Criza facturilor la energie din România se intensifică. În acest context, președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că președintele Klaus Iohannis trebuie să convoace rapid o reuniune a CSAT.
Prezent miercuri seară la o emisiune de televiziune, președintele Camerei Deputaților crede că rezolvarea crizei din energie nu mai poate veni din coaliţie, ci este nevoie de o şedinţă CSAT.
În opinia lui Ciolacu, țara noastră trebuie să privească și spre Marea Britanie, stat unde guvernul a făcut naționalizări. Liderul PSD a mai cerut soluții urgente pentru creșterea producției de energiei electrică și a punctat faptul că ar putea fi repus în funcție un grup de la termocentrala din Rovinari.
”Lumea nu mai așteaptă să ne dăm cu părerea la televizor, ci să venim cu soluții, căci avem o majoritate confortabilă în Parlament. Avem cadrul legal pentru reglementarea marjei de profit în situații excepționale, guvernul poate dispune măsuri în cazul creșterilor excesive ale prețurilor.
Trebuie să încetăm să găsim explicații, cu ratingul de țară. România trece printr-o perioadă foarte complicată, vorbim despre industria românească. Dacă nu intervenim urgent, dacă nu recunoaștem că am luat o decizie de liberalizare a pieței în plină pandemie, este inacceptabil. Sunt mai multe soluții pe care trebuie să le luăm, inclusiv redeschidere la Rovinari.
Se impune un CSAT și luate hotărâri rapide, nu să ne dăm cu părerea la televizor. În Marea Britanie s-au făcut și naționalizări. Statul român este acționar la firmele din energie, în unele majoritar, în unele minoritar”, a spus Marcel Ciolacu la România Tv.
Premierul Nicolae a anunțat, marți, că de la 1 aprilie guvernul vine cu o serie de măsuri în sprijinul cetățenilor. În ceea ce-l privește, Marcel Ciolacu spune că deciziile importante pentru oameni nu mai au timp să aștepte și trebuie luate acum.
”Este evident că suntem într-o plină criză. Cred că lumea nu mai aşteaptă dispute la televizor sau să ne dăm cu părerea la televizor. Aşteaptă de la această coaliţie, care are o majoritate confortabilă în Parlamentul României, soluţii. Nu pe 1 aprilie. Le aşteaptă de îndată. În afară de persoanele vulnerabile, până la urmă sunt afectaţi toţi românii.
Noi vorbim aici şi de industria românească şi de producţie şi cât de productiv mai suntem la aceste preţuri. Vreau să vă reamintesc că există legea 21 / 1996, unde avem cadrul legal pentru reglementarea marjei de profit de la furnizori şi producători pentru 6 luni.
În împrejurări excepţionale, precum situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţului.
Nu mai trebuie ca şi miniştrii, indiferent ce funcţie în guvern ocupă aceşti miniştri, să apără la televizor şi să găsim explicaţii (…). Vorbim acum de România. Trece printr-o perioadă foarte complicată şi vorbim de industria românească, atât cât a rămas din ea după 30 de ani de la revoluţie. Dacă nu intervenim urgent şi dacă nu recunoaştem că aceste efecte le avem pentru că am luat o decizie, nu noi…”, a mai spus Marcel Ciolacu, miercuri seara.