News

CSM a respins desființarea SIIJ. Discuţii aprinse între membri

28.05.2020 | 15:22
CSM a respins desfiintarea SIIJ Discutii aprinse intre membri
ADVERTISEMENT

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, joi, proiectul de lege depus de USR la Camera Deputaţilor privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

CSM a respins desființarea SIIJ

Conform Agerpres, zece membri ai CSM au votat pentru menţinerea SIIJ, opt pentru desfiinţare, iar procurorul general Gabriela Scutea şi-a anulat votul. Este de amintit că votul CSM este unul consultativ.

ADVERTISEMENT

În timpul şedinţei, au existat discuţii aprinse între membrii CSM care susţin această secţie şi cei care cer desfiinţarea ei. Judecătoarea Simona Marcu a susţinut că proiectul USR are o serie de probleme, care ţin în principal de o tehnică legislativă deficitară.

Parchetul General a trimis 40 de observaţii cu privire la iniţiativa USR, iar procurorul general Gabriela Scutea a atras atenţia că proiectul este de fapt un ”copy-paste” după unele anterioare.

ADVERTISEMENT

”Sunt în continuare în asentimentul a peste 85% dintre colegii procurori”

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a admis că acest proiect poate suferi îmbunătăţiri, însă a anunţat că va da aviz pozitiv, deoarece Parlamentul poate aduce modificări ţinându-se cont de observaţiile venite din partea sistemul judiciar.

Judecătoarea Lia Savonea a afirmat că proiectul de lege are ”grave vicii de tehnică legislativă”, aducând ca argument cele 40 de observaţii trimise de Parchetul General.

ADVERTISEMENT

Procurorul Mihai Ban a afirmat însă că secţia specială este o ”emanaţie politică” şi ar trebui desfiinţată tot pe cale politică. ”Sunt în continuare în asentimentul a peste 85% dintre colegii procurori, care prin adunările generale de acum două luni s-au pronunţat pentru desfiinţarea acestei structuri de Parchet”, a afirmat Ban.

În urmă cu trei săptămâni, USR a anunțat că a depus un nou proiect de lege privind desființarea secției speciale pentru anchetarea infracțiunilor din justiție. USR invocă ineficiența acestei instituții, majoritatea dosarelor la care a lucrat soldându-se cu decizii de clasare.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a solicitat CSM să avizeze favorabil proiectul de desfiinţare a SIIJ, susţinând că această structură a fost ”o şmecherie” menită să-i ajute pe cei ce încalcă legea.

ADVERTISEMENT