News

CSM a decis că nu este nevoie de un DNA al pădurilor. Magistrații au dat aviz negativ la proiectul depus de USR

10.04.2020 | 15:56
CSM a decis ca nu este nevoie de un DNA al padurilor Magistratii au dat aviz negativ la proiectul depus de USR
ADVERTISEMENT

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, vineri, la propunerea USR de a înființa un “DNA al pădurilor”, după ce mai mulți parlamentari au depus proiectul luna trecută.

CSM, aviz negativ la înființarea unui DNA al pădurilor

USR a primit o lovitură din partea CSM, după ce propunerea de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, un “DNA al pădurilor”, a primit aviz negativ din partea magistraților, informează G4Media.

ADVERTISEMENT

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu trebuia să ancheteze tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri, precum și nerespectarea normelor anti-poluare, se arăta în propunerea legislativă a parlamentarilor USR.

Cu toate acestea, CSM a decis să dea aviz negativ proiectului de lege, în urma unei hotărâri luate cu 10 voturi ”pentru avizare negativă” și 8 voturi pentru „avizare favorabilă cu observaţii”, mai notează G4Media.

ADVERTISEMENT

USR a depus în Parlament, pe 9 martie, propunerea legislativă de a se înființa Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), un “DNA al pădurilor”, cu scopul de a combate infracțiunile împotriva mediului înconjurător.

Direcția trebuia să sancționeze infracțiunile de mediu

„Problemele de mediu din România sunt multe și sunt grave, sunt cronice. Știm de ele nu doar din cazurile de infringement deschise de Comisia Europeană, le vedem și le simțim cu toții.

ADVERTISEMENT

Putem vorbi despre probleme în zona forestieră, unde dispar din pădurile României 20 de milioane de metri cubi anual și, dacă ar fi să însumăm prejudiciul, am depăși suma de un miliard de euro”, a declarat senatorul USR Allen Coliban, unul dintre inițiatorii proiectului de lege avizat negativ de DNA.

„Este esențial să avem o astfel de structură având în vedere și situația cu care ne confruntăm în București și în întreaga țară. Avem nevoie de procurori specializați care să lucreze în echipe mixte alături de specialiști de mediu, angajați ai Gărzilor de Mediu și Poliție”, spunea și senatorul USR George Dircă, un alt inițiator al propunerii legislative de înființare a  unui”DNA al pădurilor”

ADVERTISEMENT

Proiectul ce a primit vineri vot negativ din partea CSM a fost inițiat de deputații USR Stelian Ion, Silviu Dehelean și Cornel Zainea și senatorii USR George Dircă, Allen Coliban și Mihai Goțiu.

ADVERTISEMENT