Sport

CSA Steaua, o nouă bătălie cu FCSB! Când are loc procesul pentru palmares

CSA Steaua și FCSB au aflat data la care va avea loc Apelul cu privire la palmares. ÎCCJ a întors procesul la Curtea de Apel București.
30.08.2023 | 10:19
CSA Steaua o noua batalie cu FCSB Cand are loc procesul pentru palmares
18 septembrie e data la care se va judeca apelul CSA Steaua VS. FCSB. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

CSA Steaua speră să administreze o nouă lovitură celor de la FCSB în lupta pentru identitate. Curtea de Apel București a stabilit data la care se va judeca Apelul pentru acțiunea în constatare prin care clubul Steaua a cerut Justiției să îi recunoască dreptul exclusiv de proprietate asupra palmaresului realizat de Secția de Fotbal din cadrul CSA Steaua.

CSA Steaua VS. FCSB, o nouă bătălie în instanță pe data de 18 septembrie

Curtea de Apel București va judeca speța CSA Steaua VS. FCSB pe data de 18 septembrie. Înalta Curte de Casație și Justiție a întors decizia Curtea de Apel pentru a clarifica palmaresul FCSB din 2003 până în prezent.

ADVERTISEMENT

În acest moment, instanța a hotârât că CSA Steaua București deține palmaresul pentru perioada 1947-1998 și al palmaresul Asociației AFC Steaua (1998-2003). Conform motivării, există posibilitarea ca palmaresul FCSB din perioada 2003-2023 să fie anulat.

Curtea de Apel București a stabilit noul termen pentru procesul dintre CSA Steaua și FCSB
Curtea de Apel București a stabilit noul termen pentru procesul dintre CSA Steaua și FCSB

Florin Talpan revendica încă o victorie împotriva FCSB-ului cu privire la marca „Steaua”: „Ieri am înregistrat o nouă victorie în instanță împotriva FCSB! Avocatul FCSB a încercat să anuleze toate mărcile folosite de Clubul Sportiv al Armatei Steaua București!

ADVERTISEMENT

A fost un proces dificil, a nu știu câta încercare a FCSB de furt de identitate! Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ieri contestația în anulare formulată de FCSB!”, a punctat juristul „militarilor”. Mulțumesc adevăraților steliști care mă susțin și au încredere în mine!”, scria juristul pe Facebook, pe 25 mai.

CSA Steaua VS. FCSB. Ce spune ÎCCJ în motivare

„Dreptul la palmares nu a fost cesionat nici ca efect al convenţiei dintre părţi, nici ca efect al legii şi nici ca efect al pretinsului caracter accesoriu al palmaresului în raport de echipa de fotbal, acesta fiind raţionamentul logic din care s-a desprins, în mod corect, concluzia potrivit căreia dreptul asupra palmaresului aferent perioadei 1947-1998 a rămas în persoana reclamantului CSA Steaua.

ADVERTISEMENT

Dreptul la palmares nu a fost cesionat nici ca efect al convenţiei dintre părţi, nici ca efect al legii şi nici ca efect al pretinsului caracter accesoriu al palmaresului în raport de echipa de fotbal, acesta fiind raţionamentul logic din care s-a desprins, în mod corect, concluzia potrivit căreia dreptul asupra palmaresului aferent perioadei 1947-1998 a rămas în persoana reclamantului CSA Steaua.

În rejudecare, instanţa de apel va avea în vedere şi apărările intimatei-reclamante (n. CSA Steaua), potrivit cărora activitatea sportivă fotbalistică a fost desfăşurată în cadrul unor entităţi juridice diferite, cu regim juridic distinct, care şi-au desfăşurat activitatea în perioadele 1947-1998 (CSA Steaua), 1998-2003 (AFC Steaua) şi ulterior anului 2003 (FCSB).

ADVERTISEMENT

Astfel, reţinând că dreptul la palmares poate fi divizat în raport de fiecare competiţie sportivă la care se obţine o asemenea victorie, instanţa de apel a concluzionat că victoria este alocată atât cubului sportiv la care funcţionează respectiva echipă în momentul obţinerii victoriei, cât şi unei anumite componenţe a echipei la un moment în timp”.

