News

Cu cât a crescut salariul minim în România! Majorare semnificativă faţă de 2016

06.05.2019 | 19:19

Dezbaterea privind salariul minim împarte clasa politică în două. În timp ce Partidul Social Democrat a susținut mereu necesitatea majorării acestui salariu, liberalii vorbesc despre meritocrație și scot în evidență mai mult interesele mediului privat, ale corporațiilor, fiind angrenați într-o politică îndepărtată de măsurile sociale minime.

PSD a crescut salariul minim în ultimii 3 ani

Multe dintre aceste măsuri sunt luate în țări unde sunt la putere chiar partide de dreapta, așa cum se consideră PNL și aliații săi, iar cel mai evident exemplu este Germania. În România, s-au făcut pași pentru a diminua inegalitatea socială. Din 2016, salariul minim net, banii în mână, a crescut cu 36%.

În anul 2016, salariul minim în țara noastră era 925 de lei, unul dintre cele mai mici din Europa și a ajuns în anul 2019 la 1.263 lei. Românii care au terminat o școală profesională post-liceală sau o facultate primesc la ora actuală un salariu minim diferențiat, ca recunoaștere a pregătirii lor, scrie PSD pe site-ul lor de campanie, guvernarepsd.ro.

Liberalii lui Orban au considerat creșterile salariale măsuri populiste, spun pesediștii. Sursa foto: hepta.ro

Medicilor primari li s-au triplat salariile

Pentru cei care au studii superioare salariul minim este 1.414. Pe de altă parte, în construcții salariul minim este de 2.363 lei net. Liberalii consideră distructive creșterile de pensii și salarii și și-au asumat această poziție în documente publice, susținând de fiecare dată că orice creștere provoacă gaură în buget și nu se susține.

Mai mult, unii liberali au declarat în diferite intervenții publice că măsurile cu care se laudă PSD, incluzând aici și creșterea salariului minim, sunt populiste. De altfel, creșterea salariilor pusă în aplicare de guvernul PSD-ALDE a atras cu sine și alte majorări salariale căci a creat un precedent pe care angajatorii nu îl putea ignora.

Practic, această măsură, spun mulți finanțiști a dus la creșterea puterii de cumpărare și o creștere economică recunoscută atât de Institutul Național de Statistică precum și de cel european, Eurostat. Cu privire la sintagma ”fug investitorii de măsurile guvernării”, numărul firmelor cu capital străin, nou înființate în țara noastră a crescut cu 9,1%.

Acest procent este aferent primului trimestru al acestui an, în comparație cu 2018. De altfel, tot în actuala guvernare au crescut și salariile cadrelor medicale, cele mai mari creșteri de după 1989. Ca exemplu, astăzi un medic primar ia 15.175 lei în 2019 față de 4.880 lei în 2016.