Sport

CTP, laude pentru Sorana Cîrstea: „A făcut aikido. Cred că putea să o bată și pe Iga Swiatek!”. Exclusiv

CTP a analizat cea mai frumoasă victorie din cariera Soranei Cîrstea, împotriva Arynei Sabalenka, în sferturile de finală de la Miami.
29.03.2023 | 22:27
CTP laude pentru Sorana Cirstea A facut aikido Cred ca putea sa o bata si pe Iga Swiatek Exclusiv
41 e locul pe care Sorana Cîrstea va urca după calificarea în semifinale la turneul de la Miami. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

CTP a comentat în exclusivitate pentru FANATIK victoria fabuloasă a Soranei Cîrstea în fața numărului doi mondial, Aryna Sabalenka, după poate cel mai bun meci din întreaga carieră.

CTP, impresionat de victoria Soranei Cîrstea împotriva Arynei Sabalenka: „Aș numi aikido această partidă!”

Reputatul jurnalist a prefațat pentru FANATIK meciul din sferturile de finală de la Miami, dintre Sorana Cîrstea și Aryna Sabalenka și spunea că „Sori” trebuie să facă un meci agresiv perfect împotriva numărului doi mondial.

ADVERTISEMENT

Sorana a făcut mai mult decât atât și a oferit cel mai bun tenis din carieră, în fața unui adversar de calibru: „Soranei i se spunea în urmă cu mulți ani ‘tăietoarea de capete’, pentru că învingea capete de serie din postura de outsider și producea surprize. În seara asta nu e vorba de așa ceva pentru că tot jocul Soranei de mai bine de trei săptămâni la Indian Wells și Miami, face să nu mai fie o surpriză victoria asupra numărului doi mondial și campioană la Australian Open.

Pentru că Sorana a jucat în toate meciurile de dinainte excepțional. A arătat schimbări majore în jocul ei, care nu mai e deloc cel de acum 10 ani. Chiar dacă atunci producea surprize, adunând destulE lovituri câștigătoarea pentru a câștiga un meci”, a declarat Cristian Tudor Popescu, în exclusivitate pentru FANATIK, după partida memorabilă.

ADVERTISEMENT

CTP: „Sorana încerca să returneze aceste bombe imparabile!”

Acum nu mai este așa. Sorana joacă foarte calculat și are un plan tactic pe care îl respectă cu sfințenie. Știți ce a făcut cu Sabalenka? Eu aș numi această partidă aikido! În aikido, arta este să folosești forța unui adversar mult mai mare și mai puternic împotriva sa. 

Asta a făcut Sorana aici, cu calm, inteligență și anticipație. Se ducea dinainte la lovitură! Izbea năpraznic, asta a fost de fapt elementul destabilizator principal pentru bielorusă. Dădea foarte tare, dar Sorana pleca dinainte pe lovitură și încerca să returneze aceste bombe altfel imparabile! Lovește cu o forță greu de descris. 

ADVERTISEMENT

CTP: „Sorana cred că putea în seara asta să o bată și pe Swiatek!”

Sorana cred că putea în seara asta să o bată și pe Swiatek! A jucat cu sistem, pe care nu l-a schimbat indiferent de scor. Și au fost momente grele: de pildă în primul set a condus cu 4-2 și a fost egalată. A avut nu știu câte retururi cu luciditate și i-a citit serviciul și s-a dus dinainte, returnând extraordinar și cu calm. La fel și în începutul setului doi.

Sabalenka a încercat să se adune și să salveze meciul. M-am uitat la Sorana și nici n-a clipit! În setul doi a avut 2-0 la început și a întors-o ca pe ceas Sabalenka la 3-2. Sorana nici măcar nu a tresărit și se vedea că e pregătită mental pentru trei seturi. Adică nu avea atitudinea de acum ori niciodată: ‘Dacă nu iau setul ăsta, atunci când? Era pregătită: Domne, lupt, asta e. E numărul doi mondial. Poate să-mi ia setul ăsta, dar sunt pregătită să joc trei seturi!’. 

ADVERTISEMENT

Deci nu a avut acest sentiment de heirup. A servit și extraordinar. A dat ași atunci când a avut nevoie, în momente critice, când valorează dublu sau chiar triplu! E un moment de tensiune, în care adversara speră și încearcă să vină din urmă. Asul e o lovitură care desumflă adversarul, care așteaptă încordat să te lovească. 

A făcut un voleu stop…. La 5-4, în ultimul game. A venit la fileu și a returnat extraordinar!! Ca să pui la 0-30 stop pe o bombă care vine de la Sabalenka… Poate are chiar 140 de km/h viteza de lovire, o lovitură violentă, cele mai tari lovituri din circuitul WTA și să pui mingea într-un metru și jumătate la fileu…

CTP: „În clipa de față, Sorana Cîrstea este o jucătoare de clasă mondial. Nu va fi un foc de paie și poate să continue așa anul ăsta”

Și cu o mână rece extraordinară, asta arată că în clipa de față Sorana Cîrstea este o jucătoarea de clasă mondială și este așezată în acest nou joc al ei astfel încât după părerea mea nu va fi un foc de paie și poate să continue așa anul ăsta și să ne ofere niște mari bucurii.

Nu știu cum și în ciuda că am ceva imaginație nu pot să îmi închipui cum a reușit Thomas Johansson într-un timp atât de scurt să o transforme total pe Sorana. Când îmi amintesc ce secvențe celebre a avut cu diverși antrenori pe care i-a sictirit, le-a cerut să plece din tribune. Acum ea a fost cea care a destabilizat-o pe Sabalenka, în timp ce Sorana a fost zen! Aikido! Thomas Johansson este realmente un vrăjitor! 

Fără doar și poate este victoria Soranei, ci nu înfrângerea Sabalenkei, care nu a renunțat la luptă și a încercat să revină de două ori. A apăsat foarte tare accelerația și a venit la 3-2 cu un joc imparabil! Deci ea a fost foarte tenace, dar a destabilizat-o cu această anticipație. 

În momentul în care trimite o minge-bombă în cross cu dreapta sau chiar cu reverul, cumva ea se relaxează, pentru că deobicei nu îi mai vine mingea de-acolo! Ea e obișnuită ca după o asemenea bastârcă, denumire din argoul jucătorilor de tenis sau ștachie, ea se relaxează și nu mai așteaptă răspunsul. Sorana a știu unde dă și s-a dus cu o fracțiune de secundă înainte și i-a retrimis. Asta a deconcentrat-o și a buimăcit-o pe Sabalenka. Aici cred că a fost cheia”.

  • 41 e locul în clasament WTA pe care îl va ocupa Sorana Cîrstea după victoria istorică în fața Arynei Sabalenka
  • 352.635 de dolari a câștigat „Sori” pentru calificarea în semifinale la Miami
ADVERTISEMENT