News

CTP, surprins de nominalizarea lui Dacian Cioloș premier: ”Mă gândeam la Kelemen Hunor”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu se arată surprins de nominalizarea lui Dacian Cioloș premier al României.
11.10.2021 | 22:50
CTP surprins de nominalizarea lui Dacian Ciolos premier Ma gandeam la Kelemen Hunor
Cristian Tudor Popescu, surprins de nominalizarea lui Cioloș premier. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Gazetarul a spus că se aștepta la desemnarea lui Kelemen Hunor pentru preluarea șefiei Guvernului, dar și că PNL a suferit o ”umilința supremă”, prin gestul președintelui Klaus Iohannis de a-l nominaliza pe Dacian Cioloș.

CTP reamintește că membrii USR-PLUS au votat pentru demiterea actualului executiv, reprezentat de liberali, după ce miniștrii formațiunii au demisionat.

ADVERTISEMENT

CTP: ”PNL pierde considerabil în urma gestului lui Iohannis”

Totodată, gazetarul este de părere că șeful statului a avut opțiune ”perfect acoperită” pentru sine.

”Alegerea lui Dacian Cioloș de către președintele Iohannis m-a surprins oarecum și pe mine. Mă gândeam la o altă soluție, comparabil de surprinzătoare, și anume Kelemen Hunor, propunerea UDMR. Dar opțiunea Cioloș este, formal, logic, perfect acoperită pentru președinte”, a scris jurnalistul într-un articol pe Republica.ro

ADVERTISEMENT

Mai mult, CTP crede că USR-PLUS va avea de câștigat ”în bazinul electoral de dreapta”, și că va fi perceput ca noul partid al lui Iohannis, în timp ce PNL va fi catalogat abandonat.

”Ordinea partidelor în funcție de voturile obținute în alegerile de anul trecut este PSD, PNL, USRPlus, AUR, UDMR. PSD a venit fără propunere de premier la Cotroceni – vrea alegeri anticipate. PNL nu l-a propus pe Cîțu, întrucât nu consideră că dispune de o majoritate. Deci, cel mai votat dintre partidele care au propus un premier rămâne USRPlus.

ADVERTISEMENT

Mai mult, USRPlus face parte dintre partidele care au votat moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Cîțu – prin urmare ar avea, cel puțin teoretic, șanse la a strânge o majoritate generatoare a unui nou guvern.

Din punctul de vedere al socotelii capitalului de imagine însă, PNL pierde considerabil în urma gestului lui Iohannis. Nu numai că este lăsat pe dinafară Florin Cîțu, nu numai că premierul propus nu e de la PNL, dar, umilința supremă, e de la USRPlus, cu care liberalii tocmai au hotărât că nu vor mai guverna neam, deoarece pluseriștii au votat moțiunea de cenzură.

ADVERTISEMENT

La rândul său, USRPlus câștigă în bazinul electoral de dreapta, fiind perceput ca noul partid al lui Iohannis, iar PNL abandonat.Ceea ce nu înseamnă că lui Cioloș îi va fi ușor să adune o majoritate.”, a mai scris CTP.

CTP, despre cum ar putea ajunge Cioloș premier: ”Singura șansă e să obțină voturile liberalilor și ale UDMR, refăcând coaliția”

De altfel, jurnalistul spune că noul guvern condus de Dacian Cioloș se poate constitui doar prin voturile liberalilor și ale UDMR.

” (…) Singura șansă e să obțină voturile liberalilor și ale UDMR, refăcând coaliția. Cu maghiarii ar ajunge probabil la o înțelegere, deși au și aceștia condițiile lor (vezi desființarea SIIJ). Pe liberalii conduși de Cîțu însă, doar o intervenție divină a lui Iohannis i-ar putea determina să lingă unde au scuipat. Intervenție pentru care nu cred că președintele mai are putere.

Și nici vrere. Caz în care înălțarea lui Cioloș ar fi pe o treaptă care să se rupă cu el și USRPlus. Și apoi să urmeze adevărata propunere a președintelui, de nerefuzat sub amenințarea parlamentarilor cu alegerile anticipate – PNL și USRPlus, cel puțin, știu bine că ar fi mai mult decât decimați în cazul unui nou scrutin. Și așa, trasă-mpinsă, să se refacă coaliția cu premierul lui Iohannis…

Că asta ar însemna încă niște săptămâni în care cetățenii vor avea, în criza din ce în ce mai gravă, sanitară și socială, guvernul demis Cîțu la conducerea țării, pe Iohannis poate să-l intereseze mai puțin decât un meci de golf”, a încheiat articolul renumitul jurnalist.

ADVERTISEMENT