Video+foto. Special. Culisele duşmăniei dintre croaţi şi greci

Sorin Dumitrescu   
în Fotbal international
09/11/2017, 17:33
Video+foto. Special. Culisele duşmăniei dintre croaţi şi greci GALERIE FOTO

Croaţia.  Grecia este un meci de foc la propriu şi la figurat în barajul pentru calificarea la turneul final al CM din Rusia. Sorţii au decis exact duelul pe care cele două federaţii l-ar fi dorit evitat, pentru că există un istoric deloc plăcut al relaţiilor şi evenimentelor dintre suporterii celor două echipe naţionale şi chiar o animozitate profundă la nivelul de naţiuni. Ultima îşi are izvorul din faptul că niciodată croaţii nu au fost ortodocşi, iar prăpastia s-a adâncit după anii 90, când a început războiul ce a dus la dispariţia Iugoslaviei.

Grecii au fost şi vor fi mereu apropiaţi de poporul sârb, adevăraţi piloni ai ortodoxismului, iar un alt motiv care a dus la o antipatie uriaşă la Atena la adresa croaţilor ţine şi de un eveniment din timpul celui de-al doilea război mondial, când croaţii erau de partea naziştilor având contribuţie la ororile comise de aceştia prin imtermediul ustaşilor. Lucruri care nu se pot uita, mai ales că au lăsat în urmă multe lacrimi şi durere.

Amintiri cu foc despre Croaţia – Grecia

Revenind la fotbal, între suporterii greci şi cei croaţi au existat mereu scene de tensiune, iar violenţa a fost la ea acasă de ambele părţi. Suporterii greci sunt înfrăţiţi cu cei sârbi şi când au fost meciuri directe între Grecia şi Croaţia, respectiv Serbia şi Croaţia pe stadion s-au aflat şi fani veniţi de la Atena, în special din rândul ultraşilor lui Olympiakos Pireu. De altminteri, grupul de ultraşi de la Steaua Roşie Belgrad vine la meciurile lui Olympiakos ori de câte ori joacă împotriva unei echipe din Croaţia, aşa cum a fost acum doi ani când sârbii, care veneau la meci la Atena, s-au confruntat chiar în aeroportul din capitala Greciei cu ultraşii de la Bad Blue Boys din Zagreb.

Însă ura dintre cele două naţii a răbufnit cel mai puternic pe 8 octombrie 2011, meci din preliminarii CE, când stadionul aproape că a luat foc de la cocktailurile Molotov şi s-a ajuns la violenţe greu de imaginat la un spectacol sportiv. Aşadar, motive serioase ca acum ambele federaţii să încerce să evite războiul, deşi nimeni nu garantează că nu vor exista nebuni de ambele părţi care să călătorească de capul lor şi să vrea să intre la meci.

Partida Croaţia – Grecia se joacă în această seară, de la ora 21:45 la Zagreb, în prima manşă a barajului pentru CM. Meciul va fi LIVE VIDEO pe Fanatik.ro. 

Închide ×