Fotbal intern

CSA Steaua joacă tare. Un post de televiziune, sancționat de CNA pentru folosirea derivatului „stelist” la FCSB

16.01.2019 | 20:18
CSA Steaua joaca tare Un post de televiziune sanctionat de CNA pentru folosirea derivatului stelist la FCSB

Postul de televiziune ProX a fost sancționat cu somație publică pentru folosirea unor derivate precum „stelist” sau „steliști” în timpul unor emisiuni care aveau drept subiect principal clubul din Liga 1 Betano, FCSB.

CSA a câștigat în instanță marca Steaua de la echipa din Liga 1, iar Gigi Becali a fost nevoit să schimbe numele clubului din Steaua în FCSB. Mai mult, Armata așteaptă acum și despăgubiri de ordinul zecilor de milioane de euro pentru folosirea ilegală a mărcii, însă procesul nu este finalizat încă.

Un post de televiziune, sancționat de CNA pentru folosirea derivatului „stelist” la FCSB

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat cu somaţie publică postul PRO X, deoarece, în prezentarea unor informaţii din sport referitoare la fotbal, a continuat să asocieze denumirea „Steaua” şi derivatele „stelist”, „stelişti”, cu evenimente şi jucători ai echipei FCSB, ulterior atenţionării publice adresată de CNA radiodifuzorilor în legătură cu lipsa de identitate a acestor cluburi, situaţie de natură să contravină obligaţiei legale de a asigura o informare corectă a publicului.” – se arată în comunicatul CNA.

”În urma analizării rapoartelor de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că, în ciuda atenţionării transmise radiodifuzorilor ulterior şedinţei publice din data de 31 octombrie 2017 referitoare la informarea corectă a publicului, radiodifuzorul a continuat să asocieze denumirea „Steaua”, cu derivatele „stelist”, „stelişti”, cu evenimente şi jucători ai echipei FCSB. 3 Or, este de largă notorietate faptul că instanţele de judecată au interzis utilizarea acestui nume în denumirea societăţii comerciale care administrează clubul de fotbal, Fotbal Club FCSB SA (fost Fotbal Club Steaua Bucureşti SA), iar, între sportivii reprezentând Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” şi cei ai Fotbal Club FCSB SA (fost Fotbal Club Steaua Bucureşti SA), echipă de fotbal care evoluează în Liga I a României, nu există identitate” – mai scrie în comunicatul CNA.

Steaua atacă promovarea în Liga a 3-a

După un prim sezon de coșmar, în care a pierdut primul loc în campionat și finala Cupei României, faza pe București, în fața rivalei Rapid, Steaua este acum principala favorită la promovarea în cel de-al treilea eșalon, făcând instrucție cu adversarele din Liga a 4-a.

În comparație, FCSB, care vine la rândul său după un an 2018 complicat, lipsit de trofee, încearcă să câștige titlul în Liga 1 Betano. Becali a făcut trei transferuri spectaculoase, aducându-i pe Matei, Fortes și Stoian.