Fotbal international

Cronologia dispariţiei lui Emiliano Sala! Momentele cheie din tragedia care a îndurerat fotbalul mondial

Cronologia disparitiei lui Emiliano Sala Momentele cheie din tragedia care a indurerat fotbalul mondial

Lumea fotbalului mondial a fost atentă zi de zi, oră de oră şi minut cu minut, în perioada 21 ianuarie – 3 februarie, la acţiunile de căutare ale avionului care îl ducea pe Emiliano Sala la Cardiff. FANATIK prezintă cronologia dispariţiei fotbalistului argentinian care reuşise să prindă transferul carierei.

Născut pe 31 octombrie 1990, la Cululu (Argentina), Emiliano Sala a început să joace la juniorii clubului San Martín de Progreso, unde a stat până la 15 ani. Au urmat patru ani, între 2005 şi 2009, pe care i-a petrecut la Proyecto Crecer, un club afiliat echipelor RCD Mallorca şi Girondins de Bordeaux. După un periplu scurt la FC Crato, o micuţă echipă din ligile inferioare din Portugalia, atacantul a ajuns la Bordeaux, echipă care l-a împrumutat pe rând la Orleans, Niort şi Caen. În 2015, Emiliano Sala era transferat la Nantes, unde a jucat trei sezoane şi jumătate.

Cronologia dispariţiei lui Emiliano Sala. Mail-ul care i-a pecetluit soarta

Cronologia dispariţiei lui Emiliano Sala nu începe pe 21 ianuarie, ziua în care fotbalistul argentinain de 28 de ani s-a îmbarcat în micuţul avion care urma să-l ducă la Cardiff. Recent, L’Equipe a publicat un mail primit de atacant din partea lui Willie McKay, impresar britanic, care încerca să-l convingă să se transfere în Premier League.

1-16 ianuarie – În această zile, după începerea perioadei de transferuri, Willie McKay l-a abordat pe Emiliano Sala printr-un mail. Impresarul îi propunea un transfer în Premier League, care să fie intermediat de el, după ce lansase mai multe zvonuri în legătură cu atacantul lui Nantes. În plus, agentul britanic susţinea că avusese mai multe discuţii cu echipele de top din Anglia. “Suntem interesaţi doar de bani. Ceea ce toată lumea îşi doreşte. Din acest motiv ne place să lucrăm direct cu echipele. Fără sentimente, doar afaceri. Dacă nu pleci acum în Premier League o să regreţi. S-a spus că Cardiff nu este interesată de tine. Probabil e din vina noastră. Am făcut câteva ‘scurgeri’ în presă prin care West Ham sau Everton te vor. Am făcut-o doar ca să stimulăm interesul pentru tine. Aşa lucrăm noi. Fără ‘zvonuri” nimeni nu ar afla despre tine. Nimeni, crede-mă pe cuvânt, nu se uite la meciurile din Ligue 1”, a fost doar o parte din mail-ul primit de Emiliano Sala.

Ultimul meci şi transferul la Cardiff City

16 ianuarie – Emiliano Sala a jucat 18 minute în meciul Nimes – Nantes 1-0, partidă din etapa a 17-a din Ligue 1. Atacantul de 28 de ani a intrat pe teren în minutul 72 în locul lui Rene Krhin. A fost ultimul meci din cariera fotbalistului argentinian.

Emiliano Sala în Nimes - Nantes 1-0
Emiliano Sala în Nimes – Nantes 1-0

18 ianuarie – Emiliano Sala şi Jack McKay, fiul impresarului care a intermediat transferul şi fotbalist la Cardiff City, au un schimb de mesaje, iar acesta din urmă îl ajută să facă rost de avionul privat.

19 ianuarie – Cardiff City anunţa pe site-ul oficial al clubului transferul lui Emiliano Sala. Nantes urma să primescă 15 milioane de lire sterline, iar atacantul argentinian devenea cel mai scump fotbalist transferat din istoria clubului galez. În aceeaşi zi, Cardiff City era învinsă de Newcastle, scor 0-3, în etapa a 23-a din Premier League. Neil Warnock, antrenorul echipei, îl invitase la meci, însă Emiliano Sala a preferat să se întoarcă în Franţa pentru a-şi lua la revedere de la foştii colegi. În seara de 19 ianuarie, argentinianul s-a îmbarcat în avionul pilotat de David Ibbotson.

Emiliano Sala a semnat contractul cu Cardiff City
Emiliano Sala a semnat contractul cu Cardiff City

Ultima zi din viaţa lui Emiliano Sala

21 ianuarie, ora 14:30 (ora 15:30 România) – Emiliano Sala publică ultima postare pe contul de Instagram. Argentinianul se fotografiase alături de colegii, printre care s-a numărat şi Ciprian Tătăruşanu. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

21 ianuarie, ora 20:15 (ora 21:15 România) – Avionul Piper PA-46 Malibu, la bordul căruia se afla Emiliano Sala, a decolat de pe Aeroportul din Nantes cu direcţia Cardiff.

