Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat incidentul din Parlament, în care au fost implicați președintele AUR, George Simion, și ministrul energiei, Virgil Popescu. Acesta a discutat și despre noul scandal care a avut loc tocmai în ședința în care trebuiau să fie discutate noile sancțiuni pentru parlamentarii care încalcă regulamentul și conduita aferentă funcției.
Cristian Tudor Popescu punctează că ședința ulterioară incidentului din plen nu este reprezentativă Parlamentului, cum nici ceea ce face AUR nu este reprezentativ pentru întregul colectiv al aleșilor: ”Așa arată Parlamentul României? Eu văd că e vorba de niște oameni strânși într-o încăpere. E vorba de un grup restrâns de inși, cei care creează astfel de situații sunt, în primul rând, cei de la formațiunea AUR. Deci, nu Parlamentul României face ce vedem aici, dacă spunem așa ceva nu facem decât să alimentăm ceea ce dorește să inducă acest domn Simion, cu partidul său, anume ideea că Parlamentul trebuie desființat și că țara trebuie condusă de partidul AUR. Cum a spus și domnul Simion, ‘venim noi la putere.’”
Jurnalistul arată și că ”sancțiunile discutate în această ședință nu îl afectează câtuși de puțin pe domnul Simion, le așteaptă cu entuziasm, va continua să facă ce a făcut și până acum pentru că mizează pe un fapt real, existența în societatea românească a unui număr dureros de mare de indivizi, în clipa de față, care nici măcar nu mai sunt interesați de rezolvarea unor probleme reale și apăsătoare ale societății, ci sunt interesați să vadă demnitari înjurați, insultați, loviți, dacă se poate bătuți. Asta le procură satisfacție mult mai mare decât dacă ar primi gaze și curent electric gratuite.”
Cristian Tudor Popescu mai subliniază și că ”dacă domnul Simion i-ar fi dat un pumn sau în cap în gură ministrului energiei, asta ar fi dat naștere la mii de mesaje de susținere pe pagina AUR. La fel dacă l-ar fi luat la bătaie pe deputatul Simonis.”
Gazetarul vorbește și despre ceea ce ar putea fi planul AUR pentru România, anume înlocuirea democrației cu dictatura: ”E vorba de o nevoie de violență care a crescut în societatea românească în ultimii ani, rezultat a tot ceea ce am trăit și văzut împreună în acest timp. Rezultatul este că sunt foarte mulți cei care îl aprobă pe Simion și pe cei de la AUR, iar miza nu este în ultimă instanță legată de niște oameni, cei ce se află acum la putere, PNL și PSD, ci este legată de democrație. Acești domni de la AUR nu vor altceva decât să înlocuiască democrația cu conducerea dictatorială, ăsta e obiectivul final. Nu degeaba acel Călin Georgescu, premierul AUR și președinte de onoare, le-a adus laude lui Antonescu și Zelea Codreanu.”
”Ce înseamnă Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu? Înseamnă dictatură sângeroasă. Asta este miza și grav e că există o anume oboseală, nu doar în România, ci pe plan european și mondial. Există o oboseală a democrației, oamenii, periodic, pur și simplu nu mai vor democrație, se plictisesc de ea, o consideră ineficientă și dau curs instinctelor de revenire la ceea ce se numește lupta pentru existență. Democrația nu este o stare naturală, ea este o invenție intelectuală a unor oameni și de aceea este atât de greu de menținut. Asta se întâmplă acum. Sunt mulți cei care vor să vadă puterea celui mai tare, puterea pumnului, puterea celui tare în gură, care știe să agreseze în toate felurile. O să vedem până unde se va ajunge cu așa ceva”, mai arată Cristian Tudor Popescu.
Cristian Tudor Popescu a mutat discuția și către USR, care are anumite similitudini cu AUR în privința unor manifestări din Parlament: ”Observați însă că un alt partid, USR, este de partea AUR, în privința bannerelor și filmărilor în Parlament. USR nu dorește interzicerea acestora, deoarece aflat în cădere în sondaje, partidul își dorește să se poată manifesta în continuare astfel, susținând că asta e o formă de libertate, care altfel ar fi sugrumată. Nici vorbă de așa ceva, după părerea mea, în Parlamentul României nu au ce să caute astfel de manifestări, cu bannere, cu inși care se așază pe holuri, care fac un fel de mitinguri sau demonstrații de protest, cu filmări cu telefonul – care sunt de multe ori o formă de bullying, de agresiune. Când îmi bagi telefonul în față și îmi spui tot felul de lucruri și mă faci în toate felurile, e o formă de agresiune.”
”Evident, ceea ce se întâmplă în Parlament trebuie filmat cu camere instalate în mod oficial și trebuie să vedem aceste filmări, dar nu în aceste moduri de agresiune, filmări cu telefonul. Astfel de manifestări se pot face în stradă. Dacă domnii de la USR și de la AUR doresc să manifesteze astfel, pot să iasă în stradă. Există această libertate pe care o avem după ’89, dar în Parlament nu au ce căuta”, mai transmite Cristian Tudor Popescu.
”Va fi foarte greu să fie stopate aceste acțiuni prin măsurile luate în clipa de față, ele sunt apă de ploaie”, a concluzionat gazetarul, într-o intervenție pentru Digi 24.
Scandalul din aceste zile a început luni, 7 februarie, în timp ce Virgil Popescu se afla la tribuna din plenul Parlamentului, unde își susținea pledoaria vizavi de moțiunea simplă depusă împotriva sa. La un moment dat, George Simion a început să vocifereze din sală, Popescu i-a răspuns, iar asta l-a enervat pe liderul AUR, care a venit la pupitru și l-a luat de ceafă pe ministrul energiei, spunându-i în tot acest timp că este ”un hoț.” Virgil Popescu nu s-a lăsat intimidat și nu a reacționat fizic, însă i-a transmis lui Simion că este ”un prost.” Ulterior, a depus și o plângere penală pe numele acestuia.
Simion nu pare că are vreo dorință de a se lăsa de aceste obiceiuri, după cum el însuși a anunțat referitor la imposibilitatea de a mai face live-uri din Parlament. În cursul zilei de miercuri, în timpul ședinței Comisiei de regulament din Camera Deputaților, Alfred Simonis, de la PSD, i-ar fi transmis lui Simion să își ia ”maimuța” din ședința de plen, atunci când un membru AUR a dorit să filmeze. Ulterior, dialogul a degenerat și Simion l-a amenințat cu bătaia pe Simonis.