News

CTP, după ce Austria a anunțat că blochează intrarea României în Schengen: ”Ține de domeniul absurdului”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a avut o primă reacție după ce Austria a anunțat că blochează intrarea României în Schengen. CTP critică poziția Vienei față de țara noastră.
06.12.2022 | 16:51
CTP dupa ce Austria a anuntat ca blocheaza intrarea Romaniei in Schengen Tine de domeniul absurdului
Cum comentează CTP anunțul făcut de Austria privind intrarea României în Spațiul Schengen. Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
ADVERTISEMENT

Prezent marți, 6 decembrie, la summitul Balcanii de Vest de la Tirana, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că țara sa se opune intrării României în Spațiul Schengen.

Cum comentează CTP anunțul făcut de Austria privind intrarea României în Spațiul Schengen

Într-un editorial publicat pe site-ul Republica.ro, jurnalistul Cristian Tudor Popescu reacţionează față de această poziție a Vienei.

ADVERTISEMENT

Din punctul de vedere al lui CTP, ”talpa pusă de Austria”, acum, cu 48 de ore înainte de votul din Consiliul JAI, ține, ”înainte de politică, diplomație sau imigrație, de domeniul absurdului”.

Apoi, cunoscutul gazetar vorbește despre așa-zisele motive invocate de Austria privind refuzul acceptării României în Schengen. CTP punctează ”absurdul geografic”.

ADVERTISEMENT

”România nu are graniță cu Austria. Pentru cei 75.000 de imigranți ilegal care zic ministrul de Interne și cancelarul că au intrat în Austria nu poate fi vinovată România decât dacă aceștia au zburat pe calea aerului de la noi peste Ungaria sau Serbia, după cum arată datele europene Frontex”, scrie CTP.

Un alt absurd adus în discuție de jurnalist este cel consensual. ”Să presupunem că nu exista acum decât Europa, nu și Uniunea Europeană. România ar fi avut aprobarea de a beneficia de reglementările de circulație Schengen din partea a 26 de țări, practic, a Europei.

ADVERTISEMENT

Nu vrea Austria? Asta e. Tirurile și persoanele venite din România ar ocoli rămășița imperiului habsburgic și Auf Wiedersehen!…”, mai scrie gazetarul.

CTP: ”E vorba de o nedreptate jignitoare, de desconsiderare la adresa românilor”

În opinia lui Cristian Tudor Popescu, în acest moment este greu de imaginat o situaţie mai nedemocratică, având în vedere că o singură voce din UE, Austria, poate să ne interzică intrarea în Schengen.

ADVERTISEMENT

”Însă, pentru că există UE și România este membru de 15 ani, o singură voce, Austria, poate să ne interzică intrarea în condiții Schengen în toată Uniunea Europeană! Greu de imaginat o situație mai nedemocratică. Și ce argument minunat li se oferă astfel suveraniștilor anti UE, putiniștilor!…”

În concluzie, jurnalistul spune că ”dincolo de orice cifre, e vorba de o nedreptate jignitoare, de desconsiderare la adresa românilor. Iar ideea de Uniune Europeană va fi puternic lovită, pe aici, prin Estul sălbatic, și nu de rachete rusești…”.

ADVERTISEMENT