News

CSM, atac neașteptat la adresa președintelui Klaus Iohannis. Ce acuzație îi aduc magistrații

29.08.2019 | 14:50
CSM atac neasteptat la adresa presedintelui Klaus Iohannis Ce acuzatie ii aduc magistratii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)  a transmis un comunicat de presă în care îl atacă pe președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului este acuzat de ingerință în problemele justiției pentru simplul fapt că a refuzat-o pe Dana Gârbovan pentru funcția de ministru al Justiției, deși președintele are dreptul să refuze orice ministru dorește, cu condiția să ofere argumente credibile.

CSM, atac la adresa lui Klaus Iohannis din cauza refuzării Danei Gârbovan

Secția pentru judecători din cadrul CSM condamnă poziția președintelui țării privind motivele refuzului Danei Gârbovan pentru funcția propusă. „Afirmațiile Președintelui României la adresa persoanei propuse pentru funcția de ministru al justiției, persoană care a îndeplinit funcția de judecător mai mult de 19 ani, reprezintă, în lipsa oricărei constatări a veridicității acestora în cadrul mecanismelor legale și constituționale anterior amintite, un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției”, transmite CSM printr-un comunicat de presă.

CSM reamintește că instituțiile statului, începând chiar cu Președinția României trebuie să dea dovadă în discursurile publice de prudență. CSM sugerează că Iohannis s-ar fi implicat nepermis de mult în independența justiției cu declarațiile pe care le-a făcut ieri, când a ieșit public să vorbească despre criza guvernamentală cauzată de ieșirea ALDE din coaliția cu PSD.

CSM Klaus Iohannis
Dana Gârbovan este considerată mult prea apropiată de PSD. Sursa foto: Radio România Actualități

CSM susține că Dana Gârbovan ar fi putut reforma justiția

„Nu în ultimul rând, Secția pentru judecători consideră că programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justiției ar fi contribuit la îmbunătățirea condițiilor din justiție și este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiție mai bun în folosul cetățeanului”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de CSM astăzi.