Pe valul produs de rezultatele incredibile ale lui David Popovici, dublu campion mondial de seniori, Eduard Novak a produs o măsură ce se vrea populară în primul rând. Conform ordinului semnat de Ministrul Sportului, toate formaţiile trebuie să aibă, din 2022/2023, un minimum de 40% de sportivi români pe teren! De aici vor porni discuțiile pro și contra acestei decizii.
Cea mai afectată echipă de această decizie este, foarte probabil, CSM Bucureşti. Până acum, în handbal nu exista nicio măsură de a restricţiona folosirea jucătorilor străini. Formaţiile erau obligate doar să folosească timp de 10 minute pe meci o jucătoare „sub 21 de ani” şi 30 de minute pe meci o jucătoare „sub 23 de ani”.
După ce m-am sfătuit cu toate federațiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanță români la nivel de seniori și juniori la toate competițiile sportive naționale oficiale. Astfel începând cu sezonul competițional 2022-2023, această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă! Deci minim 40 la sută dintre sportivii prezenți pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români, iar federațiile sportive naționale au obligația să respecte acest ordin de ministru” – Eduard Novak
Minimum 40% dintr-o echipă de handbal se traduce prin 3 jucătoare din România (42,85%) care ar trebui să fie mereu pe teren! Doar că în acest sezon, CSM Bucureşti are doar 6 jucătoare din totalul de 19 jucătoare: Cristina Neagu, Crina Pintea, Alexandra Dindiligan, Andreea Ailincăi, Alicia Gogârlă și Ștefania Stoica.
Fără a ţine cont de regulile U-21 şi U-23, CSM Bucureşti trebuie să aibă în permanenţă trei handbaliste din România pe teren în meciurile din Liga Naţională. Atenţie, regulile nu se aplică şi în cupele europene.
Cum ar putea arăta CSM Bucureşti după noile reguli:
Glauser – Aune, Klikovac, Zaadi, NEAGU, DINDILIGAN, PINTEA.
Dacă luăm în considerare şi regulile U-21 şi U-23, “tigroaicele” trebuie să le folosească 10, respectiv 30 de minute pe tinerele Alicia Gogîrlă, Andreea Ailincăi şi Ştefania Stoica.
Asta în timp ce vedete aduse pe bani grei în această vară şi în ultimii ani, precum Kalidiatou Niakate, Marina Sudakova sau Emilie Hegh Arntzen vor fi limitate de noile reguli să evolueze în Liga Florilor pentru CSM București.
Nici campioana României la feminin, Rapid Bucureşti, nu stă foarte bine la acest capitol. Totuși, spaniolul Carlos Viver are la dispoziţie 8 românce pe care să le folosească în meciurile de Liga Naţională. Printre acestea se numără nume importante ca Denisa Dedu, Sorina Tîrcă, Eliza Buceschi sau Lorena Ostase.
În ceea ce priveşte handbalul masculin, cluburile nu au prea mult de suferit. E deja în aplicare o regulă asemănătoare, cu doi români în permanenţă pe teren la meciurile din Liga Zimbrilor. Astfel, campioana Dinamo este blindată din acest punct de vedere.
Xavi Pascual are soluţii suficiente: Alexandru Bucătaru, Nicușor Negru, Valentin Ghionea, Dan Racoțea, Octavian Bizău, Javier Humet sau Robert Militaru. În plus, Saeid Heidarirad şi Ante Kuduz şi-au depus actele pentru cetăţenie şi, în curând, ar putea fi eligibili pentru această regulă.
La baschet, regula dorită de Eduard Novak ar impune minim doi români în „5”-ul de bază. U BT Cluj, campioana ultimelor două ediții de campionat și cu rezultate remarcabile în ultima ediție de Liga Campionilor, nu și-a definitivat încă lotul.
Deocamdată au fost reconfirmați Patrick Richard, Nandor Kuti, Stefan Bircevic și Andrija Stipanovic. Richard și Kuti sunt români, primul fiind naturalizat și jucând și pentru naționala tricoloră, iar al doilea este din Sfântu Gheorghe.
În pauza de vară au mai fost transferați românii Emi Cățe și Eduard Roschnafsky, fiul lui Bruno Roschnafsky, o fostă legendă la U-BT. Cel mai probabil va continua și Karel Guzman.
Cum ar putea arăta primul „5” al lui U-BT Cluj pentru sezonul următor:
KUTI, RICHARD, Bircevic, CĂȚE, GUZMAN
Antrenorul Mihai Silvășan ar putea trimite pe parchet chiar și un „5” cu 4 români, adăugându-l aici pe deja celebrul sub Feleac „Petrică” Richard, care are cetățenie.
Ce se întâmplă în SuperLiga? Cum ar putea fi afectate cluburile de această inițiativă a Ministrului Sportului? Mai ales că în ultimii ani tot mai mulți jucători străini, mulți cu valoare îndoielnică, au ajuns în România. Iar printre echipele unde numărul stranierilor este majoritar s-a numărat (și se numără) chiar campioana CFR Cluj. Campioana ultimelor 5 ediții!
Cum va reuși Dan Petrescu „să dribleze”, dar mai ales să respecte eventuala nouă regulă? Petrescu, încurcat mai mereu și de regula „U-21”… Paradoxal, înaintea începerii sezonului intern, CFR chiar are 5 titulari români, numărul minim cerut de ordinul lui Novak.
Cum arată CFR Cluj pentru a respecta noua regulă:
BĂLGRĂDEAN – MANEA, BURCĂ, Kolinger, CAMORA – Boateng, Cvek – DEAC, Mistrati, PETRILA (U-21) – Debeljuh.
Problema ar apărea în momentul în care Dan trebuie să facă schimbări pe parcursul partidelor. Are foarte mulți jucători străini în lot și puțini români. Dintre aceștia din urmă, mai intră frecvent, în vederile lui Petrescu, Bordeianu, Păun, eventual Birligea. În rest, o armată de stranieri.
Dacă la CFR sunt destule semne de întrebare, FCSB și Craiova lui Rotaru, principalele contracandidate la titlu ale ardelenilor, zâmbesc probabil dacă intenția va deveni lege și, automat, s-ar pune în aplicare.
Dacă nu ai jucători români, du-te și joacă în Bangladesh, în Franța, unde nu e. La noi așa e. Vreți echipă națională sau nu vreți? De ce să mai jucăm, luăm jucători din Africa. Îi aducem și îi naturalizăm. Nu e bine nici în căruță, nici în teleguță. În căruță e cu cinci jucători români în teren. Voi credeți că Novak a făcut el de capul lui? – Gigi Becali, la Digisport
Gigi Becali este patronul care de ani de zile vrea să facă la FCSB o echipă de români campioni. Nu a luat titlul de 7 ani, dar Becali a cam adunat cei mai buni tineri jucători din țară.
Cum arată FCSB pentru sezonul 2022/2023:
TÂRNOVANU – OV. POPESCU, Dawa, HARUȚ, Radunovic – OLARU, ȘUT, OCT. POPESCU – CORDEA, TĂNASE, COMAN.
Universitatea Craiova are fotbaliști români mulți și de calitate. Laszlo Balint, noul tehnician, nu are nicio bătaie de cap din acest punct de vedere. Mihai Rotaru este, alături de Gigi Becali, printre cei care și-au îndreptat atenția spre „pepitele” ce vin din urmă.
Cum arată Universitatea Craiova pentru sezonul 2022/2023
Pigliacelli – Martic, PAPP, Silva, BANCU – CREȚU, SCRECIU – Gustavo, BAIARAM, IVAN – MARKOVIC.
Dintre formațiile care se vor lupta acolo sus în noul sezon, nici Sepsi, nici Farul nu ar avea probleme cu respectarea „legii Novak”. Cristiano Bergodi are titulari români bătuți în cuie, amintindu-i aici doar pe Niczuly, Bălașa, Mitrea, Păun, Ștefănescu, Cosmin Matei.
La fel de bine stă și Farul lui Gică Hagi, chiar dacă în ultimii ani s-au mai produs mici modificări ale strategiei de la Academie. Ajunge să punem în categoria românilor titulari nume ca Aioani, Larie, Artean, Nedelcu sau valul care vine tare din spate, cu Pitu, Grameni sau Radaslavescu.
Adrian Mititelu nu pare deloc încântat de intenția venită dinspre Miercurea Ciuc. Și în sezonul anterior, dar și în cel care începe în câteva zile, FCU Craiova a mers mai mult pe mâna jucătorilor aduși de afară. Marius Croitoru nu are deloc o misiune simplă. Dintre românii pe care se poate baza, în mod sigur este Robert Popa, titularul naționalei U-19, Negru, Achim sau Bălan. În aceste condiții, devine foarte importantă inspirația de a-i fi adus de astă-iarnă pe Gabi Enache sau Chițu!