News

CTP: Nu vor conta sancțiunile, rușii au o rezistență uriașă. Dîncu: Rușii nu simt nimic când văd copii omorâți și femei violate, e o narcoză de grup

Propaganda rusă are un „miez metafizic”, nu mai contează faptele, a declarat Cristian Tudor Popescu, într-un dialog cu Vasile Dîncu, care spune că rușii nu mai simt nimic când văd ororile comise de soldațiilor.
06.05.2022 | 22:31
CTP Nu vor conta sanctiunile rusii au o rezistenta uriasa Dincu  Rusii nu simt nimic cand vad copii omorati si femei violate e o narcoza de grup
Ce spun Cristian Tudor Popescu și Vasile Dîncu despre războiul din Ucraina. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Ministrul apărării și jurnalistul au vorbit despre propaganda lui Vladimir Putin și despre motivele pentru care rușii nu doar că nu protestează față de război, ci chiar îl susțin. Cei doi cred că ziua de 9 Mai va fi doar o altă acțiune de propagandă a Kremlinului, pentru ruși, nu pentru restul lumii.

9 Mai, o acțiune de propagandă pentru uz intern

Rusia a folosit toată perioada, din 2014 încoace, și a folosit faptele diplomatice ca mijloc de demagogie. Au folosit declarațiile pentru a-i speria pe cei de pe flancul estic. Ziua de 9 Mai nu va avea nicio substanță, poate va avea relevanță doar în Rusia”, spune ministrul apărării. El crede că „una dintre iluziile noastre, și ale democrației în general, dar care a dispărut de când a început invazia, o preconcepție, a fost aceea că popoarele nu-i urmează pe dictatori. Ei bine, Putin a câștigat 18% încredere, iar războiul e susținut de 80%, este realitatea unei societăți rămase în urmă”.

ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu spune că „ar exista posibilitatea ca pe 9 Mai Putin să declare război Ucrainei, care ar putea să însemne și mobilizare generală”. El adaugă că „modul în care Pentagonul a utilizat informațiile – care de regulă nu se dau publicității – a fost pentru a-l bloca pe Putin. Nu cred că-i va folosi marea festivitate decât pentru intern. Marile minciuni ale propagandei ruse au fost metabolizate foarte bine de societatea din Rusia”.

El adaugă că, deși „nu e vinovat tot poporul rus, sunt toți responsabili”. „Cred că această sărbătoare va fi una strict propagandistică, nu se va putea anunța nici măcar o victorie mică; după cum vedem, situația de pe front nu au avansat prea mult, chiar dacă au intensificat bombardamentele. Și nici nu mai este timp pentru vreo victorie până pe 9 mai, așa că din perspectivă militară rușii au de ascuns o înfrângere”, mai spune ministrul.

ADVERTISEMENT

În plus, „ucrianenii spun, și a repetat și șeful Pentagonului, că dacă au arme vor câștiga războiul”. „Consecințe va avea sărbătoarea de 9 Mai dacă Rusia va declara război Ucrainei, căci ar însemna mobilizare generală, ar putea fi pus în poziție și armamentul nuclear tactic. Să sperăm că nu va fi asta, va fi doar la nivel de propagandă”, a înceiat subiectul Vasile Dîncu.

Pentru oponenții literei Z: lagăre de concentrare, reeducare sau sterilizare

La rândul său, Cristian Tudor Popescu crede că Occidentul nu înțeșege mentalitatea rușilor. „Au amenințat Marea Britanie, au spus că «dacă trimitem o rachetă Sarmat, în 200 de secunde poate să distrugă Londra sau Paris, iar din insulele britanice nu va mai rămâne nimic». Păi a nu-i primi acolo pe sportivii lor e o măsură umanitară, să nu-i prindă bomba lui Putin”, a adăugat jurnalistul.

ADVERTISEMENT

De 9 Mai pot să pună morții să meargă, galvanizați cu curent, sau să-i pună pe platforme, să-i prezinte, nu are nicio legătură cu percepția din Rusia a ceea ce fac trupele lor în Ucraina. În Occident s-a înțeles prea puțin ceva – se spune că rușii au pierdut peste 20.000 oameni, mai mult ca în Afganistan, că ceilalți trebuie să se trezească. Nu, pot să moară 20 de milioane, cât a trimis Stalin la moarte, și rușii vor continua să-l susțină pe Putin”, crede CTP.

