Sport

Csaba Asztalos îl atacă pe Mihai Stoica după ce s-a decis rejucare la Sepsi – FC U Craiova: „Să-și ducă copiii pe stadion să vadă ce înseamnă folclor”. Exclusiv

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, l-a criticat pe Mihai Stoica și pe cei care au salutat rejucarea meciului Sepsi-FC U Craiova 1948
09.03.2023 | 19:47
Csaba Asztalos il ataca pe Mihai Stoica dupa ce sa decis rejucare la Sepsi  FC U Craiova Sasi duca copiii pe stadion sa vada ce inseamna folclor Exclusiv
1 punct e distanța în clasament între FC U Craiova 1948 și Sepsi Sfântu Gheorghe. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mihai Stoica a aprobat decizia Comisiei de Recurs a FRF de rejucare a partidei dintre Sepsi Sfântu Gheorghe și FC U Craiova 1948, însă comentariile managerului general al FCSB, l-au revoltat pe Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Reacție amplă, în exclusivitate pentru FANATIK.

Csaba Asztalos, discurs-manifest pentru FANATIK: „Pentru noi e normal să strigăm ce vrem!”

Csaba Asztalos e revoltat de decizia comisiilor în cazul Sepsi – FC U Craiova 1948 și îi atacă pe toți cei care sprijină astfel rasismul și xenofobia: „S-a creat deja un precendent. Înțeleg că putem merge pe stadioane să spunem orice. Văd că unii zic că s-a ales sportul și fair-play-ul. Nu. Sportul și meritul sportiv nu există în prezența xenofobei, a rasismului și a discursului de ură, ci începe cu respect reciproc”.

ADVERTISEMENT

Primul luat în vizor a fost managerul general al FCSB„Nu alegem între ele, altfel sportul nu există cu înjurători, cum zice domnul Stoica, cu folclor și așa mai departe. Să-și ducă copiii pe stadion să vadă ce înseamnă folclor.

Noi nu putem să facem nimic oficial. Nu am făcut declarații publice înainte de adoptarea deciziei. Ce constat eu e că federația și comisiile au eșuat în aplicarea propriilor regulamente privind prevenirea rasismului și a xenofobiei în sport”.

ADVERTISEMENT

Csaba Asztalos, „înțepături” și pentru Cristi Jura, arbitru TAS: „Unii așa ziși experți spun prostii, asta ca să nu zic mai multe”

Cristi Jura a vorbit pentru FANATIK despre decizia Comisiei de Recurs a FRF, însă Csaba Astazlos îi dă o replică acidă: „Mai constat și că unii așa ziși experți, spun prostii, asta ca să nu zic mai multe… Xenofobia nu înseamnă rasism și așa mai departe. Dacă cineva deschide cartea și legile, o să vadă că rasismul acoperă și xenofobia. Rasism înseamnă și atac la culoarea pielii, dar și la apartenența etnică și religioasă. 

Din păcate vin aceste opinii de la unii care lucrează cum se spune în domeniu și ar trebui să tacă pentru că sunt în incompatibilitate. Și mai vin de la unii care au fost angajați în trecut de Craiova în diferite litigii și acum fac pe avocații Craiovei și intră în incompatibilitate.

ADVERTISEMENT

Eu nu caut vinovați. Doar constat că dacă primești o amendă de 4.000 de euro, poți să strigi orice pe stadion. Să nu fiu înțeles greșit, știu ce implicații sunt din punct de vedere sportiv și am fost la multe meciuri la Rapid, Farul, Voluntari sau FCSB.

Ce repercusiuni ar putea avea decizia de rejucare a meciului Sepsi – FC U Craiova 1948: „Riscurile sunt mari”

Nu cred că o să merg la meci la Sepsi pe 16 martie, pentru că nu vreau să se interpreteze. Să joace, să facă ce vor. Dar ideea este că semnalul este foarte prost și soluția adoptată este o vrăjeală de sancțiune. 

ADVERTISEMENT

Riscursile sunt mari. Există această violență de limbaj la evenimentele sportive. Ați văzut ce s-a întâmplat cu Cristina Neagu, la Rapid – UTA în toamna trecută cu acel banner și la Chindia Târgoviște. Aceste violențe verbale pot duce și la unele fizice, dar în general propagă ura, pentru că bagatelizăm, asta facem. Ne trezim doar când UEFA și FIFA ne pedepsește cu amenzi de zeci de mii de franci elvețieni. 

Pentru noi e normal să strigăm ce vrem. Ca să cităm clasici în viață, e folclor! Doar când nu sunt ei înjurați. Nu au absolut nicio problemă în schimb când se propagă discurs de ură. E un precendent grav din punctul meu de vedere, iar miza nu este una de rejucare sau trei puncte. Sancțiunea este efectiv o bagatelizare grosolană a situației.

Csaba Aszatalos consideră că maghiarii au contribuit decisiv la performanțele sportului românesc: „Au reprezentat cu mândrie culorile”

Pe 15 martie este Ziua Maghiarilor de Peste Tot. Eu sper să nu fie incidente, pentru că nu joacă România cu Ungaria, ci două echipe din campionatul României. Ștefănescu de la Sepsi eu zic că e maghiar, nu ungur, și puteți să luați și alți jucători. Pe 16 martie vor juca două echipe din România.

Asta e o abordare efectiv prostească. Și la meciul Farul – Sepsi au strigat suporterii România, România! Nu, nu a jucat România. Sepsi a dat și jucători la echipa națională. Sunt unii care nu se pot dezrobi de moștenirea istorică păguboasă din trecut.

Sportivii maghiari au reprezentat în ultimii 100 și ceva de ani cu mândrie culorile României și au adus zeci de titluri și medalii olimpice la toate sporturile. Să nu uităm și de handbal. Fotbalul românesc a început cu jucători maghiari și sași. Deci peste tot au fost și sunt implicați. Aceste abordări sunt prostești. 

Csaba Asztalos: „Nu e nevoie de nicio schimbare la nivel legistativ sau de regulamente FRF și LPF!”

Din punctul meu de vedere, nu e nevoie de nicio schimbare la nivel legistativ sau de regulamente FRF și LPF. Cei care spun acest lucru nu se pricep. Pedepsele sunt foarte clare pentru rasism, care implică și xenofobia. România nu a avut niciodată probleme cu legile sau regulamentele.

A avut și are probleme cu interpretarea lor și aplicarea de bună credință. Pe regulamentele și legile actuale, se pot aplica sancțiuni proporționale cu pericolul acestor fapte, dar asta a fost decizia. Aștept foarte curios motivarea pe care s-a bazat decizia.

Deci rasismul acoperă xenofobia. Deschideți interpretările date de Consiliul Europei și o să vedeți ce înseamnă rasism. Cei care spun că nu a existat temei legal și regulamentar pentru a aplica niște sancțiuni mint cu nerușinare. Nu a fost o astfel de problemă.

Csaba Aztalos: „Astăzi sportul a pierdut!”

Este un semnal foarte periculos și o vrăjeală pentru 4.000 de euro. Cei care gândesc așa acum și sunt foarte bucuroși că a câștigat sportul…. Nici vorbă. Astăzi, sportul a pierdut. Pentru că sportul nu există fără respect reciproc și fair-play.

Comisia nu a fost pusă să aleagă între sport și combaterea xenofobiei și rasismului. Comisia a fost pusă să decidă înțelept, raportat la o situație din sport. Tot ce este pe lângă așa zisul folclor, cum zic unii înțelepți, o să simtă pe pielea lor când acest discurs de ură se va întoarce împotriva lor. Asta nu înțeleg ei”. 

ADVERTISEMENT