News

Cseke Attila, despre situația spitalelor din România: “Încă nu avem locuri suficiente la ATI”

Cseke Attila, Ministrul Sănătății, a vorbit miercuri, la Digi24, despre situația în care se află spitalele din România, declarând: "Încă nu am ajuns să avem locuri suficiente la ATI"
10.11.2021 | 21:57
Cseke Attila despre situatia spitalelor din Romania Inca nu avem locuri suficiente la ATI
ADVERTISEMENT

Attila a explicat încă de la finalul lunii trecute faptul că România se va confrunta și cu un val 5 pandemic de mare intensitate dacă nu va ajunge la 70% rată de vaccinare.

Ministrul Sănătății a spus zilele trecute că modul în care vor arăta sărbătorile de iarnă în România ține de fiecare dintre noi, dar că este greu de realizat o prognoză în acest moment.

ADVERTISEMENT

Cseke Attila: “Încă nu am ajuns în situația de a avea locuri libere la ATI”

Numărul de infectări pe zi scade, asta se vede zilnic, asta nu înseamnă că scade presiunea pe spitale.

Numărul de decese este în continuare foarte ridicat și probabil tot așa va fi o perioadă. Încă nu am ajuns la ATI să avem suficiente locuri în interiorul țării.

ADVERTISEMENT

Acest val pandemic cu siguranță nu a trecut, mesajul nu poate fi acela că ne putem relaxa cu toții și nu avem nimic de făcut.

Oricum, astăzi suntem la 43% rată de vaccinare dintre cei peste 12 ani, cu această rată de vaccinare, noi suntem expuși la un viitor val pandemic.

ADVERTISEMENT

Vedem ce se întâmplă în Europa în părți cu rate de vaccinare de 70-80%. Atâta timp cât acest virus are unde să circule, chiar dacă acest val se va termina, noi vom fi expuși.

Mesajul nostru foarte ferm este acela de vaccinare. Din ceea ce vedem astăzi și ce vedem în Occident putem trage niște concluzii simple: se pare că toți vom fi imunizați.

ADVERTISEMENT

Sunt două soluții posibile, una naturală, total imprevizibilă, deoarece vedem persoane tinere nevaccinate, unii fără comorbidități, care au decedat. Și mai avem soluția vaccinării, mesajul nostru este să alegem această cale. 

Vom vedea săptămâna viitoare efectele redeschiderii școlii, aș recomanda măcar o perioadă să păstrăm aceleași reguli.

Dacă vom constata după 7-10 zile că lucrurile sunt îmbucurătoare, putem să mai relaxăm lucrurile.

După ce s-a anunțat criteriul referitor la vaccinarea profesorilor, eu cred că vom avea din nou o creștere a ratei de vaccinare a personalului din învățământ.

Vrem să avem această consecvență și să aplicăm aceeași regulă o anumită perioadă de timp”, a declarat Cseke Attila la Digi24.

Attila, despre românii din diaspora: “Ar fi bine să avem români vaccinați și în străinătate”

“Ar fi bine ca și în străinătate să avem cetățeni români persoane vaccinate pentru că noi am fost ajutați de Ungaria, Austria, Polonia, Germania, Italia, dar din cei 81, au mai decedat.

Această boală este total imprevizibilă, chiar o spitalizare în partea occidentală a Europei nu a fost ‘cheia vindecării’ pentru unii pacienți.

Noi nu ar trebui să ne gândim mult la medicamente, sigur, statul român face tot ce trebuie pentru a asigura medicamentele, dar noi ar trebui să vorbim numai și numai de vaccinare”, a adăugat Ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT