Sport

Cronologia cazului Novak Djokovic! Cele mai importante momente din scandalul anului în sportul mondial. Când a început bătălia Nole – Australia

Cazul Novak Djokovic va rămâne, cel mai probabil, scandalul anului în sportul mondial, după ce sârbul a fost deportat din Australia. FANATIK îţi prezintă întreaga cronologie a poveştii.
16.01.2022 | 12:54
Cronologia cazului Novak Djokovic Cele mai importante momente din scandalul anului in sportul mondial Cand a inceput batalia Nole  Australia
ADVERTISEMENT

Duminică, 16 ianuarie, cazul Novak Djokovic a ajuns la final, după 11 zile în care tenismenul a trecut de la agonie la extaz şi invers. Scandalul anului în sportul mondial a început pe 5 ianuarie, când sârbul a ajuns în Melbourne şi a fost reţinut, însă povestea a pornit, de fapt, încă din luna noiembrie 2021.

Novak Djokovic – Australia, cronologia scandalului anului în sportul mondial

10-29 noiembrie – În această perioadă, între oficialii Federaţiei de Tenis din Australia şi Ministerul Sănătăţii din Australia au existat mai multe schimburi de scrisori oficiale, tema de discuţie fiind folosirea de scutiri pentru jucătorii care nu sunt vaccinaţi pentru COVID-19, dar au fost infectaţi în ultimele şase luni. Răspunsul categoric al Ministerului Sănătăţii era următorul:

ADVERTISEMENT
  • “În relaţie cu întrebarea specificată, pot confirma faptul că persoanele, care au fost infectate cu COVID-19, în ultimele şase luni, şi vor să intre pe teritoriul Australiei şi nu au primit cele două doze conform protocolului aprobat sau vaccin nerecunoscut, sunt considerate nevaccinate”.

18 noiembrie – Novak Djokovic primeşte viza de intrare în Australia.

7 decembrie – Federaţia de Tenis din Australia trimite o scrisoare către ATP prin care informează jucătorii de tenis de posibilitatea folosirii unei scutiri, dacă au fost infectaţi cu COVID-19 în ultimele şase luni.

ADVERTISEMENT
  • “Infecţia recentă cu SARS-CoV-2 confirmată prin PCR (după 31 iulie 2021), în care vaccinarea poate fi amânată până la şase luni după infecţie. Dacă vă încadraţi în această categorie, vă rugăm să furnizaţi rezultatul PCR de laborator de la primul test pozitiv, nivelul de anticorpi, dacă este disponibil, şi dovezi ale oricăror vaccinări anterioare sau ulterioare, dacă este cazul”.

10 decembrie – Ultima zi în care jucătorii puteau aplica pentru o scutire medicală.

Cum s-a infectat Novak Djokovic cu COVID-19

14 decembrie – Novak Djokovic este spectator la meciul de baschet Steaua Roşie Belgrad – Barcelona 69-76, din Euroligă, şi se fotografiază cu Nigel Hayes-Davis, baschetbalist al catalnilor.

ADVERTISEMENT

15 decembrie – Clubul Barcelona anunţă că Nigel Hayes-Davis a fost depistat pozitiv la COVID-19.

16 decembrie – Novak Djokovic primeşte rezultatul pozitiv al unui test COVID-19, oferit de Institutul de Sănătate Publică din Serbia. În aceeaşi zi, tenismenul era prezent la un eveniment public, cu ocazia prezentării unui timbru omagial cu chipul său.

ADVERTISEMENT

Controversele din cazul Novak Djokovic

17 decembrie – Novak Djokovic, testat pozitiv de 24 de ore, participă la premierea unor tineri tenismeni, eveniment organizat de Federaţia de Tenis din Serbia.

18 decembrie – Novak Djokovic încalcă din nou izolarea şi este intervievat de un jurnalist de la L’Equipe.

22 decembrie – Novak Djokovic primeşte rezultatul unui test negativ la COVID-19.

28 decembrie – Novak Djokovic pleacă în Spania, unde se antrenează la Marbella. Peste câteva zile, agentul sârbului nu precizează această vizită în formularul de călătorie care trebuie completat obligatoriu la intrarea în Australia.

1 ianuarie – Agentul lui Novak Djokovic completează formularul de călătorie şi bifează căsuţa cu “nu” la întrebarea dacă persoana în cauză a călătorit într-o altă ţară.

  • “Pe 1 ianuarie 2022 am completat şi trimis formularul de călătorie în numele domnului Novak Djokovic. La întrebarea 2, legată de alte călătorii în străinătate, am răspuns cu “nu”. A fost o greşeală. Nu am verificat cu domnul Djokovic corectitudinea informaţiilor. Recent mi-a fost adus la cunoştinţă că domnul Djokovic a călătorit în Spania pe sau în jurul datei de 28 decembrie 2021. Eroarea mea a fost accidentală şi neintenţionată. Recunosc importanţa şi corectitudinea răspunsurilor într-un formular atât de important. Îmi cer scuze, sunt tulburată şi jenată de această eroare” declaraţia din dosar a agentului lui Novak Djokovic.

4 ianuarie – Novak Djokovic anunţă că a primit scutirea de la vaccin şi poate participa la Australian Open 2022.

Desfăşurarea evenimentelor după ce Novak Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne

5 ianuarie – Novak Djokovic ajunge pe aeroportul din Australia, însă ofiţerii vamali îi anulează viza. Tenismenul este reţinut, după audieri care au durat mai multe ore, şi plasat în izolare în “Park Hotel”, stabiliment folosit pentru refugiaţi sau persoane care aşteaptă deportarea.

10 ianuarie – Judecătorul Anthony Kelly decide împotriva anulării vizei lui Novak Djokovic. Tenismenul este eliberat în 30 de minute şi efectuează primul antrenament pe arena “Rod Laver”.

12 ianuarie – Printr-un comunicat postat pe contul personal de Instagram, Novak Djokovic recunoşte că a încălcat regulile de izolare după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, pe 16 decembrie.

13 ianuarie – Are loc tragerea la sorţi de la Australian Open 2022, iar Novak Djokovic îşi află primul adversar de la turneu.

14 ianuarie – Alex Hawke, ministrul Imigraţiei, revocă viza lui Novak Djokovic, iar jucătorul de tenis se întoarce în detenţie.

15 ianuarie – Au loc primele audieri în apelul făcut de Novak Djokovic.

16 ianuarie – După o altă serie de audieri, la ora 08:50, judecătorul James Allsop decide că Novak Djokovic a pierdut apelul, astfel că va fi deportat din Australia. Sârbul decide să nu mai facă apel la această decizie şi acceptă să părăsească ţara.

ADVERTISEMENT