Emiliano Sala şi avionul Piper Malibu
Emiliano Sala şi avionul Piper Malibu

21 ianuarie, orele 20:15-21:30 (orele 21:15-22:30 România) –  Emiliano Sala trimite un ultim mesaj pe WhatsApp către un bun prieten. “Salut, ce faceți? Sunt chiar obosit. Am fost la Nantes să rezolv tot felul de treburi. Acum sunt într-un avion care pare a se face bucăți. Merg la Cardiff, e nebunie, de mâine începem. Mâine mă antrenez cu noua echipă. Dacă nu auziți de mine într-o oră și jumătate, cred că ar trebui să trimiteți pe cineva să mă caute. Încep să devin speriat”, a fost ultimul mesaj al lui Emiliano Sala.

21 ianuarie, ora 21:30 (ora 22:30 România) – Turnul de control pierde contactul cu avionul în care se afla Emiliano Sala. Ultima solicitare a controlorului de trafic de aerian pentru pilotul David Ibbotson a fost să coboare aparatul de zbor la altitudinea de 1.500 de metri.

Primele zile de căutări

22 ianuarie – Presa internaţională anunţă dispariţia avionului în care se afla Emiliano Sala. Primele operaţiuni de căutare au început imediat după ce avionul a dispărut de pe radar şi au fost continuate pe 22 ianuarie.

23 ianuarie – După a treia zi de căutări, unul dintre piloţii care au participat la operaţiune a declarat că nu există nicio şansă ca pilotul sau Emiliano Sala să fie în viaţă. “Din păcate, nu cred că mai sunt şanse să-i găsim în viaţă. Personal, nu cred că există vreo speranţă. Condiţiile meteo sunt groaznice în această perioadă a anului”, declara John Fitzgerald pentru BBC.

24 ianuarie – Autorităţile din Marea Britanie anunţă anularea operaţiunilor de căutare“Au fost peste 24 de ore de căutări, cu peste 80 de ore zbor combinate pentru cele trei avioane şi cinci elicopeter ale noastre. Două bărci de salvare au fost folosite, iar alte vase din zonă ne-au asistat la aceste căutări. După ce am revăzut toate informaţiile, dar şi după ce am analizat situaţia, am luat decizia să oprim căutările. Şansele de supravieţuire, în acest moment, sunt minime”, a fost anunţul britanicilor.

Fotbalişti, antrenori şi suporteri, donaţii pentru reluarea operaţiunilor de căutare

25 ianuarie – Familia, cu ajutorul unor fotbalişti, antrenori şi suporteri, începe să strângă fonduri pentru a relua operaţiunile de căuatre. În doar câteva zile s-au strâns 371.162 de euro, iar printre cei care au donat s-au numărat Kylian Mbappe, Adrien Rabiot sau Ciprian Tătăruşanu.

27 ianuarie – Oficialii lui Cardiff City au anunţat că au blocat plata primei tranşe din suma de transfer. “Nu este momentul să discutăm despre bani. Traversăm o perioadă foarte grea şi suntem marcaţi de cele întâmplate. Vom vedea pe viitor cum vom proceda”, declara Waldemar Kita, patronul lui Nantes.

30 ianuarie – Pe o plajă din Surtainville, Peninsula Cotentin, din Franţa, autorităţile au descoperit două scaune care ar fi făcut parte din avionul dispărut. Informaţia a fost confirmată imediat de Departamentul Britanic de Investigare a Accidentelor Aviatice. În aceeaşi zi sunt găsite resturi din fuselaj pe o plajă de lângă portul Rotterdam, însă autorităţile au susţinut că nu proveneau de la aparatul de zbor.

Scaun al avionului care a fost găsit pe o plajă din Franţa
Scaun al avionului care a fost găsit pe o plajă din Franţa

3 februarie – A început operaţiunea privată de căutare a avionului dispărut. La ora 09:00 este localizată posibila epavă a apartului de zbor. După mai multe cercetări, în jurul orei 23:30, autorităţile britanice au anunţat că este vorba de avionul în care se aflau Emiliano Sala şi David Ibbotson“Familiile lui Emiliano Sala şi lui David Ibbotson au fost anunţate. AAIB va face declaraţii luni dimineaţă. În seara acesta, gândurile noastre sunt îndreptate spre cei doi şi familiile lor”, a declarat David Mearns, şeful operaţiunilor de căutare.