Sport

Cei din linia a doua! CSM Bucureşti nu a câştigat niciun trofeu european în 2018, dar cupele au fost aduse de alţii!

04.01.2019 | 15:12
Cei din linia a doua CSM Bucuresti nu a castigat niciun trofeu european in 2018 dar cupele au fost aduse de altii

Handbalul românesc la nivel de club are de 4 sezoane o echipă pretendentă la un trofeu european. Dacă CSM București nu a mai câștigat Liga Campionilor, cupele au fost aduse de alții.

Am avut anul acesta două cluburi românești care au cucerit trofee europene: SCM Craiova – Cupa EHF la fete și AHC Potaissa Turda – Cupa Challange la băieți. SCM Craiova a intrat în competiție în ultimul tur preliminar pentru accesul în grupe. Și nu a avut un adversar deloc ușor, Debrecen. După ce în tur oltencele au câștigat cu un avantaj de 5 goluri, 24-19, în retur Debrecen a învins la doar două goluri, 26-24. Cristina Zamfir, cu 9 goluri, a asigurat calificarea în grupe, fază în care a mai ajuns și HC Zalău.

În grupe, echipa antrenată de Bogdan Burcea a avut un traseu splendid, într-o grupă infernală, cu două favorite clare, Brest și Randers, și outsidera Kuban. După un debut cu înfrângere la Brest, SCM Craiova a învins-o categorie pe Randers pe teren propriu, 23-17.

CSM Bucureşti nu a câştigat niciun trofeu european în 2018!
Meciul de handbal dintre SCM Craiova si Vispers Kristiansand din finala Cupei EHF, disputat la Sala Polivalenta din Craiova,

Ultimele 11 minute fără gol primit!

Calificarea s-a decis la Craiova, unde SCM a obținut o victorie fabuloasă cu liderul grupei, Brest. Franțuzoaicele, cu două campioane mondiale pe teren, Allison Pineau și Cleopatre Darleux, au fost mereu în avantaj, dar finalul a fost incredibil! Brest a condus cu 9-5 și 15-11, însă Craiova a revenit și în ultimele 11 minute apărarea a fost ca un zid, cu Iulia Dumanska în zi mare, franțuzoaicele nemaireușind să marcheze nici măcar un gol! Sala din Craiova a fost un adevărat vulcan când Patricia Vizitiu a marcat golul victoriei cu 16-15.

Craiova s-a calificat în „sferturi” de pe locul 2 în grupa A, după Brest. Avea cel mai slab coeficient, așa că în „sferturi” a dat peste o super-echipă, Lada Togliatti, vicecampioana Rusiei. A fost o „dublă” de povestit nepoților, cu prima partidă pierdută pe teren propriu, 23-25, dar cu un retur ca-n basme. A fost partida Iuliei Dumanska, portărița născută în Ucraina și crescută de la 14 ani la Baia Mare, cu 13 parade salvatoare, în timp ce în atac Valentina Elisei a fost de neoprit, marcând de 9 ori. Rezultatul? 26-23 la Togliatti!

Semifinala și finala, interzise cardiacilor

Și pentru că traseul european al oltencelor a fost ca un thriller, semifinalele nu puteau face excepție. Turcoaicele de la Kastamonu Belediyesi (care eliminaseră în „sferturi” pe HC Zalău) le-a fost adversarul din penultimul act. Cu o victorie în Turcia, în tur, 23-22, părea că emoțiile îi vor ocoli pe spectatorii olteni. N-a fost deloc așa. Cu 5 minute înainte de final, turcoaicele conduceau cu două goluri avans! Mai mult, când mai erau 6 secunde de joc, Kastamonu avea 18-17 și era calificată. Evident a fost un vulcan în sală când Andreea Pricopi a egalat și a trimis echipa în prima sa finală din istorie.

Ultimul act a fost de urmărit cu pastilele de inimă alături. După un tur pierdut cu 22-26 în deplasare la Kristiansand, cu Vipers, a urmat nebunia de la Polivalenta din Craiova. SCM a condus cu 24-15 în minutul 38 și toată lumea se gândea la șampanie. Nu a fost așa pentru că Vipers s-a apropiat la 5 goluri și aveau nevoie de o reușită pe ultimul atac. Din nou Iulia Dumanska a făcut minuni cu o dublă paradă absolut senzațională și trofeul a ajuns pentru prima oară în istorie la Craiova.

Potaissa Turda, cel mai bun handbal din competiție

Potaissa Turda a intrat devreme în Cupa Challenge, dar a avut parte de adversari facili. În turul 3 a trecut cu 75-49 la general de KH Trepca din Kosovo. În „optimi” au fost belgienii de la Vise BM, pe care i-au învins la Turda cu 44-24, un meci după care presa belgiană a titrat: „Mâncați de Dracula!”. Returul pe care Potaissa l-a pierdut în Belgia, 24-29, nu a mai contat pentru calificare. În „sferturi”, ardelenii au dat peste norvegienii de la Fyllingen Bergen. Meciul tur, câștigat 29-24, le-a asigurat românilor un avantaj suficient pentru calificarea în semifinale, chiar dacă în Norvegia Potaissa a pierdut cu 30-32.

În semifinalele cu islandezii de la Vestmannaeyjar, echipa antrenată Horațiu Gal a pierdut prima manșă în deplasare, cu 28-31, dar returul avea să aducă a doua calificare consecutivă în finală. A fost 28-24 la Turda și Potaissa urma să întâlnească în utlimul act pe grecii de la AEK Atena.

Meciul de handbal dintre SCM Craiova si Vispers Kristiansand din finala Cupei EHF, disputat la Sala Polivalenta din Craiova,
Meciul de handbal masculin dintre AHC Potaissa Turda si AEK Atena, din cadrul primei manse din final EHF Challenge Cup, disputat in Sala Sporturilor Horia Demian din Cluj-Napoca

Ziua revanșei. Cupa câștigată încă de la Cluj

A fost un meci de senzație în turul finalei. Desfășurată la Cluj, în sala „Horia Demian”, partida a fost una de poveste. Finala pierdută în fața portughezilior de la Sporting în sezonul precedent i-a ambiționat pe elevii lui Horațiu Gal și echipa noastră, cu 3.000 de spectatori dezlănțuiți în tribune, a făcut poate cel mai bun meci din competiție exact la momentul oportun. S-a terminat 33-22 și doar cu o minune grecii mai puteau „fura” un trofeu pe care Potaissa Truda avea să-și treacă numele. La Atena, 5.600 de spectatori au crezut că echipa lor poate face minunea. Nu s-a întâmplat asta. AEK a obținut victoria, 27-26, la ultima fază, dar Potaissa a adus Cupa Challenge la Turda. Echipa antrenată de Hotațiu Gal a devenit astfel a patra echipă românească ce cucerește acest trofeu, după Steaua, UCM Reșita și Odorheiu Secuiesc.

„Am îndeplinit un vis la care nu speram la începutul sezonului. Au fost voci care au spus că am ajuns aici nemeritat, dar suntem câștigătorii trofeului și merităm felicitări și respect din partea tuturor”, Bogdan Burcea, antrenor SCM Craiova

  • 3 echipe românești au câștigat Cupa Challange în afară de Potaissa Turda: CSA Steaua Bucureşti (2006), CS UCM Reşiţa (2007, 2008, 2009), HC Odorheiu Secuiesc (2015)