News

Cruce Roșie pe 11 aprilie. 3 mari sfinți se sărbătoresc în această zi din Postul Paștelui

11.04.2019 | 09:52
Cruce Rosie pe 11 aprilie 3 mari sfinti se sarbatoresc in aceasta zi din Postul Pastelui

Azi, 11 aprilie, conform calendarului creștin ortodox, se prăznuiește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Sfântul a fost primul, în anul 1955, care a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Acesta s-a născut pe data de 7 octombrie 1787 din părinți cu credință în Dumnezeu. Numele de botez al lui a fost de Constantin, iar, mai apoi, la vârsta de 20 de ani și l-a schimbat în Calinic. „De Dumnezeu purtătorule, părintele nostru Calinic, povăţuitorule al călugărilor, podoaba cuvioşilor şi lauda arhiereilor, ajutătorule al celor din nevoi şi făcătorule de minuni! Cu nevoinţele tale chip de sfinţenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în ceruri te veseleşti; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască nouă pace şi mare milă.”

Cruce Roșie pe 11 aprilie! Farmutie, Calinic de la Cernica și sfântul Antipa

Azi, potrivit calendarului ortodox, îi prăznuim pe părintele Farmutie, Calinic de la Cernica și sfântul mucenic Antipa, episcop al Pergamului. Mucenicul Antipa a trăit în zilele împăratului Domițian, fiind foarte bătrân, păstorea turma lui Hristos, atunci a fost prins de cei care se închinau la idoli. Atunci a fost aspru pedepsit pentru credința în cuvântul Domnului.

Sfântul ierarh Calinic de la Cernica s-a născut la București și a viețuit la Mănăstirea Cernica timp de 43 de ani, în post și rugăciune. Acesta a murit slăbit de bătrânețe și de boală și a fost îngropat în tinda bisericii sfântul Gheorghe. În volumul “Viețile sfinților de peste tot anul” se spune că: „după cinci ani de slujire în treapta diaconiei, a primit și sfințitorul dar al preoției, iar după alți cinci ani, cu glas de obște a fost ales de sobor stareț al chinoviei de la Cernica, pe care a cârmuit-o cu multă iscusință timp de 31 de ani, săvârșind multe fapte încununate de laudă”

Sărbătoare cu Cruce Roșie azi, 11 aprilie!
Sărbătoare cu Cruce Roșie azi, 11 aprilie!

Rugăciune pentru sărbătorile din Postul Paștelui

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău.

Aşa Doamne, împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.” Aşa, Doamne şi împărate, dă-mi mie să-mi văd căderile mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”.