News

CTP, despre PNRR: “Se prăvălesc niște bani asupra noastră și unii se gândesc cum să îi sifoneze”

Cristian Tudor Popescu, invitat permanent al emisiunii "Cap Limpede" de la Digi24, a analizat vineri Planul Național de Redresare și Reziliență, declarând: "se prăvălesc niște bani asupra noastră, nu erau prevăzuți și unii se gândesc cum să îi sifoneze"
28.05.2021 | 21:01
CTP despre PNRR Se pravalesc niste bani asupra noastra si unii se gandesc cum sa ii sifoneze
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că PNRR-ul este modalitatea prin care va fi construită România post-pandemică.

Premierul Florin Cîțu a afirmat în urmă cu câteva zile că dacă proiectele prevăzute în Planul de Redresare și Reziliență Națională nu se îndeplinesc, România va pierde banii de la Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

CTP, despre PNRR: “Se prăvălesc niște bani peste noi și unii se gândesc cum să îi poată sifona”

“Acum o altă vorbă românească în legătură cu PNRR: “calul de dar nu se caută la dinți”. Banii aceștia nu erau prevăzuți, au apărut din pricina pandemiei, nu era altfel cazul să vină acea căpiță de bani.

A venit cineva să îți fure bani? Ți-a dat, nu îți ia. Ce îți cere? Ce ți-a cerut întotdeauna și ceea ce trebuie oricum să faci, chiar dacă nu se dădeau acele 30 de miliarde. Reformele cerute de Comisia Europeană sunt vechi, sunt aceleași.

ADVERTISEMENT

Acum am aflat că ne cere Comisia Europeană că ne cere să reformăm sistemul de pensii? Știam acest lucru de ani de zile. UE ne plătește acum să facem ceea ce trebuie să facem, suntem plătiți să facem curat în casă, primim bani să aruncăm lucrurile vechi.

Și vine acum discursul celălalt, anti-european, ‘domne, este ajutor de înmormântare acest PNRR’, un discurs al celor de la PSD și AUR. Este absolut grotesc, ei îți dau bani să faci ceea ce trebuia oricum să faci, dacă vrei bine, dacă nu, nu.

ADVERTISEMENT

Domne’ eu cu autostrăzile am o problemă, o să o repet, de fiecare dată când am zis mulți au sărit mereu pe mine. Eu cred că ar fi mult mai bine să se bage bani în rețeaua de cale ferată, nu în autostrăzi. E bine să ai și autostrăzi, dar să fie o opțiune de lux, un loc î în care se pune acciză.

Normal și avantajos economic și din perspectivă de mediu este să ai cale ferată, bine, cale ferată cum ai în lumea civilizată, trenuri moderne, performante, curate, silențioase, cu viteze foarte mari pentru pasageri și marfă. 

ADVERTISEMENT

E mult mai rentabil, gândiți-vă, nu stiu de câte ori să mai zic. De la București la Iași merg oameni în automobile, 50-60% dintre mașini sunt cu o persoană, apoi unele cu două și rarisim sau deloc un autovehicul cinci persoane.

Într-un vagon de tren poți să pui 100 de oameni, cu zece vagoane ai deja 1000 de oameni pe care îi transporți în condiții de confort.

Evident că proiectele astea nu se vor face în cinci ani. Se prăvălesc niște bani asupra noastră și acum primul gând al unor inși din țara asta, aflați în pozițiile respective, este cum să fie sifonați acești bani. DNA-ul nu știu ce va face, este într-o stare de anestezie.

Avem un parchet european care intră în funcțiune și acolo o avem pe doamna Kovesi și poate pentru că este româncă o să acorde o atenție mai specială României și ciordelilor care se vor încerca aici din multele miliarde date de Europa României”, a declarat CTP la Digi24.

ADVERTISEMENT