Vizita primei doamne a Statelor Unite la București este o dovadă că Roomânia, chiar dacă nu a comunicat mult pe această temă, a ajutat foarte bine Ucraina de la începutul războiului. Este concluzia unui dialog purtat de Vasile Dîncu, ministrul apărării, cu jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Digi 24.
„Doamna Jill Biden are, de ani și ani de zile, o activitate în sprijinul militarilor, a familiilor celor uciși, celori răniți, mutilați, suferinzi de stres posttraumatic. Pentru toți, doamna Biden a făcut eforturi deosebite ca să fie ajutați”, a comentat CTP vizita primei doamne din Statele Unite la baza militară Kogălniceanu.
„Se duce la Bratislava de aici. Putea să meargă și în alte țări, dar este o recunoaștere a acestei atitudini excepționale a poporului român, care și pentru mine a fost oarecum surprinzător, în legătură cu refugiații din Ucraina”, a mai spus jurnalistul. „Domnul Dîncu a primit întrebări, «de ce susținem Ucraina?, ce treabă avem noi cu Ucraina, nu ne-au luat Bucovina de Nord, județele din sudul Basrabiei?»”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.
Iar Vasile Dîncu a relatat că „sunt zeci de mesaje pe zi, este ceea ce eu am numit, gândindu-mă mai bine la asta, iluzia neutralismului, o formă de a te minți pe tine și de a masca indiferența și intoleranța, vine din zona politică care a preluat varianata rusă că noi trebuie să ne vedem de temele noastre, că cei care ne conduc sunt trădători, că dau prea multe drepturi minorităților”.
„M-am uitat într-un sondaj nepublicat, ieri, aceștia sunt doar 17%, bine, sunt o cincime, iar procentul poate să crească la un moment dat, dar ei nu înțeleg cum merge istoria”, a adăugat ministrul apărării. „Le-am spus și ucrainenilor, m-am întâlnit cu ministrul apărării, Reznikov, și cu Kuleba, ministrul de externe: noi avem un proverb, «când vecinului îi arde casa, nu te cerți cu el». La noi covârșitoare e totuși tendința inversă, a solidarității cu ucrainenii”, a mai spus Dîncu.
„Din această tendință se alimentează partidele care vor să folosească drama ca să câștige voturi, am văzut și în Franța, tendința a ajuns la 40%, e o creștere a unei forme de intoleranță și naționalism. Rușii au încercat să-i îngroape pe ucraineni sub conceptul că nu sunt o națiune, că la ei este corupție, că sunt tot un fel de ruși, că sunt ortodocși și vorbesc o limbă slavă. Dar Kuleba, care s-a ocupat de asta, a creat o narațiune: «Nu suntem niște legume, vom reuși să ținem piept rușilor!»”.
„Eu cred că de data asta România a nimerit sensul bun al istoriei, noi nu avem un profil comunicațional în aceastăă zonă, dar s-au făcut foarte multe. Se schimbă lumea și sunt unii care n-au înțeles”, a încheiat politicianul.
„Am văzut un eurobarometru, 63% dintre români sunt mulțumiți de felul în care a reacționat UE, o cifră peste media europeană, de 52%. Totuși, majoritatea românilor sunt acum de partea bună a istoriei, chiar dacă sunt și ceilați, o cincime sau câți sunt”, a adăugat CTP.
„Vin unii și întreabă de ce nu fac mai mult liderii NATO și UE pentru pace. Aici s-a întâmplat ceva ce m-a afectat personal, e vorba de Papa Francisc, care a spus acum să nu se mai livreze armament Ucrainei, că așa nu se poate pune capăt războiului. Păi ce să faci? Robert Habeck, vicepremierul Germaniei, a vorbit cel mai bine despre asta: «un pic de ocupație, un pic de viol și execuție ar trebui să fie acceptabile și Ucraina să capituleze». Cum să nu dai arme Ucrainei când Rusia toacă, pur și simplu, distruge Ucraina, infrastructura, clădirile, oamenii sunt uciși, violați, deportați cu zecile de mii”, s-a indignat jurnalistul.
„Ce să faci când ambasadorul Rusiei la ONU spune că nu e momentul, nu e în interesul Rusiei un tratat de pace, pentru că ar fi în favoarea Ucrainei? Iar Papa spune că Rusia a atacat Ucraina pentru că NATO a lătrat la poarta Rusiei. A atacat NATO ceva rusesc, a afectat independența, suveranitatea Rusiei în vreun fel? El ne spune că, dacă un câine latră, trebuie să fie mitraliat, pentru că asta fac rușii”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.
„Acest discurs neutralist este ilogic, cum să nu te bagi când văzi un găligan care dă cu tot ce are într-un om mai slab, îl calcă în picioare, iar noi nu ne băgăm, spunem: «cei doi să se împace». E un discurs extrem de răspândit, care slujește propagandei Moscovei”, a încheiat jurnalistul.