News

Cu cât crește salariul minim în 2022. Ministrul Muncii a anunțat oficial suma de bani pe care o vor primi românii în plus pe lună

Executivul a decis creșterea salariului minim. Ministrul Muncii a anunțat suma de bani cu care se majorează venitul a peste 1,2 milioane de români în 2022.
04.10.2021 | 21:42
Cu cat creste salariul minim in 2022 Ministrul Muncii a anuntat oficial suma de bani pe care o vor primi romanii in plus pe luna
ADVERTISEMENT

Guvernul a decis, luni, că salariul minim va crește de la începutul anului viitor. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Aceasta a anunțat, la finalul ședinței de Guvern din această seară, că majorarea va fi de circa 10%, adică aproximativ 138 de lei net.

ADVERTISEMENT

În prezent, salariul minim pe economie, care a fost stabilit în ianuarie 2021, este de 2.300 de lei brut, ceea ce înseamnă că angajații primesc în mână sau pe card suma de 1.386 lei net.

Ministrul Muncii anunță cu cât crește salariul minim în 2022

În pragul demiterii prin moțiune de cenzură, Guvernul a adoptat actul normativ prin care salariul minim brut va fi majorat cu 10%, la 2.550 lei, de la începutul anului viitor.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că un angajat va primi un salariu net de 1.524 lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 138 lei față de 2021.

”Astăzi (n.r. luni), Guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul lui 2022.

ADVERTISEMENT

Această majorare va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe lună.

Sunt rezultate pozitive, întrucât această majorare a salariului în plată la nivel brut reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei faţă de nivelul actual şi de 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1,97 de milioane de oameni. (

ADVERTISEMENT

Am crescut salariul net cu 10%, este cea mai mare creştere care s-a făcut în ultimii ani pe salariul net, de 4 ori mai mare decât cea de anul trecut”, a spus Turcan, la finalul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

Oficialul Guvernului a precizat că, în prezent, la nivel național, circa 1,2 milioane de angajaţi sunt plătiţi cu salariul minim, adică 22,9% din cei 5,6 milioane de salariați activi.

Guvernul a adoptat și normele privind punerea în practică a Legii consumatorului vulnerabil

Tot luni, Guvernul a adoptat și normele metodologice pentru punerea în practică a Legii consumatorului vulnerabil, a mai anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

”O altă măsură pe care a adoptat-o Guvernul astăzi este cea referitoare la adoptarea normelor metodologice pentru punerea în practică a Legii consumatorului vulnerabil. În felul acesta am definit atribuţiile tuturor părţilor implicate în implementarea Legii consumatorului vulnerabil.

Ţin să menţionez că Legea de protecţie a consumatorului vulnerabil se completează cu ordonanţa de compensare a facturilor pentru consumatorii casnici pe care am iniţiat-o împreună cu Ministerul Energiei”, a mai precizat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT