Sport

CSM București contraatacă: “Salariile sportivelor de la handbal nu au nicio legătură cu realitatea”

17.05.2019 | 20:54
CSM Bucuresti contraataca Salariile sportivelor de la handbal nu au nicio legatura cu realitatea

Primăria București cheltuie numai pe contractele handbalistelor cu un milion de euro mai mult decât a cerut directorul Spitalului de Arși pentru renovare după tragedia din „Colectiv”…


UPDATE, 17 mai / CSM Bucureşti, drept la replică după articolul din Fanatik: In legatura cu articolul din Fanatik cu titlul “CSM Bucuresti, gaura neagra sau motor de imagine”, facem urmatoarele precizari: CSM Bucuresti priveste cu profund regret si stupoare cum o publicatie romaneasca apreciata de public poate produce un articol de presa atat de lipsit de profesionalism , onestitate si echilibru. Sa folosesti o tragedie nationala precum cea de la Colectiv” pentru a scoate in evidenta adevaruri trunchiate despre un club sportiv este nu numai lipsit de moralitate, dar si trist si regretabil. Consideram ca intreg articolul este o calomnie si va rugam sa corectati acest lucru. Noi toti am fost solidari si am privit cu durere, ca toti romanii si ca intrega lume, tragedia din Colectiv din anul 2015.  Paralela pe care o faceti intre acest trist eveniment din istoria Romaniei cu sportul este total nefericita. In plus, sumele pe care publicatia Fanatik le-a publicat, in legatura cu salariile sportivelor de la handbal, nu au legatura cu realitatea”.


Stirea iniţială 14 mai

Politicul inventează de ani de zile modalităţi prin care să ne ia banii. Legal, că, vorba aceea, statul nu ştie altfel. Şi sportul a devenit încă din primele clipe ale democraţiei noastre extrem de originale, un factor important prin care banii noștri au plecat în portofelele altora. Sub diferite pretexte, în felurite contexte.
Câteodată, doar câteodată, din taxele și impozitele pe care le plătim se construiește sau se renovează câte un obiectiv de interes național. Poate fi vorba de o aripă a unui spital, ori, după caz, de câțiva metri de autostradă. Și atunci, ca la un semn, apar „tăietorii de panglici”.

30 octombrie 2015

E o seară rece de toamnă târzie, dar nu frigul amenință. În clubul „Colectiv”, zeci de tineri se distrează ascultând muzica preferată. Se povestește mult, se bea o bere și se leagă atâtea promisiuni. Mai toți se cunosc, sunt prieteni. O imagine frumoasă care, în doar câteva minute, avea să devină una înfiorătoare.

08 mai 2016

Suntem la Budapesta! Incendiul de la „Colectiv” e deja istorie. CSM București, echipa susținută puternic de Primăria Capitalei, evoluează în finala EHF Champions League. Györi ETO este adversara româncelor care împing ultimul act până la seria loviturilor de departajare. CSM București joacă pentru o țară întreagă, ajutată, într-adevăr, și de bani mulți pompați în echipă. Rând pe rând, vedetă după vedetă, jucătoarele nostre marchează și Aurelia Brădeanu închide o seară minunată care intră în istoria sportului românesc.

31 octombrie 2015

Ne întoarcem la „Colectiv”. CSM-ul este încă în plină formare și România rămâne stană de piatră în fața unei drame fără margini. Câteva vâlvătăi aprind clubul cu o viteză amețitoare, se aud primele țipete, panica se instalează și tinerii se calcă în picioare încercând să se salveze. Unii reușesc să iasă la viață, afară, alții se întorc în plin foc și caută să dea o mână de ajutor. Pentru mulți dintre ei e prea târziu. Zeci de tineri nu mai ajung niciodată la ușă și pier într-o durere înfiorătoare pe care niciun om nu trebuie să o cunoască vreodată. Medicii ajunşi la faţa locului sună disperaţi către spitale şi trag un semnal de alarmă asupra nenorocirii. Asistentele de pe salvări nu mai sunt asistente. Multe dintre ele spun că nici acum, la ani distanţă, nu şi-au revenit în totalitate. Ţin în braţe suflete nevinovate, devin mame pentru fiecare dintre victime, alină, pansează și plâng alături de oameni aflați într-un loc atât de nepotrivit. Mulți tineri le mor în brațe, în timp ce pompierii se zbat în zadar și scot la aer alte și alte trupuri fără viață. Ambulanțele sparg aerul rece și aleargă disperate, haotice, bezmetice către spitalele Bucureștiului. Care spitale sunt depășite de la primele transporturi…

09 mai 2016

Lumea se calcă în picioare pentru o poză cu eroinele CSM-ului. Cele mai bune handbaliste ale Europei se întorc acasă și sunt aplaudate la scenă deschisă. Sub ochii întregii țării, politicienii dau declarații, postează pe rețelele de socializare adevărate elogii, aduc buchete uriașe de flori și încep o cursă teribilă în care fiecare își arogă cel puțin un drept în formarea acestui „Dream Team” care a cucerit Europa.

01 noiembrie 2015

Nicolae Bănicioiu iese în fața presei și încearcă să liniștească ape prea tulburi. Omul numărul 1 din ministerul Sănătății este acuzat de toată lumea și considerat unul dintre principalii vinovaţi pentru felul în care a fost gestionată situaţia de la „Colectiv”. 64 de oameni mor, 64 de tineri, 64 de suflete nevinovate. În tot acest timp, o singură declaraţie bântuie jurnalele televiziunilor. „Avem de toate”, avea să-l facă celebru pe Bănicioiu, dar în mod negativ. Nu, n-am avut de toate, ba chiar n-am fost deloc pregătiţi şi n-am avut de niciunele.

De fapt, România constată cu stupoare că unitățile medicale care erau proiectate să acorde ajutorul, să vindece, erau de fapt adevărate bombe biologice care mai mult rău au făcut. A urmat scandalul infecțiilor nosocomiale, zeci de bacterii despre care am aflat cu toții și demisia unui premier, Victor Ponta, care a avut darul de a calma pe moment spiritele.

Pentru că, revenind în prezent, observăm cum ultimii 3 ani nu au adus mai nimic nou în privința Sănătății. Spitalele regionale au rămas la stadiul de promisiune, iar cele existente au fost mai degrabă cârpite și doar pe alocuri refăcute după normele de specialitate. Spitalului de Arși i se acordă în primă fază 250.000 de euro pentru refacerea unei secții importante. Banii vin de la Primăria Sectorului 1, în timp ce Executivul ridică din umeri și rămâne nepăsător la tot ce s-a întâmplat.

Nimic nou pe „frontul” spațiilor medicale pentru arși…

Deși totul trebuia să se schimbe după „Colectiv”, să existe un moment zero al Sănătății, în realitate, coșmarul a continuat. După trei ani de la tragedia din „Colectiv”, medicii de la Spitalul de Arsuri recunosc, pe la colţuri, că în unitatea lor nu sunt condiţii nici măcar pentru tratarea unui singur mare ars! Deşi, pe hârtie ar exista 5 paturi pregătite pentru aşa ceva.

Cum în Spitalul de Arsuri nu este spaţiu suficient, medicii spun că singura soluţie este construcţia de la zero a unui centru. Guvernul ia în calcul şi această variantă, dar şi ridicarea unor secţii în marile centre universitare. Şi, totuşi, deocamdată, despre un spital nou nu se poate discuta. Pentru că niciodată nu sunt suficiente fonduri. Cel puțin, nu pentru astfel de probleme.

…pentru că banii publici merg în alte „priorități”

În tot acest timp, Executivul și Primăriile găsesc modalități pentru a finanța alte domenii. Printre ele și sportul, însă doar pentru că imaginea alături de campioni pare să fie una mai atrăgătoare decât perspectiva unei plachete așezată în fața unui spital.

Și CSM București este principala beneficiară. Astfel, dacă pentru spitale nu se găsesc niciodată bani, Primăria Capitalei a descoperit resursele necesare pentru a construi o altă echipă de vis, în 2019, care trebuia să atace „la baionetă” Liga Campionilor. Asta în condiţiile în care pentru Spitalul de Arşi, Guvernul nu a avut niciodată cei 500.000 de euro solicitaţi imediat după tragedia de la „Colectiv” de directorul unităţii medicale.

Lot de vis la capătul unui sezon complet ratat

Acum s-au făcut eforturi uriașe pentru a o păstra în lot pe Cristina Neagu. Cel mai bun inter stânga al lumii, de fapt cea mai bună jucătoare de handbal din lume (a patra oară în 2018, după 2010, 2015 și 2016) are un salariu mai mare decât președinții Eximbank și CEC, cei doi fiind considerați oamenii cu salariile de top din sectorul public. 17.500 de euro lunar ia Cristina Neagu de la CSM, dar a solicitat o mărire și se discută de cel puțin 22.000 de euro. Ar însuma 264.000 de euro anual. Cât s-a dat pentru o singură secție a Spitalului de Arși…

Loviturile CSM-ului pe piața transferurilor nu s-au oprit aici. Nora Mork va evolua din vară pentru echipa bucureșteană, în condițiile în care aceasta a fost de acord să o părăsească pe Györ, deși avea un salariu de 240.000 de euro anual. Presa a scris că şi norvegianca a semnat, de asemenea, pentru 260.000 de euro pe an.

Și despre Crina Pintea s-a vorbit că ar încasa peste 10.000 de euro pe lună de la Györ, însă și românca a acceptat oferta CSM-ului, una care ar fi cu 5.000 de euro în plus. Aşadar, un total de 180.000 de euro pe an. Carmen Martin și Linnea Torstenson sunt și ele două handbaliste care aduc plus valoare în mod evident, dar la fel de evident nu pe gratis. Lui Martin i s-a oferit un contract de 180.000 de euro pe sezon, în timp ce suedeza va încasa 200.000 de euro pe an.

Transferurile CSM-ului nu se opresc aici: din sezonul următor, pentru formația Primăriei vor mai evolua Andrea Klikovac (50.000 de euro pe sezon), Itana Grbic, Denisa Dedu și Gabriela Perianu (câte 45.000 de euro anual) și Laura Chiper (25.000 de euro), în condițiile în care pe banca tehnică va sta Thomas Ryde, de asemenea, un antrenor cu o „cotă” de 15 mii de euro lunar, adică 180.000 pe an.

Mai ales că, de când a devenit clubul cu cel mai mare buget din țară, la CSM a început și o adevărată nebunie în privința antrenorilor. Și mai toți au fost îndepărtați după ce le-a fost plătit contractul întreg! La un calcul simplu, ar rezulta o „gaură” de câteva sute de mii de euro. Bani aruncați pe apa sâmbetei, deși aceștia, alături de resursele financiare pompate pentru noua garnitură, erau cu mult peste ceea ce s-a solicitat inițial pentru refacerea Spitalului de Arși. De altfel, la un calcul simplu, salariile tehnicianului și ale jucătoarelor care vor evolau la CSM din vară ar însuma aproximativ 1,5 milioane de euro. Pe un singur an de zile. Cu un milion mai mult decât ar fi fost nevoie pentru renovarea Spitalului de Arși…

Investiții masive, dar probleme cu… banii?!

Din păcate, în ciuda acestor investiții masive în cea mai bună echipă de handbal a noastră în ultimul deceniu, nimeni nu contestă asta, dezastrul bate la uşa CSM-ului! Eliminată din Liga Campionilor înainte de Final Four și cu campionatul ca și pierdut în fața lui SCM Râmnicu Vâlcea, care este greu de crezut că va ceda vreun punct în ultimele 4 meciuri pe care le mai are de jucat în Liga Florilor, deși mingea este rotundă și în handbal, CSM București este în pericol să nu-și poată etala „vitrina” cu super-jucătoare în ediția viitoare a Ligii Campionilor dacă nu primește unul dintre cele două wild-card-uri, acordate de IHF pentru preliminarii non-campioanelor (SCM Craiova a beneficiat de așa ceva la începutul actualului sezon).

Iat bomboana pe colivă este realitatea cruntă că acum sunt probleme cu banii de salarii! Pentru că nu a fost aprobat bugetul de stat la timp, la Primărie nu au ajuns banii, drept pentru care contractele actualelor jucătoare sunt neonorate. De la începutul anului, sportivele nu și-au încasat salariile. Ratarea obiectivului principal, Liga Campionilor, ar tăia din banii care „curg” anual către CSM, dar, cel mai probabil, reducerile ar urma să fie făcute la sectoarele de juniori…

Salariile principalelor jucătoare de la CSM București

Cristina Neagu    260.000 de euro / an
Nora Mork  260.000 de euro / an
Linnea Torstenson      200.000 de euro / an
Crina Pintea       180.000 de euro / an
Carmen Martin    180.000 de euro / an
Andrea Klikovac  50.000 de euro / an
Itana Grbic 45.000 de euro / an
Denisa Dedu      45.000 de euro / an
Gabriela Perianu 45.000 de euro / an
Laura Chiper      25.000 de euro / an
Thomas Ryde (antrenor)      180.000 de euro / an

TOTAL:      1.425.000 de euro / an

„Am văzut că este certată Cristina Neagu că are 2-300.000 de euro salariul. Îmi vine să râd! Știți cât câștigă Messi? Păi nu ați spus voi că este Messi a handbalului? Neagu produce spectacol, este cea mai bună și trebuie să fie plătită cel mai bine. Din păcate, la noi nu se poate. Afară da, ei au înțeles acest lucru și progresează!”
Gică Hagi

„Este un efort pe care îl face Primăria Capitalei. Avem sportivi din străinătate, avem cei mai buni jucători din lume, deci condițiile sunt bune. Avem cei mai buni jucători la handbal masculin și feminin. O avem pe Cristina Neagu, ea este Messi din handbal”
Gabi Szabo, director general CSM București

„Într-o perioadă în care în toate mediile se afirmă faptul că România nu își prețuiește valorile, CSM București își propune să cultive performanța, pentru că, în absența unei investiții majore în sport din partea autorității locale, nu se pot realiza performanțe la acest nivel”
comunicat Primăria Capitalei

„Dacă echipa Craiovei ar fi avut bugetul CSM-ului, ar fi putut câștiga Liga Campionilor!”
Narcisa Lecușanu

„Dacă celelalte echipe ar avea doar jumătate din bugetul CSM-ului, nu ar mai exista o favorită certă în campionat”
Gheorghe Tadici

„O echipă de handbal nu ar trebui să fie prioritatea unei Primării. Cu mine primar, CSM nu cred că lua Liga Campionilor”
Nicușor Dan, fost candidat la Primăria Capitalei