Fotbal international

Croația la Campionatul Mondial din 2018. Lotul Croației la CM 2018, programul şi cote la pariuri

27.05.2018 | 21:46
Croația va participa în Rusia pentru a cincea oară la un turneul final al Campionatul Mondial

Reprezentativa Croației se află la cel de-al cincilea turneul final de Campionat Mondial și speră să fie una dintre surprizele plăcute din Rusia. Beneficiind de o pleiadă de fotbaliști de calitate care evoluează la marile forțe ale Europei, croații speră cel puțin să repete performanța din 1998, atunci când la debutul lor la Mondiale au câștigat medaliile de bronz.

La ediția precedentă a Campionatului Mondial, croații au dezamăgit crunt, nereușind să treacă de faza grupelor. Au început turneul cu o înfrângere, scor 1-3, în meciul de deschidere în fața țării gazdă Brazilia, deși au condus cu 1-0. A urmat o victorie categorică în fața Camerunului, scor 4-0, dar croații au clacat în meciul decisiv cu Mexic. Aveau nevoie de o victorie pentru a merge mai departe, dar au pierdut cu 1-3 și astfel au părăsit competiția.

Cum s-a calificat Croația la Campionatul Mondial 2018

În preliminariile actualei ediții a Campionatului Mondial, Croația a făcut parte din grupa I, alături de Islanda, Ucraina, Turcia, Finlanda și Kosovo. După un start fulminant cu o remiză și patru victorii, croații s-au crezut deja calificați și au luat piciorul de pe accelerație. Înfrângerile din Islanda și Turcia, dar mai ales egalul de acasă cu Finlanda i-a privat de primul loc și i-a pus în ultima etapă în postura de a juca un meci decisiv în Ucraina pentru locul 2. Ex-iugoslavii au câștigat clar la Kiev, așa cum au făcut-o apoi și în barajul cu Grecia (scor general 4-1).

Lotul naționalei Croației la CM 2018

Selecționerul Zlatko Dalic a anunțat inițial un lot lărgit de 32 de jucători, din care au mai rămas 24 și urmează să mai fie exclus încă unul. Dintre cei opt deja plecați, numele cele mai importante sunt cele ale lui Duje Cop (Standard Liege), Marko Rog (SSC Napoli) și Mario Pasalic (Spartak Moscova).

Între cei 24 rămași în lot se numără toate marile vedete ale Croației, Luka Modric, Ivan Rakitic, Mario Mandzukic sau Ivan Perisic. Mai toți jucătorii importanți sunt în jurul sau trecuți de 30 de ani, ceea ce înseamnă că turneul din Rusia ar putea fi ultimul Campionat Mondial.

Echipa națională a Croației pentru Campionatul Mondial din 2018
Echipa națională a Croației pentru Campionatul Mondial din 2018

Portari: Danijel Subasic (AS Monaco), Lovre Kalinic (La Gantoise), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb);

Fundași: Vedran Corluka (Lokomotiv Moscova), Domagoj Vida (Beșiktaș Istanbul), Ivan Strinic (Sampdoria Genova), Dejan Lovren (FC Liverpool), Sime Vrsaljko (Atletico Madrid), Josip Pivaric (Dinamo Kiev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Matej Mitrovic (FC  Bruges), Duje Caleta-Car (FC Salzburg);

Mijlocași: Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (FC Barcelona), Mateo Kovacic (Real Madrid), Milan Badelj (AC Fiorentina), Marcelo Brozovic (Internazionale Milano), Filip Bradaric (NK Rijeka);

Atacanți: Mario Mandzukic (Juventus Torino), Ivan Perisic (Internazionale Milano), Nikola Kalinic (AC Milan), Andrej Kramaric (TSG Hoffenheim), Marko Pjaca (Schalke 04), Ante Rebic (Eintracht Frankfurt).

