jucători din toate seminţiile (sârbi, croaţi, sloveni, muntenegreni, bosniaci).

Din momentul în care Croaţia s-a definit ca stat de sine, independent, şi fotbalul din această ţară a avut propriile structuri, organizate pe competiţiile interne şi la nivel de echipe naţionale. Cum în calculul statistic al meciurilor directe nu pot fi incluse, sub nici o formă, confruntările dintre Anglia şi Iugoslavia, rezultă că istoria jocurilor directe începe după ce Croaţia a devenit stat de sine. Şi primul joc a avut loc în 1996, a fost o partidă amicală desfăşurată pe 24 septembrie 1996, în Anglia şi încheiată cu un oarecum surprinzător 0-0.

Croaţia – Anglia, statistica meciurilor directe. Croaţii au supravieţuitori în lotul actual, englezii niciunul

Următorul joc, 20 august 2003 sa disputat tot în Insulă şi a fost al doilea meci amical, dar de această dată englezii s-au impus cu 3-1. Din acel moment nu a mai existat nici o patidă amicală. Toate confruntările, până astăzi, au avut caracter oficial, cinci la număr fiind, dintre care patru în campanii de calificare, iar una, cea din 21 iunie 2004 în cadrul turneului final al Euro organizat de Portugalia. Acel meci, bogat în goluri, s-a terminat cu succesul Angliei cu scorul de 4-2 şi s-a disputat pe Stadio Da Luz din Lisabona. Wayne Rooney a fost omul meciului, cu o dublă.

Pe 11 octombrie 2006, în preliminarii pentru Euro 2008, Croaţia reuşea prima victorie din istorie în faţa Angliei, la Zagreb, prin golurile lui Eduardo, brazilianul naturalizat şi autogolul lui Garry Neville. Pe 21 noiembrie 2007 Croaţia izbutea în returul partidei din grupa de calificare la Euro un senzaţional 3-2 şi câştiga grupa, iar selecţionerul Angliei, Steve McClaren era dat afară. Krancjar, Olic şi Petric erau eroii, iar din lotul de acum se regăseau Modric şi Corluka.

Însă ultimele două meciuri, jucate în preliminariile CM 2010 au însemnat un galop de sănătate în ambele cazuri pentru englezi. Pe 10 septembrie 2008 uraganul Theo Walcott lovea de trei ori şi Rooney îl ajuta. Din acel meci sunt azi în lotul croat Modric, Mandzukic, Corluka şi Rakitic, la englezi nu mai este nici un supravieţuitor. Al doilea meci din aceleaşi preliminarii a fost şi mai rău pentru croaţi, mitraliaţi pe Wembley cu 5-1, câte o dublă Lampard şi Gerrard.

Per total, luând în calcul doar partidele oficiale, sunt cinci, iar bilanţul înseamnă 3 victorii Anglia şi 2 Croaţia, golaveraj 15-9 pentru insulari. La Campionatul Mondial din Rusia traseul Croaţiei a fost: trei victorii în grupa D (Nigeria 2-0, Argentina 3-0, Islanda 2-1), calificări în sferturi şi semifinale pe baza loviturilor de deaprtajare, cu Danemarca şi apoi cu Rusia. Anglia a terminat deliberat pe locul 2 în grupa G (6-1 cu Panama, 2-1 cu Tunisia, 0-1 cu Belgia), în optimi a spart blestemul loviturilor de departajare în faţa Columbiei, iar în sferturi a învins Suedia cu 2-0

Croația - Anglia, statistica meciurilor directe.  Singurul meci la un turneu final a fost 4-2 pentru Anglia la Euro 2004.. În imagine, Luka Modric, starul Croaţiei
Croația – Anglia, statistica meciurilor directe. Singurul meci la un turneu final a fost 4-2 pentru Anglia la Euro 2004.

 

Tags: