Sport

Csaba Asztalos îi dă replica lui Eduard Novak: „A fost informat eronat. Încalcă legislația UE!”

Csaba Asztalos, președintele CNCD, i-a dat o replică lui Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, cu privire la ordinul dat de acesta.
12.07.2022 | 19:57
Csaba Asztalos ii da replica lui Eduard Novak A fost informat eronat Incalca legislatia UE
Csaba Asztalos îi dă replica ministrului Eduard Novak. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele CNCD susține că ordinul dat de Eduard Novak încalcă legislația Uniunii Europene și a explicat de ce nu se poate lua o astfel de decizie, care se poate întoarce și împotriva României.

Csaba Asztalos îi dă replica ministrului Eduard Novak

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, i-a dat replica lui Eduard Novak, cu privire la ordinul dat de ministrul Tineretului și Sportului, în legătură cu impunerea procentului de 40% de jucători români în echipele sportive de la noi din țară:

ADVERTISEMENT

„Îmi pare rău pentru domnul ministru, a fost consiliat eronat, ca să mă exprim elegant. Există o lege în care drepturile sportive intră în cadrul UE, dacă e o activitate remunerată.

Avem nenumărate decizii, inclusiv aceea când domnul Gigi Becali a spus că atât timp cât va fi finanțatorul echipei, nu va angaja homosexuali.

ADVERTISEMENT

E o formă de discriminare întrucât cetățenii UE au aceleași drepturi să se angajeze pe orice teritoriu UE”.

„Inclusiv UEFA a venit cu regula 3+2 la momentul respectiv. Curtea de Justiție Europeană nu acceptă astfel de decizii și arată că jucătorii echipei naționale pot proveni de la orice club, nu numai de la un club din țara respectivă.

ADVERTISEMENT

În plus, în cupele europene, se concurează cu echipe care nu au aceste restricții, ceea ce duce la o competiție care nu e egală.

Acest motiv care a fost la baza ordinului Ministrului Sportului a fost desființat de Curtea de Justiție UE, iar decizia Curții e obligatorie pentru orice țară din Uniunea Europeană”, a spus Csaba Asztalos, la TV DigiSport.

ADVERTISEMENT

„Nu înțeleg de ce se insistă cu așa ceva!”

Csaba Asztalos a continuat și a spus de ce nu ar fi normal să se dea curs unei astfel de reguli, dând exemplul românilor care lucrează în afara țării: „Dacă s-a exprimat această problemă o dată, nu înțeleg de ce se insistă cu așa ceva.

Mai spun încă ceva, dacă Spania sau Italia introduce astfel de reguli, ce jucători mai transferăm noi? Noi și-așa nu prea transferăm, dar cu o astfel de lege, șansele ar fi mult mai mici.

Noi le declarăm ca fiind discriminatorii, iar ele pot fi atacate. Se pot cere și despăgubiri dacă o echipă suferă daune într-un fel sau altul. Sunt lucruri elementare, în care Ministerul Sportului ar trebui să fie cei mai buni în astfel de spețe”.

„Primii care m-au sunat au fost cei din presă, nu m-a contactat domnul Novak, nu am avut o discuție cu el.

Scopul e bun, să facem ceva ca mai mulți sportivi români să performeze, dar sunt niște limite. Odată ce ne-am asumat să fim în Uniunea Europeană trebuie să respectăm legislația și nu trebuie să uităm că avem 4-5 milioane de români care lucrează în alte țări membre UE.

Nu poate să îi spună un angajator spaniol angajatului român că nu mai poate lucra la o brutărie, pentru că vrea să aibă mai mulți spanioli la afacerea sa. De exemplu, regula U21 e justificată de un scop legitim”, a mai spus Csaba Asztalos.

ADVERTISEMENT
Tags: