Sport

Dinamo București nu va juca în grupele Ligii Campionilor la handbal masculin. CSM București merge în Champions League

19.06.2020 | 12:22
Dinamo Bucuresti nu va juca in grupele Ligii Campionilor la handbal masculin CSM Bucuresti merge in Champions League
ADVERTISEMENT

Ziua de 19 iunie este una importantă pentru CSM București și Dinamo. Cele două formații de handbal află dacă vor juca în sezonul viitor din Liga Campionilor, fiind în așteptarea unui wild card de la EHF. Forul european va anunța vineri echipele care vor beneficia.


UPDATE, 19 iunie, ora 12:23 / EHF a anunțat echipele care vor primi wild card pentru sezonul viitor al Ligii Campionilor. CSM București a primit invitație la feminin, în timp ce Dinamo nu a primit la masculin.

ADVERTISEMENT

În competiția masculină, cele șase formații care au primit wild card sunt HC Meshkov Brest, HBC Nantes, MOL-Pick Szeged, Elverum Handball, RK Celje Pivovarna Lasko și HC Motor.

Cel mai probabil, Dinamo va juca în sezonul viitor al EHF European League, dar păstrează o mică șansă și pentru Champions League. ”Dulăii” se află pe lista de rezervă alături de polonezii de la Orlen Wisla Plock și vor fi invitați în cazul în care o echipă acceptată va avea dificultăți de participare.

ADVERTISEMENT

Cele 16 echipe care vor participa în sezonul 2020-2021 al Ligii Campionilor la handbal feminin sunt următoarele:

  • HC Podravka Vegeta (Croația)
  • Odense Handbold (Danemarca)
  • Team Esbjerg (Danemrca)
  • Brest Bretagne Handball (Franța)
  • Metz Handball (Franța)
  • Borussia Dortmund (Germania)
  • SG BBM Bietigheim (Germania)
  • FTC-Rail Cargo Hungaria (Ungaria)
  • Gyori Audi ETO KC (Ungaria)
  • WHC Buducnost (Muntenegru)
  • Vipers Kristiansand (Norvegia)
  • CSM București (România)
  • SCM Râmnicu Vâlcea (România)
  • CSKA (Rusia)
  • Rostov-Don (Rusia)
  • RK Krim Mercator (Slovenia).
ADVERTISEMENT

Știre inițială, 18 iunie

În ceea ce privește CSM București a fost o întreagă telenovelă. Inițial, echipa din Capitală a fost omisă din greșeală de EHF de pe lista formațiilor care au solicitat un wildcard, însă câteva ore mai târziu, forul european a revenit și a pus și CSM București pe listă.

De altfel, CSM București este una dintre cele mai îndreptățite echipe să ceară un wild card, având în vedere criteriile stabilite de forul european pentru acordarea unei invitații în grupele Ligii Campionilor EHF.

ADVERTISEMENT

CSM București, în luptă pentru una dintre cele 7 invitații de la EHF!

La feminin s-a schimbat formatul competiției și se vor acorda 7 invitații în acest an. S-au calificat campioanele din primele 9 țări europene ca și coeficient, iar a 10-a formație vine din țara cu cel mai bun punctaj în Cupa EHF (a doua competiție ca valoare din Europa), care este Danemarca. Un loc liber a fost lăsat de Macedonia (locul 8 în clasament) care nu își înscrie campioana în competiție și de aceea numărul de wild card-uri este de 7 în acest an.

Campionatul românesc a fost înghețat, iar SCM Râmnicu Vâlcea este calificată direct datorită faptului că avea un golaveraj mai bun decât CSM, deși “tigroaicele” au avut un meci mai puțin disputat.

Astfel, CSM București a rămas la mâna EHF pentru obținerea unui wildcard alături de alte formații precum: Kastamonu, Hoors, Podravka, Krim, Banik Most, ȚSKA Moscova, Bietigheim, Storhamar, Ferencvaros, Brest și Kumanovo. 

CSM București stă bine la patru dintre cele cinci criterii de acordare a wild card-urilor!

Printre criteriile luate în calcul pentru acordarea invitațiilor se numără: locația (capacitatea sălii, numărul de spectatori, distanța față de aeroport), audiența TV, finanțarea echipei, locul din campionatul intern și istoricul.

CSM București stă bine la majoritatea criteriilor. Sala Polivalentă este de mărime medie, mai mereu plină la meciurile din Champions League, cu o distanță redusă față de aeroport. Audiențele TV din România sunt mulțumitoare pentru oficialii EHF, iar locul doi în campionatul intern este în regulă, în condițiile în care majoritatea echipelor care cer wildcard nu încheie pe primul loc în campionat.

În ceea ce privește istoricul în competiție, CSM București este una dintre cele mai bune echipe din istoria recentă a competiției. A câștigat competiția la debut (2016), apoi au urmat două calificări succesive în Final Four unde a încheiat pe locul 3. Anul trecut, CSM a fost eliminată în sferturile de finală, iar în acest an este calificată în turneul Final 8, programat în septembrie la Budapesta.

La capitolul buget sunt unele emoții în ceea ce privește CSM București. Echipa din Capitală a avut probleme cu banii în sezonul încheiat forțat, însă Primăria și-a declarat susținerea pentru echipă și pe viitor.

Dinamo, în competiție cu alte 13 echipe pentru 6 invitații!

Trecem la masculin, unde Dinamo are un munte de urcat pentru a obține un wild card în Liga Campionilor la masculin. Echipa care a încheiat pe primul loc în România nu se mai poate califica direct în competiție după noul format.

Bătălia “dulăilor” este mai dură, fiind în luptă 14 echipe pe 6 invitații. Alături de Dinamo, mai cer un loc în Liga Campionilor: Meșkov Brest, Ademar Leon, Wisla Plock, Kadetten Schaffhausen, Beșiktaș, Elverum, Nantes, Pick Szeged, Celje Lasko, Eurofarm Pelister, GOG Handbold, Sporting Lisabona și HC Motor.

În actualul sezon, Dinamo București a reușit să se califice în premieră în optimile de finală ale competiției, unde ar fi urmat să întâlnească PSG. Însă, “dubla” nu s-a mai disputat din cauza crizei COVID-19. Dinamo a fost eliminată fără să piardă niciun meci în actuala ediției, Final Four-ul fiind programat la Koln, unde vor evolua cele mai bune echipe din primele două grupe: Barcelona, PSG, Kiel și Veszprem.

Polonezii susțin că Dinamo este pe listă!

Însă, o informație din presa poloneză le dă mari speranțe dinamoviștilor. Przeglad Sportowy scrie că “dulăii” se află pe lista echipelor invitate în Liga Campionilor EHF: Pick Szeged, Elverum, Nantes, Celje, Mieșkov Brest și Dinamo.

Ar fi o reparație morală pentru Dinamo, club eliminat din această ediție fără să piardă niciun meci. Mai mult, “dulăii” aveau de disputat cea mai importantă “dublă” din istoria clubului: cu PSG.

Și la masculin s-a schimbat sistemul. 10 formații și-au asigurat calificarea în grupe, iar restul de șase se vor completa pe bază de invitații. S-au calificat până acum: HC Zagreb, Aalborg Handbold, Barcelona, PSG, Kiel, Flensburg, Veszprem, Vardar, Vive Kielce și FC Porto.

ADVERTISEMENT