Fotbal intern

Cronica Supercupei României, CFR Cluj – FCSB, din orașul lui Caragiale: Zero la primărie, zero la școala de fete, 1 la penalty-uri!

15.04.2021 | 21:04
Cronica Supercupei Romaniei CFR Cluj  FCSB din orasul lui Caragiale Zero la primarie zero la scoala de fete 1 la penaltyuri
ADVERTISEMENT

CFR Cluj, campioana ultimelor trei ediții, și FCSB, câștigătoarea Cupei de pandemie, și-au disputat cea mai târzie Supercupă din istoria fotbalului românesc. Supercupa sezonului trecut s-a jucat pe „Ilie Oană” din Ploiești, cu câteva zile înainte de începerea play-off-ului actualului campionat, și a fost adjudecată de CFR Cluj, 4-1 după lovituri de departajare.

A fost în 90 de minute un 0-0 plin de ocazii, unele uluitoare și trecute cam toate în dreptul celor de la CFR Cluj, care au avut în față un Andrei Vlad fabulos! Chiar de ziua lui! Oamenii lui Edi Iordănescu au ratat din toate pozițiile, asta și pentru că Becali continuă să se joace cu butoanele și face 5 schimbări la pauză!

ADVERTISEMENT

Cronica Supercupei României CFR Cluj – FCSB, meciul jucat la 8 luni după terminarea campionatului trecut. Campioana s-a jucat cu ocaziile

CFR Cluj și FCSB au făcut o avanpremieră a luptei la titlu care începe în câteva zile cu această Supercupă disputată în premieră între cele două formații. La 8 luni de la terminarea sezonului precedent. Nu a fost ceva de gală, nici nu avea cum să fie atâta timp cât niciuna dintre combatante nu a putut alinia cea mai bună garnitură. În unele cazuri e vorba de accidentări, ca la Miron, Olaru sau Vinicius, în altele de Covid, Luis Aurelio fiind ultimul testat pozitiv.

Meciul începuse oricum de câteva zile, cu dialogul de la distanță dintre Gigi Becali și Edi Iordănescu, FANATIK dezvăluind și culisele luptei strategice dintre părți. Acuzele în direcția arbitrilor au fost, sunt și vor fi până la ultimul fluier al campionatului.

ADVERTISEMENT

Fotbalul a început din primele minute ale Supercupei conduse de Radu Petrescu, talismanul lui Edi Iordănescu. După ce „capul” lui Vână a ocolit poarta lui Arlauskis, a venit șutul lui Gâdea (min. 5), deturnat în corner de Vlad. A fost și momentul în care deja s-a modificat așezarea FCSB. Tănase a coborât inter stânga, iar vârf fals a urcat Oaidă. Asta până în minutul 40.

CFR este masivă și pe foaie, dar mai ales jos, pe gazon. Burcă (14) pune capul dar nu prinde poarta, Hoban trece la deserturi cu o scăriță de la 22 de metri, dar prima oară când chiar se putea deschide scorul este în minutul 27. Rondon îl „culcă” și pe Nedelcu, trece și de Vlad, dar trimite doar în plasa laterală.

ADVERTISEMENT

Gabriel Debeljuh, tancul din atacul CFR-ului, nimerește transversala la 5 minute după ce „încasează” avertismentul pentru simulare

E un trofeu la mijloc, iar tensiunea e evidentă, dar în special pe cele două bănci. E și normal, Petrea abia s-a apucat de antrenorat și are o Cupă în CV, iar Edi Iordănescu o Supercupă, cea din 2018, arbitrată tot de Petrescu!

Minutul 30 îi aduce lui Debeljuh galbenul pentru simulare, la o fază care a produs un schimb de replici pe un ton răstit între cele două bănci. Petrea și Iordănescu au fost ca doi cocoși pe care nu i-a putut potoli nici rezerva Iulian Dima. CFR crește presiunea, și pentru că adversarul a făcut (nejustificat? forțat?) pasul mult în spate.

ADVERTISEMENT

Pe acest fond vine bara transversală lovită de Debeljuh (35) la cornerul bătut de Deac, iar peste câteva secunde decarul Clujului trimite prea slab din 10 metri. CFR nu poate profita de haosul evident din defensiva celor de la FCSB. Și nu are cum să fie altfel când lipsesc ambii fundași centrali cu care s-a jucat tot campionatul.

Revoluția de la pauză a roș-albaștrilor a venit cu toate cele 5 schimbări permise! Lui Gigi îi place play-station, dar vrea și în Guinness Book!

Haosul de pe final de repriză a avut urmări incredibile în pauza meciului. FCSB a efectuat toate cele 5 schimbări permise de regulament, semn clar că Gigi Becali nu se joacă doar pe play-station. Patronul FCSB chiar vrea să intre în Guinness Book!

Avem în acest moment exact formula de echipă pentru jocul-școală despre care vorbea Becali când abia se trezise în dimineața Supercupei. CFR pare să aibă cam toate atuurile în mână, dar mai trebuie să o și bage în poartă pentru a intra în posesia trofeului. E clar că terenul se va înclina înspre poarta lui Vlad. O să mai vedem FCSB atacând? Când va marca CFR? Sunt întrebările reprizei secunde.

Andrei Vlad, uluitor de ziua lui, cu parade în fața lui Ben Youseff, Costache sau Deac!

Și începe sarabanda de ocazii ale campioanei la zi. La zi, de trei ani, ca să păstrăm adevărul. Ben Youseff trimite cu capul din 6 metri, dar Vlad scoate de pe linia porții (54). Banca ardelenilor cere gol, dar nu e! Costache (60) ratează uluitor din 4 metri, blocat de același Vlad. Doar e ziua lui, împlinește 22 de ani, așa că s-a gândit să-și facă singur cadouri.

Recitalul portarului de la FCSB, top 3 în acest sezon la echipa sa, continuă cu mingea blocată lui Deac în minutul 68. Umblă și Edi Iordănescu la primul 11 cu trei schimbări. Timpul trece. E tot 0-0 în ciuda „foarfecii” lui Ben Youseff (76), și el cu o prestație deosebită. Și așa se termină cele 90 de minute, în ciuda ocaziilor mari ale lui Ciobotariu (90) și Păun (91).

Vine loteria, după ce ambele tabere trec prin ritualurile specifice de încurajare. Unde nervii celor de CFR sunt mai tari și-și trec în cont a patra Supercupă a României, pe deplin meritată.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – FC Botoșani: 2,10 este cota pentru „peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT