News

CTP, atac fără menajemente la Moise Guran: „O hâzenie pură în miezul sufletului”. Replica lui Guran: „Să fim atenți cum îmbătrânim!”

06.02.2020 | 12:12
CTP atac fara menajemente la Moise Guran O hazenie pura in miezul sufletului Replica lui Guran Sa fim atenti cum imbatranim
ADVERTISEMENT

Cristian Tudor Popescu a pus tunurile pe fostul său coleg de la Europa FM, Moise Guran. CTP s-a legat de un text din 2014 al lui Guran, în care Moise a făcut apologia intervențiilor dure ale statului român, atât în 1866, la rebeliunea de la Iași, cât și răscoala țărănească de la 1907 și Revoluția Română din 1989.

În articolul cu pricina, scris de Moise Guran pe blogul personal, pe 14 aprilie 2014, jurnalistul arată că „începând din 1866, la rebeliunea de la Iași, montată tot de agenți ruși, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma și țărani înfometați, și orășeni manipulați, și anticomuniști cinstiți. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat”.

ADVERTISEMENT

CTP l-a făcut praf pe Moise Guran: „Regret orice vorbă schimbată cu acest ins”

În fața acestor afirmații, CTP nu s-a ferit să îi critice judecata lui Guran: „Revolta antiunionistă de la Iași, „montată de agenți ruși”, e o zicere demnă de un istoric de bodegă sau de România TV, întrucât nu există dovezi luate în seamă de istorici serioși în legătură cu așa ceva.

Afirmația că împușcarea a mii de țărani de către armată în 1907 a fost necesară, pentru că altfel desculții dărâmau regatul României, este o tâmpenie de dreapta extremă înfiorătoare. Până aici, dl Guran poate fi încadrat în categoriile „capacitate intelectuală scăzută, lipsă de discernământ, manipulabil”, cum o face Asociația 17 decembrie Timișoara, a răniților și familiilor îndoliate din Revoluție”, a spus Popescu.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul a izbucnit când a fost însă vorba de Revoluția de la 1989: „Însă a spune că armata a făcut bine că a tras în cetățenii revoltați ieșiți în stradă în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Sibiu, la Cluj și în alte orașe ale țării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată.

Nu înseamnă numai ceaușism congenital. Înseamnă o hâzenie pură, clocind în miezul sufletului. Asociația din Timișoara cere USR să nu promoveze în rândurile ei o persoană ca dl Guran. Eu nu cer nimic. Regret doar orice vorbă schimbată vreodată cu acest ins”, a zis CTP, la Europa FM.

ADVERTISEMENT

Replica lui Moise Guran pentru Cristian Tudor Popescu

Într-un drept la replică acordat lui CTP, Moise Guran susține că articolul a fost scris în contextul invaziei Rusiei asupra Crimeei și estului Ucrainei și nu voia să minimalizeze sacrificiul făcut de români:

„Articolul pe care l-am scris în 2014 era în contextul invadării Ucrainei de către ruși. Tot articolul era despre state slabe care nu știu niciodată ce le-a lovit când Rusia intervine… Opiniile sunt libere. Poate opinia mea a fost greșită, categoric a fost greșită în privința modului în care am formulat-o și care ar fi putut lăsa de înțeles că eu aș fi justificat omorârea civililor la Revoluție. Aceasta e o interpretare răutăcioasă pur și simplu.”

ADVERTISEMENT

Cât despre atacurile la persoană, Guran a spus: „În legătură cu atacurile pure la persoană pe care dl Popescu le-a desfășurat folosind Europa FM și site-ul Republica: mie mi-a făcut mare plăcere să dezbat cu dl Popescu la Europa FM, aș mai face oricând cu aceeași plăcere, am un respect deosebit pentru domnia sa și i-aș transmite un singur lucru: să fim atenți cum îmbătrânim, domnule Popescu. Atât am avut de spus”, a spus Moise Guran, la Europa FM.

ADVERTISEMENT