News

Cronica unei victorii anunțate. Pragmatic și calculat, Klaus Iohannis a câștigat clar alegerile prezidențiale în fața Vioricăi Dăncilă

24.11.2019 | 23:58
Cronica unei victorii anuntate Pragmatic si calculat Klaus Iohannis a castigat clar alegerile prezidentiale in fata Vioricai Dancila
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a obținut o victorie clară la alegerile prezidențiale din 2019. Președintele și-a păstrat funcția de la Cotroceni, după ce a trecut la un scor important de contracandidatul său, fostul premier al PSD, Viorica Dăncilă, cu peste 65% din sufragii, potrivit exit-poll-urilor.

Dacă în urmă cu cinci ani Klaus Iohannis a avut o misiune dificilă în încercarea de a întoarce scorul după primul tur, în confruntarea cu Victor Ponta, acum candidatul PNL a avut parte practic de o cursă de unul singur pentru a obține un nou mandat de președinte.

ADVERTISEMENT

Cum a reușit Klaus Iohannis să obțină o victorie clară la alegerile prezidențiale

Important de precizat încă de la începutul acestei analize este faptul că președintele Klaus Iohannis s-a aflat tot timpul în fruntea sondajelor de opinie. Asta în ciuda unui mandat de președinte mai degrabă șters, în care a încercat să facă notă discordantă față de predecesorul său, președintele-jucător Traian Băsescu, dar a căzut în cealaltă extremă, apatia lui de a ieși din limitele constituționale facându-l să pară mai degrabă dezinteresat de funcția de președinte.

Cu toate acestea, prestația din ultimii cinci ani a președintelui Klaus Iohannis se pare că a fost de ajuns pentru români pentru a-i acorda acestuia votul, în comparație cu fostul premier și prezidențiabilul PSD, Viorica Dăncilă. Însă performanțele lui Iohannis ca șef de stat nu au fost în niciun caz singurele motive pentru care românii l-au ales drept președinte. Mai degrabă, la fel ca în 2014, Iohannis a ajuns președinte pe un vot masiv anti-PSD.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a câștigat detașat în fața PSD-ului, pentru a doua oară la rând

Dacă în 2014 Iohannis recupera deficitul față de Victor Ponta și se impunea chiar la aproape 9 puncte procentuale (54,43% față de 45,56%), în acest an candidatul PNL a reușit o victorie extrem de clară față de PSD, iar motivele pentru această victorie sunt destul de clare.

PSD-ul lui Liviu Dragnea a reușit la alegerile parlamentare din 2016 un procentaj excelent, de 46%, cu care a dominat spațiul politic din ultimii ani. Chiar dacă social-democrații au adormit cetățenii cu așa-numitul „program de guvernare”, aceștia și-au pus în mare parte energia pentru a modifica legile justiției, lucru care a fost văzut din exterior ca pe o încercare de a-l scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

ADVERTISEMENT

OUG13 sau momentul intervenției jandarmeriei de la 10 august, dedicația lui Bădălău pentru votanții din Diaspora sau cele două guverne PSD demise tot de PSD pentru că nu mai erau pe placul liderului Dragnea au rămas vii în memoria colectivă. Iar toate aceste momente s-au spart „în capul” lui Dăncilă și partidului, fapt ce s-a văzut și la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Strategia Vioricăi Dăncilă pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale nu a dat roade

Viorica Dăncilă a preluat PSD-ul după condamnarea lui Liviu Dragnea, i-a mazilit pe apropiații fostului șef al Camerei Deputaților și a reușit să se impună drept prezidențiabil al social-democraților, în ciuda imaginii pe care a creat-o în jurul său din pricina numeroaselor sale gafe. Dăncilă a avut o misiune destul de dificilă înaintea primului tur, dar a reușit să își mobilizeze structurile de partid și, în ciuda „trădărilor” lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, să obțină suficiente puncte pentru un tur doi.

ADVERTISEMENT

Aici, timp de două săptămâni, Viorica Dăncilă a alergat după Klaus Iohannis pentru o confruntare face to face. Dar președintele s-a ferit de dezbatere, sub pretextul că nu vrea să îi dea legitimitate lui Dăncilă, reprezentantul unui partid care a guvernat „împotriva românilor”. Insistența lui Dăncilă pare să fi avut un contraefect, exasperându-i pe românii nehotărâți. Aceștia l-au votat în cele din urmă pe Iohannis, cel care a făcut un joc de așteptare între cele două tururi, ferindu-se de gafe, scandaluri și greșeli care să îl coste electoral. Ceea ce nu s-a putut spune despre Dăncilă, cea care s-a lăudat că a dat meditații gratuite la matematică, dar nu a știut exact care a fost aria cercului.

Așadar Klaus Iohannis a câștigat în mod germanic alegerile prezidențiale dintr-o țară balcanică cu sânge latin. Un semn de normalitate sau o lipsă de opțiuni pentru români, care au votat iarăși cu „răul cel mai mic”? Probabil un pic din amândouă.

ADVERTISEMENT