News

Cu cât este plătit un profesor care corectează lucrări la BAC. Sumele de bani, similare celor din Occident

Un profesor din România care corectează lucrări la BAC este plătit foarte bine. Suma de bani primită este similară cu cea încasată de un cadru din Occident.
23.06.2024 | 17:56
Cu cat este platit un profesor care corecteaza lucrari la BAC Sumele de bani similare celor din Occident
Un profesor din România care corectează lucrări la BAC, plătit neașteptat de bine. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În 2024, un profesor din România care care corectează lucrări la BAC este plătit surprinzător de bine. Putem spune acest lucru în momentul în care comparăm venitul acestuia cu cel al unui cadru didactic din vestul Europei.

Un profesor din România care corectează lucrări la BAC, plătit neașteptat de bine. Sumele de bani, similare celor din Occident

În iunie 2023, Ministerul Educației anunța o creștere de 30% față de anul 2022, pentru toate tipurile de activități din cadrul comisiilor de evaluare a lucrărilor la examenele naționale.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă la Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a din 2023 suma actuală de plată pentru corectarea lucrărilor era majorată la 15 lei/lucrare corectată, față de 11 lei/lucrare corectată în anul precedent, la BAC, un profesor încasa 18 lei / lucrare corectată.

Veștile pentru profesorii din România sunt și mai bune în 2024. În urmă cu două săptămâni, Ministerul Educației a adoptat o nouă creștere. În prezent, suma plătită de statul român către un profesor evaluator la examenul de Bacalaureat este egală cu suma acordată de statul francez pentru același serviciu.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale, citate de Edupedu.ro, profesorii din România primesc pentru o lucrare de Bacalaureat 25 de lei, adică undeva la 5 euro. Suma a fost stabilită prin ordinul de ministru al Educației (OME) 4578 din 3 iunie 2024.

Observăm aici o creștere cu 7 lei mai față de anul 2023, când au fost acordați 18 lei. În ultimii ani, sumele pentru corectare acordate profesorilor români au crescut cu câțiva lei în fiecare an, notează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Sume importante de bani pentru profesorii din comisiile de corectare de la Evaluarea Națională și Bacalaureat

În același Ordin al Ministerul Educației sunt stabilite și sumele pe care personalul didactic și auxiliar le va primi, în funcție de responsabilități, la examenele naționale din această vară.

Astfel, la Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, personalul didactic care face parte din comisiile din centrele de evaluare/comisiile de contestații este plătit după cum urmează:

ADVERTISEMENT
  • președinte – 1.900 lei pentru o comisie de până la 1.000 candidați, respectiv 2.000 lei pentru o comisie de peste 1.000 candidați;
  • secretar, cadru didactic cu abilități în operarea pe calculator/informatician sau membru cu atribuții în utilizarea aplicației informatice dedicate examenelor naționale – platformei dedicate evaluării digitalizate -1300 lei;
  • membru – 950 lei;
  • profesor evaluator – 18 lei/lucrare corectată.

La Bacalaureat sunt următoarele sume:

  • președinte – 2.900 lei pentru o comisie de până la 750 candidați, respectiv 3.030 lei pentru o comisie de peste 750 candidați;
  • vicepreședinte – 1.650 lei;
  • secretar, cadru didactic cu abilități în operarea pe calculator/informatician sau membru cu atribuții în utilizarea aplicației informatice dedicate examenelor naționale – platformei dedicate evaluării digitalizate – 1800 lei;
  • membru – 1300 lei;
  • profesor evaluator – 25 lei/lucrare corectată.
ADVERTISEMENT