Fotbal intern

Cronica derby-ului FCSB – CFR 3-0. Play-off-ul a început deja: campioana, dezmembrată bucată cu bucată de Olaru și Moruțan!

19.03.2021 | 22:29
Cronica derbyului FCSB  CFR 30 Playofful a inceput deja campioana dezmembrata bucata cu bucata de Olaru si Morutan
ADVERTISEMENT

FCSB și CFR Cluj, ambele cu 60 de puncte, s-au întâlnit pentru a decide în mare parte cine va termina pe prima poziție sezonul regulat. S-a impus trupa lui Toni Petrea, mult mai decisă și mai implicată, dar un rol important l-au avut gafele din defensiva campioanei, totul pornind de la eliminarea lui Arlauskis.

FCSB trebuia să șteargă impresia complexului pe care-l are în fața Clujului de câțiva ani. Cei de la CFR au bătut când au vrut și când nu au vrut și au pierdut doar când nu i-a interesat, în ultima rundă din sezonul 2018/2019, acel gol de retragere a lui Filipe Teixeira.

ADVERTISEMENT

Cronica meciului FCSB – CFR Cluj, derby-ul cu Edi Iordănescu în tribună și Gigi Becali în sufrageria din Pipera

Este pentru a doua oară în ultimii ani când FCSB este în fața CFR-ului în clasament la ora meciului direct. S-a întâmplat la partida din tur, din Gruia, prima a lui Edi Iordănescu acasă în noul mandat la Cluj, s-a întâmplat și acum, pe Arena Națională.

Dacă în decembrie CFR avea de recuperat handicapul lăsat de Petrescu, acum cele două au pornit meciul retur umăr la umăr, la 60 de puncte. Cu, totuși, o diferență, victoria de la Cluj a CFR-ului, 2-0, importantă la departajarea meciurilor directe. Foarte importantă în stabilirea țintarului pentru play-off.

ADVERTISEMENT

CFR Cluj a venit la București cu probleme de efectiv. Pornind de la banca tehnică, Edi Iordănescu fiind suspendat, până la vârful de careu, absent cu desăvârșire. Costache, Rondon și golgeterul Debeljuh pozitivi Covid, iar Omrani, cum a dezvăluit exclusiv FANATIK, accidentat cu două zile înainte de derby.

Echipele arată bine însă, legate, echilibrate, cu poftă de fotbal. Gazdele mai exuberante, oaspeții agresivi și concentrați pe fiecare pasă, pe fiecare deposedare, pe fiecare culoar de plecare la atac. Câteva șuturi de control de fiecare parte, cu FCSB stând ceva mai sus. Dar CFR e cunoscută ca o formație care știe prea bine ce are de făcut.

ADVERTISEMENT

Florinel Coman, ocazia reprizei, față în față cu reîntorsul Giedrius Arlauskis. Iar peste câteva minute lituanianul a „pus tot potul” pe FCSB!

Echipa lui Edi Iordănescu aspiră fără probleme în primele minute intensitatea în joc a mânjilor adverși. CFR stă liniștită, dar tihna îi e pusă în pericol de presingul sufocant la un moment dat făcut de Moruțan și compania.

Iar ocazia primei părți îi aparține lui Florinel Coman. Mingea este aruncată în spatele defensivei clujene, Florin Tănase ar vrea să o joace (ofsaid?!) dar o lasă pentru Florinel Coman, blocat unu la unu de Arlauskis!!! Lituanianul puțin supraponderal pare să facă un meci excelent la revenire.

ADVERTISEMENT

Doar pare. Pentru că în minutul 40 sparge în bucățele tot ce construise CFR o repriză întreagă. Intervine târziu și violent la Octavian Popescu în afara careului. Roșu direct! E nevoie de scoaterea lui Itu pentru introducerea lui Sandomierski și, bineînțeles, de redesenarea tacticii din tribună a lui Edi, transmisă „principalului” de conjunctură, fostul FCSB-ist Vergil Andronache. Oricum, ne așteaptă cu siguranță altceva în partea secundă. Mai ales după faza încinsă din minutele de prelungire, când Hațegan vede simulare la Moruțan în loc de penalty!

Alex Chipciu, greșeală de cal troian! Fostul jucător de la FCSB i-a pus pe tavă lui Olaru deschiderea de scor din minutul 49

Obișnuita schimbare la pauză de la FCSB se face în defensivă. Semn că raportul de 3-0 la ocazii pentru FCSB în primele 45 de minute a adus mulțumire în sufragerie din Pipera. Iese Crețu, intră Panțâru, iar Ovidiu Popescu, omul pasei luminoase pentru „roșul” lui Arlauskis, revine ca fundaș dreapta. Adică poziția pentru care l-a chemat Rădoi la națională.

Prima breșă cu adevărat importantă în defensiva-beton a CFR-ului vine în minutul 49. Chipciu gafează în propriul careu, Olaru îi suflă mingea și o trimite în vinclul din stânga polonezului. 1-0 pentru trupa lui Petrea! Avantaj și numeric, și pe tabelă.

Cum mută Iordănescu? Iese Păun, aproape invizibil, intră Sigurjonsson. Urcă Deac în locul lui Păun, iar islandezul se poziționează în linia de mijloc. Dar nu se schimbă mare lucru în exprimarea oaspeților.

Chiar și, tu, Mario?! Camora a fost imaginea zidului CFR-ist prăbușit cu zgomot de armata lui Toni Petrea

Vine însă o nouă gafă în zidul ce părea inexpugnabil al CFR-ului. E doar minutul 61 și Mario Camora, chiar el, căpitanul!, mai deschide o rană sângerândă. De gafa sa profită celălalt căpitan, Florin Tănase, care dublează diferența. Avem 2-0 ca în tur, acum pentru FCSB.

Urmează revolta clujenilor. Atacă mai mult, urcă, creează faze fixe. Lipsesc însă ocaziile pentru ei, iar FCSB e patroana terenului. Petrea cere concentrare maximă, pentru că e foarte important rezultatul direct. E esențial pentru ai săi să nu ia gol.

Și nu doar atât. Scorul se duce la un neverosimil 3-0 pentru FCSB, pentru că Florin Tănase trece din rolul golgeterului în cel al pasatorului și-i oferă lui Moruțan, campionul asisturilor, golul care închide tabela. CFR e dezmembrată bucată cu bucată de tăvălugul roș-albastru, iar șansele ca FCSB să intre în play-off de pe prima poziție sunt foarte mari. De fapt, practic play-off-ul a început în această seară.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – U Craiova: 1,83 este cota pentru „FCSB deschide scorul”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT