Sport

CSM București RELOADED! Echipa națională de Champions League. Cum va arăta echipa în noul sezon

08.06.2019 | 19:29
CSM Bucuresti RELOADED Echipa nationala de Champions League Cum va arata echipa in noul sezon

CSM București a avut un sezon dezastruos, însă echipa a fost revoluționată în 2019, iar speranțele pentru un nou Final Four sunt uriașe. Încă o schimbare de strategie la CSM Bucureşti. Campioana Europei din 2016 a ratat pentru prima dată în istoria echipei participarea în Final Four, însă ambiţiile au rămas la cel mai înalt nivel.

La CSM Bucureşti a avut loc o revoluţie în echipă şi pe banca tehnică. Oficialii echipei din Capitală au adus la CSM cele mai importante jucătoare ale echipei naţionale şi noul selecţioner al României, Tomas Ryde, este antrenor şi la CSM Bucureşti. Pe lângă românce, CSM-ul s-a întărit cu câteva jucătoare de mare valoare care pot ajuta echipa să se califice într-un nou Final Four: Nora Mork, Carmen Martin, Andrea Klikovac, Linea Torstensson sau Itana Grbic.

Tomas Ryde, antrenor la naţională, antrenor la CSM Bucureşti

După un sezon în care alegerile pentru banca tehnică au fost neinspirate, cei de la CSM Bucureşti vor să meargă pe mâna lui Tomas Ryde. În stagiunea care tocmai s-a încheiat, suedezul Magnus Johansson şi, apoi, Dragan Dukic nu au reuşit calificarea în Final Four, fiind surclasată de Metz în sferturi, însă a pierdut şi titlul.

Magnus Johansson a plecat după doar două luni la club, în timp ce Dukic nu a reuşit să controleze vestiarul înţesat de vedete de la CSM Bucureşti. De multe ori, senzaţia a fost că echipa era ruptă şi nu exista o idee şi o strategie clară de joc. De altfel, CSM a pierdut şi campionatul în dauna lui SCM Râmnicu Vâlcea şi acum speră să obţină un wild card de la EHF pentru a putea participa în Liga Campionilor.

CSM București RELOADED! Echipa națională de Champions League. Cum va arăta echipa în noul sezon FOTO: Tomas Ryde și Cristina Neagu
CSM București RELOADED! Echipa națională de Champions League. Cum va arăta echipa în noul sezon FOTO: Tomas Ryde și Cristina Neagu

Cristina Neagu rămâne la CSM

Una dintre principalele întrebări pe care fanii handbalului şi le-au adresat erau referitoare la Cristina Neagu. Vedeta naţionalei României a avut mai multe runde de negocieri pentru prelungirea contractului cu un salariu mărit, însă primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus clar că un nou contract va fi semnat în aceleaşi condiţii financiare ca şi până acum:

„La începutul acestui an au fost mai multe discuţii, care s-au precipitat. A fost o solicitare a impresarului Cristinei Neagu, de a i se majora salariul la 20-21.000 de euro, de la 17.500, cât are acum. Cu tot respectul pentru Neagu, valoarea ei şi ceea ce înseamnă ea, nu ne permitem să-i oferim un salariu mai mare decât cel actual. Nu i-am diminuat salariul după accidentare şi i-am făcut o ofertă de a menţine salariul anterior chiar şi în această perioadă de convalescenţă”, a precizat Firea. Cristina Neagu este încă în recuperare după accidentarea horror, ruptură a ligamentelor încrucişate, în finalul meciului cu Ungaria de la Euro 2018. Conform ultimelor previziuni, Neagu va fi aptă la începerea pregătirii pentru noul sezon.

Cristina Neagu
CSM București RELOADED! Echipa națională de Champions League. Cum va arăta echipa în noul sezon FOTO: Cristina Neagu

CSM Bucureşti = Echipa naţională?

CSM Bucureşti l-a convins încă din luna februarie pe Ryde să preia echipa, iar strategia echipei din această primăvară a fost aceea de a transfera cât mai multe jucătoare din naţionala României. De altfel, Ryde va pregăti nucleul dur al naţionalei pe tot parcursul anului, în condiţiile în care colaborarea va fi şi la echipa de club.

Din vară, la CSM Bucureşti vor veni: Crina Pintea, Denisa Dedu, Gabriela Perianu şi Laura Chiper, care li se alătură celorlalte jucătoare din naţionala României: Cristina Neagu, Bianca Bazaliu sau Iulia Curea. Planul iniţial şi care a fost dus la îndeplinire a fost ca la CSM Bucureşti să evolueze “crema” jucătoarelor din echipa naţională, iar faptul că cele două formaţii vor avea acelaşi antrenor este un mare plus la capitolul omogenitate.

CSM București RELOADED! Echipa națională de Champions League. Cum va arăta echipa în noul sezon! FOTO: Crina Pintea, în tricoul lui Gyor
CSM București RELOADED! Echipa națională de Champions League. Cum va arăta echipa în noul sezon! FOTO: Crina Pintea, în tricoul lui Gyor

Mai vine un val de vedete

În ultimii ani, CSM Bucureşti ne-a obişnuit cu campanii spectaculoase de transferuri. Vedete din handbalul mondial au venit „în valuri” la CSM, însă nu de fiecare dată această strategie a funcţionat. În sezonul trecut, vedetele de la finalista Ligii Campionilor, Vardar Skopje, au venit incorpore la Bucureşti: Andrea Lekic, Jovanka Radicevic şi Dragana Kvijic. Însă, această infuzie de vedete nu a dat randamentul scontat.

CSM Bucureşti a rămas fără Amanda Kurtovic şi Cristina Neagu în a doua parte a sezonului şi rezultatele au fost dezastruoase. Ambele staruri au suferit accidentări grave la echipa naţională şi celelalte jucătoare nu au putut să menţină echipa la acelaşi nivel. Deşi, oficialii „tigroaicelor” s-au concentrat să aducă cât mai multe jucătoare de naţională la CSM, au reuşit să convingă şi câteva vedete internaţionale să vină la club.

Cel mai important nume este Nora Mork, vedeta lui Gyor şi a naţionalei Norvegiei. Alături de ea vin la Bucureşti: Carmen Martin, Andrea Klikovac, Linea Torstensson şi Itana Grbic.

Schimb de staruri: vine Nora Mork, pleacă Amanda Kurtovic

Transferul răsunător al verii la CSM Bucureşti este cel al norvegiencei Nora Mork. Interul dreapta vine de la Gyor după ce a reuşit să câştige 3 Ligi ale Campionilor consecutive cu cea mai titrată formaţie a Ungariei. Valoarea Norei Mork este incontestabilă, însă singura îngrijorare este legată de accidentări. Norvegianca a revenit după o lungă perioadă de indisponibilitate şi nu este încă la capacitate maximă şi rămâne de văzut dacă va atinge cea mai bună formă la CSM Bucureşti.

În locul Norei Mork, la Gyor va pleca Amanda Kurtovic, de la CSM Bucureşti. Colege pe aceeaşi poziţie în naţionala Norvegiei, Kurtovic este şi ea în recuperare după o ruptură a ligamentelor încrucişate suferită înaintea turneului final Euro 2018. Este un schimb la cel mai înalt nivel, între două superstaruri ale handbalului mondial, însă rămâne de văzut care dintre echipe au fost mai inspirate în acest schimb.

CSM București RELOADED! Echipa națională de Champions League. Cum va arăta echipa în noul sezon! FOTO: Crina Pintea, în tricoul lui Gyor
CSM București RELOADED! Echipa națională de Champions League. Cum va arăta echipa în noul sezon! FOTO: Crina Pintea, în tricoul lui Gyor FOTO: Nora Mork

Salarii de Champions League

Nora Mork va avea la CSM Bucureşti acelaşi salariu pe care îl are şi Cristina Neagu, 260.000 de euro pe an. În ierarhia salariilor de la CSM urmează apoi Linea Torstenson, Carmen Martin şi Crina Pintea. În total, bugetul de salarii al CSM-ului este de aproximativ 1 milioane de euro. Subiectul salariilor de la CSM este aprig discutat, în condiţiile în care o bună parte din bugetul echipei este asigurat din bani publici.