Pentru că acrestă propagandă pe care o vedem acum, de o absurdinate absolută, care îi pare ineficientă oricărui om decent – cum să crezi așa ceva? – dar până unde s-a ajuns cu propaganda statului fascist, nazist Rusia, o spune un regizor, semnificativ pentru perioada URSS, Karen Şahnazarov, care acum declară că este foarte serios, că oponenții literei Z trebuie să înțeleagă că dacă așteaptă milă, nu va fi milă pentru ei, ci lagăre de concentrare, reeducare sau sterilizare”, adaugă jurnalistul.

ADVERTISEMENT

Cum sună așa ceva în 2022, ne prăbușim în timp – dar asta spune un artist rus. Propaganda rusească este injectată în mintea rușilor – pare bizară, absurdă, dacă o privești acum, dar ea-și bazează eficiența asupra rușilor pe straturi, Putin a contruit-o de ani și ani de zile, strat cu strat, de când a venit la putere. Poate Putin să spună orice, pentru că are asigurat patul germinativ în care să încolțească”, explică CTP.

Putin i-a aruncat cu 70 de ani înapoi

Propaganda lui Putin a realizat un lucru deosebit: miezul ei este metafizic. Nu le-a spus rușilor că, dacă vom cuceri Ucraina, le vom fura grânele – ceea ce fac, fură grâu, fură uși, capace de WC, piese de schimb, fură oameni și îi deportează – dar propaganda nu le spune că furăm ca să avem nivel de trai mai bun, furăm porturile. Nu, nu apelează la astfel de resorturi materiale, apelează la ceva extrem de greu de contracarat, apeleează la ceva metafizic, marele popor rus e aruncat în secvența celui de Al Doilea Război Mondial”, crede jurnalistul.

Așa că „nu vor conta sancțiunile, suferința, rușii au o rezistență uriașă. Putin i-a aruncat cu 70 de ani înapoi, i-a pus în acesstă situație mentală, un astfel de miez metafizic e extrem de puternic”.

Iar Vasile Dîncu a adăugat că „propaganda rusă s-a creat în vremuri vechi, are școală, aceasta nu lucrează cu fapte ci cu idei. Iar un efect al acestei transcendențe de care vorbește și Hannah Arendt, este faptul că nu te mai poți pune în locul celuilalt”. „Există o narcoză de grup în care se pune un popor. Toată lumea zicea: transmiteți rușilor imaginile atrocităților din Ucraina, să vadă rușii cum sunt omorâți copiii și femeile. Nu, ei nu simt nimic”, a încheiat ministrul apărării.

Reacția Israelului la atacul antisemit al lui Lavrov, dezamăgitoare

Cel mai dezamăgitor mi se pare răspunsul prem israelian Naftali Bennett, care zice că Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru ce a zis Serghei Lavrov, afirmația că nu contează că Zelenski, pe care îl acuză de nazism, e evreu, pentru că Hitler avea sânge evreiesc și cei mai mari antisemiție erau evrei, de unde rezultă că evreii au fost omorâți de evrei și ucrainenii de ucraineni”, consideră Cristian Tudor Popescu.

Bennett spune că Putin a prezentat scuze pentru ce a zis Lavrov. După care Kremlinul dă comunicat în care nu a apre nicio scuză. Cum să te mulțumești cu așa ceva? Păi ce a spus Lavroiv este o jignire îngrozitoare adresată poporului evreu din întreaga lume și tuturor oamenilor de bun-simț și cu conștiință. Mie, care nu sunt evreu, mi s-a suit sângele la cap când am auzit ce a zis domnul „Javrov”. Iar la televiziuni e invitat domnul Meleșcanu, domnul Cioroianu, să ne spună cât de distins diplomat este dl. Javrov”, s-a indignat CTP.

Acest individ a dat acest mesaj, nu a prezentat scuze dl. Javrov, nu, vine dl. Putin și spune la ureche, la telefon. Dacă vrea să-și asume Putin, să iasă public și s-o spună, nu la telefon”, a încheiat jurnalistul.

Iar ministrul apărării, Vasile Dîncu, a completat spunând că și el consideră că „a greșit domnul Bennett cu acest răspuns”. Dar, a explicat el, premierul israelian are o poziție foarte slabă în țara sa, unde nu are majoritate în Parlament.

ADVERTISEMENT