Vedeta naționalei Croației la CM 2018

Cel mai titrat fotbalist croat al momentului este fără doar și poate căpitanul Luka Modric, titular de drept la Real Madrid, alături de care a câștigat o dată titlul în Primera Division, o dată Cupa Spaniei, de două ori Supercupa Spaniei, de patru ori Champions League, de trei ori Supercupa Europei, de trei ori Mondialul cluburilor, iar în acest sezon are șansa de a cuceri pentru a patra oară trofeul Champions League.

Luka Modric va fi vedeta Croației la Campionatul Mondial din 2018
Luka Modric va fi vedeta Croației la Campionatul Mondial din 2018

Ajuns la 32 de ani, Modric este ”cheița” jocului naționalei Croației. Tot jocul echipei se învârte în jurul său, iar forma sa de moment este determinantă pentru performanțele reprezentativei croate. El a debutat în națională la 1 martie 2005, într-un meci amical pe care Croația l-a câștigat la Basel, scor 3-2, în fața Argentinei. Modric a jucat 104 partide în prima reprezentativă și a marcat 12 goluri.

Selecționerul Croației la Campionatul Mondial din 2018

Zlatko Dalic, în vârstă de 51 de ani, a fost numit la naționala Croației la 7 octombrie 2017, imediat după remiza de pe teren propriu cu Finlanda care i-a fost fatală lui Ante Cacic. Noul selecționer a reușit în cele din urmă calificarea la turneul final din Rusia și l-a cooptat ca secund pe fostul internațional Ivica Olic. În cele cinci partide cât a stat pe banca tehnică, Dalic a înregistrat trei victorii, o remiză și o înfrângere într-un meci amical. Înainte de a prelua naționala Croației, Zlatko Dalic a pregătit formațiile Varteks Varadzin, NK Rijeka, Dinamo Tirana, Slaven Belupo, Al Faisaly, Al Hilal și Al Ain.

Zlatko Dalic va fi selecționerul Croației la Campionatul Mondial din 2018
Zlatko Dalic va fi selecționerul Croației la Campionatul Mondial din 2018

Programul naționalei Argentinei la CM 2018

16 iunie, ora 22:00 – Croaţia – Nigeria (Kaliningrad)

21 iunie, ora 21:00 – Argentina – Croaţia (Nijni Novgorod)

26 iunie, ora 21:00 – Islanda –  Croaţia (Rostov).

Obiectivele naționalei Croației la Campionatul Mondial din 2018

Croația va încerca să ia turneul final din Rusia pas cu pas, astfel că primul obiectiv este trecerea de faza grupelor. Argentina este marea favorită în grupa D, astfel că naționala croată se va lupta cu Islanda pentru poziția secundă.

Croația este în grupă cu Nigeria, Argentina și Islanda la Campionatul Mondial din 2018
Croația este în grupă cu Nigeria, Argentina și Islanda la Campionatul Mondial din 2018

Croații pleacă favoriți în această bătălie prin prisma jucătorilor de calitate pe care îi are, dar nordicii au reușit să se claseze deasupra lor în preliminarii, ceea ce dă de gândit. Nici Nigeria nu ar trebui scoasă din calcule, africanii fiind tot timpul capabili de mari surprize.

Palmaresul naționalei Croației la Campionatul Mondial

De când și-a câștigat independența, Croația a fost prezentă la patru turnee finale de Campionat Mondial, ratând calificarea doar în 2010. Cea mai bună performanță au înregistrat-o la debut, în 1998, când s-au clasat pe locul 3. În celelalte trei rânduri, croații nu au reușit să treacă de faza grupelor.

Ce cotă are Croația la pariuri la Campionatul Mondial 2018

Croația este încadrată undeva într-un al treilea grup de echipe în funcție de cotele la câștigarea Campionatului Mondial, alături de Portugalia, Uruguay, Columbia și Rusia. Croații au cote la victoria finală cuprinse între 31,00 și 35,00. Trupa lui Zlatko Dalic are o cotă de 1,42 să se califice din grupă și de 3,25 să o câștige. O clasare pe ultima poziție în grupă este cotată la 6,50.