ÎCCJ susține că în 1999 nu s-a făcut transferul de marcă și palmares de la CSA Steaua la AFC Steaua

„Concluzia imediată a instanţei, decurgând din caracterul divizibil al palmaresului, nu poate fi în sensul că acesta a făcut obiectul transferului către o altă entitate, astfel cum afirmă recurentele (FCSB și ASS), ci, instanţa de apel a menţinut dezlegarea dată de instanţa fondului (n. Tribunal), potrivit căreia dreptul nu a fost cesionat nici ca efect al convenţiei dintre părţi, nici ca efect al legii şi nici ca efect al pretinsului caracter accesoriu al palmaresului în raport de echipa de fotbal, acesta fiind raţionamentul logic din care s-a desprins, în mod corect, concluzia potrivit căreia dreptul asupra palmaresului aferent perioadei 1947-1998 a rămas în persoana reclamantului (CSA Steaua).

În stabilirea situaţiei de fapt privind neoperarea transferului dreptului asupra palmaresului către recurenta-pârâtă (FC FCSB), în mod corect instanţele fondului (n. Tribunalul și Curtea de Apel) au dat eficienţă autorităţii de lucru judecat a deciziei nr. 3425/2014 a Înaltei Curţi (n. dosarul marca Steaua), prin care s-a statuat irefragabil că la nivelul anului 1999 nu a operat un transfer integral de patrimoniu (n. de la CSA Steaua către AFC Steaua), astfel cum pretinde recurenta-pârâtă (FCSB).

Transferul dreptului asupra palmaresului (n. de la CSA Steaua către AFC Steaua) nu a intervenit nici ca efect al legii şi nici ca efect al convenţiei părţilor. Pentru a concluziona astfel, instanţele fondului au dat eficienţă autorităţii de lucru judecat a deciziei nr. 3425/2014 a Înaltei Curţi (n. dosarul marca Steaua), prin care s-a statuat irefragabil că la nivelul anului 1999 nu a operat un transfer integral de patrimoniu (n. de la CSA Steaua către AFC Steaua), astfel cum pretinde recurenta-pârâtă (FCSB).

Concluziile instanței

În legătură cu dreptul de a participa în competiţii în Divizia A, în rejudecare, instanţa de apel va avea în vedere şi apărările intimatei-reclamante (CSA Steaua), potrivit cărora activitatea sportivă fotbalistică a fost desfăşurată în cadrul unor entităţi juridice diferite, cu regim juridic distinct, care şi-au desfăşurat activitatea în perioadele 1947-1998 (CSA Steaua), 1998-2003 (AFC Steaua) şi ulterior anului 2003 (FCSB).

Concluzionând, pentru aceste motive se impune admiterea recursurilor şi casarea deciziei şi respectiv a încheierii recurate, cu trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel, în vederea stabilirii existenţei dreptului pârâtei-reclamante (FC FCSB) asupra palmaresului pentru intervalul 2003-2017”.


  • 1,83 este cota oferită de BETANO pentru pronosticul „2 solist” la meciul Unirea Dej – CSA Steaua București

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul...
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Cea mai dură reacţie după ce Babasha a cântat alături de Coldplay pe...
Cea mai dură reacţie după ce Babasha a cântat alături de Coldplay pe Arena Naţională: Imbecili şi frustraţi cei care au huiduit!
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Se ia PERMISUL de CONDUCERE dacă ai această BOALĂ!
Se ia PERMISUL de CONDUCERE dacă ai această BOALĂ!
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei...
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei doi. "E ușor să stai o viață întreagă cu picioarele desfăcute. Să găsești un prost și să torni copii"
O nouă minivacanță pentru români. Mai sunt câteva zile
O nouă minivacanță pentru români. Mai sunt câteva zile
S-a aflat marele secret al lui Irinel Columbeanu
S-a aflat marele secret al lui Irinel Columbeanu
Mineriada din 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”: „Atunci am învățat «limba bătăii»”
Mineriada din 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”: „Atunci am învățat «limba bătăii»”
Ce s-a ales de Leonard Doroftei după 5 ani petrecuți în Canada. Câți...
Ce s-a ales de Leonard Doroftei după 5 ani petrecuți în Canada. Câți bani a pierdut în carieră: „M-au vândut, exact asta au făcut”