ADVERTISEMENT
News

CSM cere revocarea procurorului care a cerut reducerea pedepsei pentru Piedone, în dosarul Colectiv. DNA: Creează un precedent periculos

CSM cere revocarea procurorului care a cerut reducerea pedepsei pentru Piedone, în dosarul Colectiv.
Autor: Andreea Marin | 30.06.2021 | 17:02
CSM cere revocarea procurorului care a cerut reducerea pedepsei pentru Piedone, în dosarul Colectiv. DNA: Creează un precedent periculos
CSM cere revocarea procurorului care a cerut reducerea pedepsei pentru Piedone, în dosarul Colectiv. DNA: Creează un precedent periculos. Sursa foto: Colaj Fanatik, Facebook / Hepta

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)a cerut ca procurorul care s-a opus împărțirii cazului Colectiv în două cauze diferite, dar a fost pentru reducerea pedepselor pentru anumiți inculpați, să fie revocat.

ADVERTISEMENT

CSM cere DNA revocarea procurorului care a cerut reducerea pedepsei pentru Piedone

În acest sens, CSM a făcut o cerere către Direcția Națională Anticorupție (DNA), care a primit un răspuns dur.

În ședința de marți, CSM a transmis că a fost afectată „independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti învestiţi cu soluţionarea dosarului “Colectiv” şi a judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cererii de recuzare formulate de DNA în cauză”.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-a luat decizia ca DNA să fie sesizată și să îi fie comunicat faptul că se dorește revocarea procurorului din dosarul Colectiv.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea procurorului șef DNA pentru a evalua posibilitatea revocării domnului procuror, titular al cererii de recuzare”, a transmis Consiliul Superior al Magistraturii.

ADVERTISEMENT

Ce a răspuns DNA la cererea CSM de revocare a procurorului

Răspunsul DNA nu a întârziat să apară în acest caz. Mesajul transmis arată îngrijorare din partea instituției, care consideră că acesta ar crea „un precedent periculos”.

„DNA apreciază că hotărârea Secției pentru judecători a CSM este de natură să creeze un precedent periculos, întrucât formularea unei cereri de recuzare de către procuror este un demers legal prevăzut de Codul de procedură penală.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, potrivit Legii de organizare judiciară, procurorul este liber să prezinte în instanță concluziile pe care le consideră întemeiate, potrivit legii, ținând seamă de probele administrate în cauză”, a transmis DNA, drept răspuns la cererea CSM.

Ce s-a întâmplat în dosarul Colectiv, care trebuia judecat în iunie 2021

Pe data de 14 iunie urmau să aibă loc dezbaterile finale în cazul Colectiv. Tot atunci, trebuia dată o decizie în cazul schimbării încadrării juridice ale faptelor, pentru o parte dintre inculpați. Acest lucru era sinonim cu scăderea pedepselor, iar vizat era și Cristian Popescu Piedone.

ADVERTISEMENT

Pe 15 iunie s-a format un complet de divergenţă, după ce a fost al treilea magistrat. Atunci s-a decis ca cele două dosare să fie reunite, iar noul termen de judecată este 22 septembrie.

Pe scurt, data de soluționare a cauzei a fost amânată pentru la toamnă, lucru care le-a nemulțumit pe victimele din Colectiv și pe familiilor celor care au pierit în acea zi în clubul din București.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!