News

CTP critică dur cererea ca religia să fie introdusă la Bacalaureat: ”BOR vrea să-și asigure noi generații de clienți”

CTP are o poziție extrem de critică față de ideea ca religia să fie introdusă la examenul de Bacalaureat. Cristian Tudor Popescu atacă BOR.
20.03.2023 | 10:28
CTP critica dur cererea ca religia sa fie introdusa la Bacalaureat BOR vrea sasi asigure noi generatii de clienti
CTP atacă dur ideea ca religia să fie introdusă la Bacalaureat. Critici la adresa BOR. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cristian Tudor Popescu (CTP) s-a pronunțat asupra cererii cultelor din țara noastră ca religia să fie materie de Bacalaureat. Jurnalistul a criticat dur această inițiativă și a atacat Biserica Ortodoxă Română.

CTP atacă dur ideea ca religia să fie introdusă la Bacalaureat. Critici la adresa BOR

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, CTP spune care e, în opinia sa, motivul pentru care cultele religioase din țara noastră, în frunte cu Patriarhia Română, au cerut Ministerului Educației ca religia să devină materie a examenului de Bacalaureat. Acesta ar fi reprezentat de dorința BOR de a-și ”asigura noi generații de clienți”.

ADVERTISEMENT

În același mesaj, Cristian Tudor Popescu numește puterea religioasă drept ”Godporația” și spune că, fără ”noi generații de clienți”, ar da faliment, ”ca orice companie de băuturi carbogazoase”.

”De ce se vâră în forță religia pe gâtul elevilor prin legile Educației? De ce s-a ivit ideea religiei ca materie de examen la bacalaureat? De ce guvernul, prin trimisa lui Iohannis la ministerul educației, vrea ca tinerii să învețe nu despre religie, ci religia ca disciplină cu valoare de adevăr, cum e matematica, și care să fie pusă în practică?

ADVERTISEMENT

De ce vor asta cultele religioase, în frunte cu BOR, e limpede dacă gândești rațional: ca să-și asigure noi generații de clienți, fără de care Godporația ar da faliment, ca orice companie de băuturi carbogazoase”, se întreabă Cristian Tudor Popescu (CTP), în postarea lui intitulată ”Robii lui Dumnezeu sunt niște robi”.

Care este interesul puterii laice ”ca Biserica să-și mențină influența asupra populației?”, în opinia lui CTP

În aceeași postare, CTP se mai întreabă și care este interesul puterii laice, reprezentată de instituțiile statului, ”ca Biserica să-și mențină influența asupra populației?”. ”Mai întâi, pentru că, aidoma religiei, politicul nu mizează pe rațiune pentru a manipula masele. Religia nu presupune nicio demonstrație, este o colecție de ziceri, de propoziții cocoțate deasupra logicii, care trebuie luate ca atare, fără posibilitatea de a le pune la îndoială.

ADVERTISEMENT

Este un basm, care, spre deosebire de Basmele Românilor, ale lui Petre Ispirescu, vrea statutul privilegiat de a fi luat drept real. Așa și politica: alegerile nu se câștigă prin raționamente, bazate pe date și fapte, susținute de dovezi, supuse unor teste și expuse ca atare votanților.

Dacă încearcă așa ceva, un politician e mort din start. Ca să reziste și să câștige, el trebuie să spună o poveste, să găsească formulări scurte și memorabile, să aibă carismă și, mai ales, să identifice și să transmită cât mai multor oameni exact ce vor să audă. Adevărul poate fi și el folosit, dar cu măsură și numai atunci când dă bine în story”, spune CTP.

ADVERTISEMENT

CTP mai subliniază că puterea laică vrea ca BOR să-și mențină influența asupra populației. Motivul, spune gazetarul: ”Biserica e o structură dictatorială”.

”Textele sfinte nu pot fi contestate, nici măcar discutate de niște simpli enoriași. Ele se dictează de către popi și sunt însușite ca atare. Supunerea e o calitate esențială a credinciosului”, afirmă jurnalistul.

Subiectul ”religia, materie de Bacalaureat”, a explodat în spațiul public săptămâna trecută. Reprezentanții cultelor religioase recunoscute în România au trimis ministrului educației, Ligia Deca, o adresă comună. Ei propun mai multe modificări în proiectul legii educației. Printre acestea, acela ca ca religia să devină materie de bacalaureat. Opinia publică din țara este împărțită pe acest subiect.

ADVERTISEMENT