Însă una dintre cele mai vehemente reacţii a venit de la Gică Hagi: „Am văzut că este certată Cristina Neagu că are 2-300.000 de euro salariul. Îmi vine să râd! Știți cât câștigă Messi? Păi nu ați spus voi că este Messi a handbalului? Neagu produce spectacol, este cea mai bună și trebuie să fie plătită cel mai bine. Din păcate, la noi nu se poate. Afară da, ei au înțeles acest lucru și progresează!”

Gyor, campioana Europei cu banii pompaţi de Audi

ETO Gyor este cel mai puternic club din lume. Ultima echipă care a reuşit să oprească supremaţia maghiarelor în Champions League este chiar CSM Bucureşti. „Tigroaicele” au reuşit minunea la debutul în Ligă şi au învins în finala din 2016 de la Budapesta pe Gyor, cu scorul de 29-26, după executarea loviturilor de la 7 metri. Spre deosebire de CSM Bucureşti, susţinută puternic din banii primăriei, Gyor are un sponsor privat în spate. Şi este unul dintre cei mai puternici, producătorul de maşini Audi. CSM Bucureşti nu se bucură de privilegiul de a avea un sponsor privat de mare anvergură aşa cum o face Gyor.

În orăşelul de 250.000 de locuitori din vestul Ungariei, aflat la jumătatea distanţei dintre Budapesta şi Viena, Audi şi-a deschis o fabrică, iar un mare procent al bugetului echipei este asigurată de acel sponsor. Primăria Gyor este partener al echipei, însă sumele din bugetul public vărsate în formaţia de handbal sunt covârşitor mai mici decât la CSM Bucureşti.

Gyor joacă într-o sală nouă, CSM Bucureşti se mută prin Bucureşti

Un aspect important al stabilităţii echipei Gyor este şi faptul că echipa are o sală ultramodernă proprie. Cu o capacitate de 5500 de locuri, Audi Arena este o sală construită majoritar din fondurile sponsorului Audi. În schimb, CSM Bucureşti nu doar că nu are o sală proprie, dar se şi plimbă prin Bucureşti şi joacă unde este liber: Sala Dinamo, Sala Rapid sau Sala Polivalentă.

Cel mai bun (şi dureros) exemplu este că CSM Bucureşti nu putea să joace meciul din sferturile de finală ale Ligii Campionilor cu Metz în Sala Polivalentă pentru că încăperea era închiriată pentru o altă competiţie.

Fanii lui CSM București la Budapesta
CSM București RELOADED! Echipa națională de Champions League. Cum va arăta echipa în noul sezon! FOTO: Fanii lui CSM București la Budapesta

Va face antrenorul diferenţa?

Gyor are unul dintre cele mai puternice loturi din lume, însă odată cu noile transferuri, CSM Bucureşti se apropie de valoarea campioanei Europei. După plecarea lui Ambros Martin, maghiarii au avut de pierdut. Merg în continuare pe mâna fostului secund al lui Ambros, Gabor Dani, însă acesta nu este unul dintre antrenorii vedetă din handbalul mondial, chiar dacă a câştigat Liga Campionilor. La CSM Bucureşti vine Tomas Ryde, un antrenor care a luat medalia de bronz cu naţionala României la Campionatul Mondial din 2015, însă care nu a mai fost în fenomen de 3 ani, de când a plecat de la naţională.

Va fi un sezon extrem de interesant şi cu siguranţă CSM şi Gyor vor oferi noi dueluri tari în Champions League. Însă, în acest moment handbalul feminin mondial este dominat de Gyor la nivel de club, campioana Europei în ultimele trei sezoane.

  • 260.000 de euro pe an este salariul Cristinei Neagu
  • 2016 este anul în care CSM Bucureşti a câştigat Liga Campionilor la handbal
  • 13 milioane de euro este bugetul clubului CSM Bucureşti, la toate secţiile

 

„Dacă echipa Craiovei ar fi avut bugetul CSM-ului, ar fi putut câștiga Liga Campionilor!”, Narcisa Lecușanu

„Dacă celelalte echipe ar avea doar jumătate din bugetul CSM-ului, nu ar mai exista o favorită certă în campionat”, Gheorghe Tadici